Ανακοίνωση των Οικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης (IRS)

Ανακοίνωση-σταθμό για το bitcoin και άλλα εικονικά νομίσματα εξέδωσε η αμερικανική εφορία (IRS). Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία θα επηρρεάσει διεθνώς το bitcoin, όλες οι εικονικές ισοτιμίες αποτελούν περιουσιακά στοιχεία και θα φορολούνται ως πρόσθετη αξία περιουσίας και όχι ως νόμισμα. Αυτή η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει αναταρράξεις στις ισοτιμίες του bitcoin και μεσοπρόθεσμη αλλαγή τάσης και συμεριφοράς των επενδυτών.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές με αυτό τον τρόπο κλείνει στις ΗΠΑ το κεφάλαιο bitcoin καθώς δεν θα εκλαμβάνεται πλέον ως νόμισμα αλλά ως περιουσιακό στοιχείο, όπως δηλαδή ένα αυτοκίνητο ή μια ράβδος χρυσού. Πρακτικά, το Bitcoin θα αντιμετωπίζεται στις ΗΠΑ με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται οι μετοχές.

Έτσι, όπως αναφέρει σε παράδειγμά της η Wall Street Journal, αν κάποιος αγοράσει bitcoins αξίας 5.000 δολαρίων, κατόπιν η αξία τους διπλασιαστεί, και ο ίδιος χρησιμοποιήσει τα bitcoin αξίας 10.000 δολαρίων για κάποια συναλλαγή, τότε τα 5.000 επιπλέον δολάρια είναι φορολογήσιμα κέρδη επί του κεφαλαίου.

hand-signing

Και βέβαια, πλέον όλοι όσοι προχωρούν σε συναλλαγές με bitcoin θα πρέπει να τις δηλώνουν στην Εφορία, ακόμα και αν πρόκειται για μικρά ποσά.Επίσης έτσι θα φορολογούνται και οι miners.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι διατάξεις αυτές ισχύουν αναδρομικά, και άρα καλύπτουν και συναλλαγές που έγιναν κατά το παρελθόν, ενώ προβλέπονται ποινές για όσους δε δηλώσουν τις συναλλαγές τους με bitcoins, αν και θα υπάρξει κάποια επιείκεια.( bitcoin irs guidance).

 

Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για το θέμα αυτό μπορείτε να βρείτε εδώ

Μοιραστείτε το!

      
Υπό τις ετικέτες: