Είναι μεταδοτικό το bail-in;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες αρκετών περιπτώσεων bail-out, όπου για να διασωθεί μια επιχείρηση (ή μια χώρα), λαμβάνει οικονομική στήριξη από μια εξωτερική πηγή. Π.χ. μια τράπεζα που με τις εσφαλμένες πρακτικές της έχει φτάσει το όριο κατάρρευσης, το κράτος τη χρηματοδοτεί με τα χρήματα που έχουν εισπραχθεί από τους φόρους.

Το φαινόμενο έχει πάρει τόσο μεγάλη έκταση που υπάρχει ειδική ιστοσελίδα στο web όπου καταγράφονται τα περιστατικά bail-out.

Το bail-in είναι παρόμοιο αλλά με μια ενδιαφέρουσα διαφορά: η οικονομική στήριξη λαμβάνεται «εσωτερικά». Στο παράδειγμά μας με την τράπεζα, αυτή αποφασίζει να κουρέψει τις καταθέσεις των πελατών, ώστε να βρει τους απαραίτητους πόρους, για να καλύψει τις όποιες ατασθαλίες έχουν γίνει.

Ας μην μπούμε στη διαδικασία να εξετάσουμε κατά πόσο αυτές οι ενέργειες είναι σύμφωνες με τις αρχές του καπιταλιστικού συστήματος, που υποτίθεται πως έχουμε. Ας δούμε όμως πως σχετίζονται αυτά με τον κόσμο του Bitcoin και των κρυπτονομισμάτων γενικότερα.

Όταν ξεκίνησαν τα όργανα τον Φεβρουάριο του 2014 με το MtGox -το τότε μεγάλο ανταλλακτήριο- να μη μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει συναλλαγές ανάληψης bitcoins, οι περισσότεροι «πιαστήκαμε στον ύπνο». Δε μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ένα τόσο μεγάλο ανταλλακτήριο με επιτυχημένη πορεία θα είχε την κατάληξη που είχε. Δυόμιση χρόνια μετά και τα χρήματα των πελατών -bitcoins και fiat- βρίσκονται ακόμη παγωμένα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκκαθαριστή Nobuaki Kobayashi, είναι πιθανό να μην αποζημιωθούν οι πελάτες κατά το 100%. Θα έχουμε δηλαδή μια ακόμη περίπτωση bail-in, κατά την οποία το πρώην ανταλλακτήριο θα δεσμεύσει κάποια από τα χρήματα των πελατών του για ν’ ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Δυόμιση χρόνια μετά κι ένα ακόμα -μεγάλο προς το παρόν- ανταλλακτήριο βρίσκεται αντιμέτωπο με προβλήματα, που μέχρι στιγμής δείχνουν να οφείλονται σε ελλειπή ασφάλεια της υποδομής. Το Bitfinex ανακοίνωσε πως όλοι οι πελάτες του θα υποστούν μια ζημιά ύψους 36,067% ώστε να καλυφθεί η απώλεια των bitcoins από την κλοπή. Άλλο ένα bail-in και μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητο! Για να το βάλουμε σε απόλυτα νούμερα, αν κάποιος είχε στο ανταλλακτήριο bitcoins αξίας 1000 ευρώ, θα του επιστραφούν μόνο τα 640.

Παρόλα αυτά, αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση η έκδοση BFX tokens σε όλους του πελάτες, τα οποία απεικονίζουν τις ζημιές του καθενός. Το ανταλλακτήριο ενδέχεται να δώσει τη δυνατότητα στο μέλλον, να μπορούν οι πελάτες να εξαργυρώσουν τα tokens για υπηρεσίες, χρήματα ή μετοχές της iFinex Inc. Αν αυτό γίνει και μάλιστα γίνει με ευνοϊκούς όρους για τους πελάτες, τότε ευτυχώς δε θα μιλάμε πλέον για bail-in αλλά για «δανεισμό». Ελπίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Το οξύμωρο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι προφανές! Δημιουργήσαμε πλήρως αποκεντρωμένα συστήματα ανταλλαγής αξίας, χωρίς ενδιάμεσους ή κεντρικούς ελέγχους, για να τα χρησιμοποιούμε τελικά πλήρως κεντροποιημένα μέσω των ανταλλακτηρίων.

Πιστεύουμε πως μπορούμε πολύ καλύτερα από αυτό, ιδίως όταν βλέπουμε καταπληκτικές προσπάθειες όπως το bitsquare. Το Bitcoin κι όλα τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα που χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία, δημιουργήθηκαν για να είναι αποκεντρωμένα και να φέρνουν τους χρήστες σε απευθείας επαφή. Προς τα εκεί πρέπει να πάμε…!

Μοιραστείτε το!

      

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική, ο Αντώνης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, σε περιβάλλοντα Windows και Linux.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έως τώρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών Internet, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία και μεγάλα ονόματα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Πάντοτε προσηλωμένος στον αγαπημένο του κλάδο, την πληροφορική.

Ο Αντώνης ανακάλυψε το νέο και μαγικό κόσμο του Bitcoin το 2012. Αφού μελέτησε για μήνες τον τρόπο λειτουργίας του και κατανόησε τις εσωτερικές δομές του, πίστεψε και πιστεύει σθεναρά ότι το Bitcoin είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Για αυτό και δημιούργησε την πρώτη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Σκοπός του ήταν και παραμένει να μεταδώσει την πληροφορία και τη γνώση σε όλους τους ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα.

Website: https://BitcoinX.gr/