Αδύνατη η κατάσχεση bitcoins από το FBI

Κατάσχεση

Αδύνατη η κατάσχεση bitcoins

Σε εγκώμιο της ασφάλειας του Bitcoin εξελίσσεται η υπόθεση αναφορικά με το κλείσιμο του Silk Road. Όπως είναι ήδη γνωστό, όλες οι συναλλαγές στο Silk Road γινόντουσαν με bitcoins. Ως αποτέλεσμα αυτού ήταν ο φερόμενος ως διαχειριστής του -Ross Ulbricht- να εικάζεται ότι έχει συλλέξει γύρω στις 600 χιλιάδες bitcoins, ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος ότι αποτελεί περίπου το 5% των συνολικών Bitcoin νομισμάτων σε κυκλοφορία σήμερα.

Με το κλείσιμο του Silk Road, το FBI προσχώρησε σε κατάσχεση των περίπου 26 χιλιάδων bitcoins από τους 957.079 λογαριασμούς χρηστών, οι οποίοι τα διατηρούσαν στον online λογαριασμό τους στην υπηρεσία. Αδύνατη όμως παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή η κατάσχεση των περίπου 600 χιλιάδων του ιδίου του Ulbricht. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι ο Ulbricht διατηρεί την περιουσία του σε κρυπτογραφημένο πορτοφόλι, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο μέχρι στιγμής αυτό να αποκρυπτογραφηθεί χωρίς τον κωδικό.

Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το FBI θα αδυνατεί να προχωρήσει σε κατάσχεση των bitcoins, εξαρτάται από την πολυπλοκότητα του κωδικού που χρησιμοποιήθηκε για την κρυπτογράφηση του πορτοφολιού. Αν ο Ulbricht φρόντισε σοβαρά για την ασφάλεια του πορτοφολιού του και δεν υπέπεσε σε επιπλέον γελοία λάθη, τότε με την παρούσα τεχνολογία το FBI ενδέχεται να χρειαστεί μερικά έτη φωτός για να καταφέρει να αποκρυπτογραφήσει με επιτυχία το πορτοφόλι.

Στη theguardian γίνεται η παρομοίωση της κατάσχεσης του κρυπτογραφημένου πορτοφολιού, με την κατάσχεση ενός κλειδωμένου θησαυροφυλακίου. Κάτι που όμως δεν είναι εντελώς ακριβές, αφού στην περίπτωση του Bitcoin, τα νομίσματα δεν βρίσκονται μέσα στο πορτοφόλι που κατασχέθηκε. Το πορτοφόλι περιέχει απλά τα προσωπικά κλειδιά των Bitcoin διευθύνσεων που περιέχουν τα νομίσματα. Αν ο Ulbricht είχε φροντίσει να κρατήσει με κάποιο τρόπο αντίγραφα των προσωπικών κλειδιών -ακόμα και η αντιγραφή των κλειδιών σε χαρτί είναι αρκετή-, όποιος έχει τα κλειδιά αυτά, μπορεί να ξοδέψει και τα νομίσματα. Τέλος, αν ο Ulbricht έχει φτιάξει αντίγραφα του πορτοφολιού του και τα έχει μοιράσει σε γνωστούς ή φίλους, ή ακόμα κι αν το έχει ανεβάσει σε κάποιο Online Storage όπως το DropBox, κρατώντας φυσικά μυστικό τον κωδικό κρυπτογράφησης του πορτοφολιού, τότε ανά πάσα στιγμή θελήσει, μπορεί να λάβει πίσω το πορτοφόλι και να χρησιμοποιήσει τα νομίσματα. Για όλους αυτούς τους λόγους, το Bitcoin είναι καλύτερο κι ασφαλέστερο από ένα θησαυροφυλάκιο.

Τον περασμένο Απρίλιο, είχαμε αναρτήσει ένα κείμενο αφιερωμένο στην αδυναμία κατάσχεσης των bitcoins. Η σημερινή πραγματικότητα, έρχεται για ακόμη μια φορά να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς μας.

Μοιραστείτε το!

      

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική, ο Αντώνης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, σε περιβάλλοντα Windows και Linux.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έως τώρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών Internet, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία και μεγάλα ονόματα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Πάντοτε προσηλωμένος στον αγαπημένο του κλάδο, την πληροφορική.

Ο Αντώνης ανακάλυψε το νέο και μαγικό κόσμο του Bitcoin το 2012. Αφού μελέτησε για μήνες τον τρόπο λειτουργίας του και κατανόησε τις εσωτερικές δομές του, πίστεψε και πιστεύει σθεναρά ότι το Bitcoin είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Για αυτό και δημιούργησε την πρώτη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Σκοπός του ήταν και παραμένει να μεταδώσει την πληροφορία και τη γνώση σε όλους τους ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα.

Website: https://BitcoinX.gr/