Πορτοφόλι και προστασία – Μέρος 2

Μέρος 2 – Απώλεια Πορτοφολιού

Σε αυτό το μέρος θα καλύψουμε τις περιπτώσεις απώλειας του πορτοφολιού και τι πρέπει να κάνουμε ανά περίσταση. Η απώλεια της πρόσβασης στο Πορτοφόλι μας μπορεί να ταξινομηθεί σε δύο γενικές κατηγορίες:

α) Απώλεια από σφάλμα ή καταστροφή
β) Απώλεια από κλοπή

Απώλεια από σφάλμα ή καταστροφή

Όπως συμβαίνει με όλα τα ψηφιακά δεδομένα, μουσική, φωτογραφίες, κλπ είναι πιθανό σε κάποια φάση να τα χάσουμε γιατί είτε τα σβήσαμε κατά λάθος είτε καταστράφηκε το μέσο στο οποίο τα είχαμε αποθηκεύσει (σκληρός δίσκος, flash drive κλπ). Στο Bitcoin θα πρέπει να έχουμε προβλέψει και για αυτές τις καταστάσεις, αν δεν θέλουμε να χάσουμε τα νομίσματά μας.

Εν αρχή είναι το backup! Θα πρέπει να κρατάμε αντίγραφα ασφαλείας του (κρυπτογραφημένου!) πορτοφολιού μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το να αντιγράψουμε μια φορά το πορτοφόλι μας και ποτέ ξανά δεν αρκεί, δείτε το γιατί. Έστω ότι μας έχουν στείλει 10 bitcoins στη διεύθυνση Α. Μετά στέλνουμε 5 από αυτά σε κάποιο γνωστό μας. Η συναλλαγή που θα δημιουργήσει ο client θα είναι διπλή και θα περιέχει όλα τα νομίσματα της διεύθυνσης Α. Πέντε από αυτά θα σταλούν στον παραλήπτη που θέλουμε και τα υπόλοιπα πέντε θα σταλούν σε μια νέα διεύθυνση που θα δημιουργηθεί από τον client για το σκοπό αυτό (ρέστα). Φανταστείτε το σαν να δίνουμε ένα χαρτονόμισμα των 10, για κάτι που κοστίζει 5 και μας δίνουν πίσω ένα χαρτονόμισμα των 5. Οι νέες διευθύνσεις που δημιουργούνται κάθε φορά που θα στέλνουμε νομίσματα, δεν περιλαμβάνονται στο αρχικό Backup, αφού θα έχουν δημιουργηθεί σε κάποια μεταγενέστερη ημερομηνία. Όλοι οι Clients παρέχουν κάποια δυνατότητα αντιγραφής του πορτοφολιού, την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούμε συχνά.

Σημαντική σημείωση: Αν χάσουμε το Πορτοφόλι μας και δεν έχουμε αντίγραφο αυτού, ή δεν έχουμε σημειώσει πουθενά τα ζεύγη των προσωπικών-δημόσιων κλειδιών των Bitcoin διευθύνσεών μας, τότε χάνουμε και τα bitcoins μας.

Είναι καλή ιδέα να διατηρούμε αντίγραφα ασφαλείας των προσωπικών κλειδιών μας σε κάποια μορφή εκτός της συσκευής μας. Μπορούμε να τυπώσουμε τα προσωπικά κλειδιά μας και να φυλάξουμε την εκτύπωση σε ασφαλές μέρος. Είναι καλή ιδέα να ΜΗΝ έχουμε σημειώσει πάνω στην εκτύπωση ότι πρόκειται για προσωπικά κλειδιά του Bitcoin, ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες να καταλάβει κάποιος τι είναι και να σπεύσει να τα χρησιμοποιήσει. Μπορούμε να τοποθετήσουμε αυτές τις εκτυπώσεις φαινομενικά τυχαίων αριθμών και γραμμάτων, μέσα σε βιβλία, σε συρτάρια, ή άλλα σημεία που δεν θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον όσων τις βρουν.

Απώλεια από κλοπή

Αν αντιληφθούμε ότι κάποιος κατάφερε και υπέκλεψε το Πορτοφόλι μας, θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε επιπλέον ενέργειες, εκτός από την επαναφορά του από Backup, που δημιουργήσαμε στην προηγούμενη ενότητα.  Θα πρέπει να «ξοδέψουμε» τα νομίσματά μας, στέλνοντάς τα σε μια διεύθυνση Bitcoin που βρίσκεται σε άλλο, εντελώς διαφορετικό Πορτοφόλι. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να προβούμε στις κατάλληλες ενέργειες, ανάλογα με τον Client που χρησιμοποιούμε, να:

  • Δημιουργήσουμε ένα εντελώς καινούργιο πορτοφόλι και να σημειώσουμε τη νέα διεύθυνση Bitcoin που θα μας δώσει.
  • Να φορτώσουμε πάλι το παλιό πορτοφόλι και να στείλουμε όλα τα νομίσματα που περιέχει, στη νέα διεύθυνση. Καλό θα είναι να συμπεριλάβουμε και κάποια αμοιβή ώστε να εξασφαλίσουμε τη γρηγορότερη έγκριση της συναλλαγής.

ΠροηγούμενοΠορτοφόλι και προστασία – Μέρος 1 / Επόμενο: Πορτοφόλι και προστασία – Μέρος 3

Μοιραστείτε το!