Aπάντηση Neo στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για το Bitcoin

NeoΜε αφορμή ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, σε σχέση με τους κινδύνους που ενδεχομένως να ελλοχεύουν με την υιοθέτηση της τεχνολογίας Bitcoin, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Neo, Danny Brewster, με γραπτή δήλωση του διασκεδάζει τις ανησυχίες που εκφράζονται.

Πιστεύω ότι η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για τους κινδύνους χρήσης του Bitcoin είναι λογική. Η καινοτομία πάντα αναστατώνει, ωστόσο έχει αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνο -αν όχι για τα κατεστημένα συμφέροντα, σίγουρα για τις μελλοντικές γενιές- να μην καινοτομείς και να μένεις στάσιμος όσο ο κόσμος πάει μπροστά», σημειώνει ο κ. Brewster.

Προσθέτει ότι η εταιρεία του συμφωνεί με την άποψη ότι οτιδήποτε έχει να κάνει με την προσωπική ή εταιρική περιουσία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή, περιλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών προϊόντων που προσφέρονται από τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Αυτός είναι ο λόγος που η εταιρία μας προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση σε όλους όσους ενδιαφέρονται να μάθουν τι προσφέρουμε και για την τεχνολογία του Bitcoin, ώστε ο καθένας να διαμορφώσει ολοκληρωμένη προσωπική άποψη. Δεν έχουμε κι ούτε πρόκειται να θέσουμε στόχους πωλήσεων μέσα στην επιχείρησή μας, γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η πρακτική θα πρέπει να αποφεύγεται κατά το χειρισμό προσωπικών και εταιρικών οικονομικών αναγκών των πελατών μας».

«Το γεγονός ότι η Wall Street Journal», προσθέτει, «ίσως η πιο έγκυρη οικονομική εφημερίδα του κόσμου, απάντησε στην προειδοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας με κωμικό τρόπο λέει πολλά για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης»:

«Άρα, μήπως η θεσμική αρχή – που κατηγορείται ότι είναι ανήμπορη να ελέγξει την οικονομία του μικροσκοπικού νησιού της Μεσογείου, επιτρέποντας ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος- λέει ότι το Bitcoin είναι παράνομο; Όχι ακριβώς. Αντιθέτως, προειδοποιεί ότι υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρήση του νομίσματος».

Υποστηρίζει ότι η απάντηση της Wall Street Journal αντανακλά τις ανησυχίες που μας μεταφέρουν διεθνείς τραπεζικοί συνεργάτες μας. Δεν εξέφρασαν ανησυχίες αναφορικά με το Bitcoin αλλά για το γεγονός ότι η Κύπρος θεωρείται χώρα υψηλού κινδύνου.

Προστίθεται ότι παρά την απροθυμία τόσο της Κεντρικής Τράπεζας όσο και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να ρυθμίσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα γύρω από αυτή την τεχνολογία, η Neo παραμένει προσηλωμένη στη δημιουργία ενός ξεκάθαρου ρυθμιστικού πλαισίου για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται με Bitcoin. Εμείς προτείνουμε ένα πλήρες ρυθμιστικό πλαίσιο στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και απευθείας στην κυβέρνηση. Οι ρυθμιστικές αρχές θα χρειαστεί να δουλέψουν πάνω στις προτάσεις αυτές και κανένας οργανισμός δεν κατανοεί την τεχνολογία του Bitcoin καλύτερα από εμάς. Γι’ αυτό το λόγο προσφέρουμε τους πόρους μας για να βοηθήσουμε τις ρυθμιστικές αρχές να εκπληρώσουν την αποστολή τους και να προστατέψουν τους καταναλωτές.

Καταληκτικά ο κ. Brewster σημειώνει ότι η Νeo εφαρμόζει για στον εαυτό της εσωτερικούς κανονισμούς που είναι αυστηρότεροι από την ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά το ξέπλυμα χρήματος και την αναγνώριση πελατών (KYC).

«Πήραμε αυτά τα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι ο οργανισμός μας θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια. Λόγω της φύσης της τεχνολογίας που χρησιμοποιούμε, έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε ένα υψηλότερο επίπεδο διαφάνειας όσο ποτέ άλλοτε».

Μοιραστείτε το!