Πως να σκοτώσετε το Bitcoin

Πως να σκοτώσετε το Bitcoin: Μια ανάλυση για το ποιοι είναι οι πραγματικοί εχθροί και τι πρέπει ν' αποφύγετε για να μην σκοτώσετε το Bitcoin

Παρότι ήδη κυκλοφόρησαν «προφητείες» σχετικά με το θάνατο του Bitcoin, μετά το κλείσιμο του Silk Road, ο πιο αποτελεσματικός, κατά τη γνώμη μου, τρόπος για να το σκοτώσεις, είναι η διαχείριση του από τους χρήστες αυτή τη στιγμή.

Το Bitcoin, σύμφωνα με το φερόμενο δημιουργό του, Satoshi Nakamoto, σχεδιάστηκε ως ένα ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών, που παρέχει ασφάλεια και ανωνυμία, χωρίς την ανάγκη διαμεσολάβησης τρίτων προσώπων.

Το Bitcoin άρχισε να τραβά την προσοχή περισσότερων ανθρώπων όταν η τιμή του εκτοξεύτηκε, αρχικά με τη δημοσιοποίηση του από το Slashdot (Ιούλιος 2010) και την εν συνεχεία θεαματική – και γεωμετρική – αύξηση της ισοτιμίας του σε σχέση με τα παραδοσιακά νομίσματα.

Παρά τα κατά καιρούς «ατυχήματα» που επηρέασαν αρνητικά την ισοτιμία του Bitcoin με άλλα νομίσματα, η προσοχή δεν υποχώρησε, όπως δεν υποχώρησε και η ζήτησή του, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση της τιμής του έναντι των παραδοσιακών νομισμάτων.

Το κίνητρο όμως αυτής της – διαρκώς αυξανόμενης –  ζήτησης, που συνεπάγεται εν τέλει την αύξηση της ισοτιμίας Bitcoin, φαίνεται ότι είναι η κερδοσκοπία. Οι – όλο και περισσότεροι – άνθρωποι που επιθυμούν να αποκτήσουν Bitcoins, ανταλλάσσοντας τα με παραδοσιακά νομίσματα, ήτοι αγοράζοντας τα, φαίνεται να κινούνται από την ενδόμυχη πεποίθηση ή προσδοκία ότι η τιμή του Bitcoin θα συνεχίσει να αυξάνεται σταθερά και συνεπώς, όποτε αποφασίσουν να τα πωλήσουν σε άλλους, θα έχουν να καρπωθούν ως όφελος τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή που τα αγόρασαν και στην τιμή που θα τα πωλήσουν. Εν ολίγοις, αρκετοί κάτοχοι του Bitcoin αυτή τη στιγμή, δεν το χρησιμοποιούν ως μέσο πληρωμής, για τις συναλλαγές τους, αλλά ως μέσο αποθήκευσης – ή και συσσώρευσης – αξίας, δηλαδή αντίθετα προς το δεδηλωμένο σκοπό του.

Η κερδοσκοπία με την οποία κινούνται αυτοί οι κάτοχοι Bitcoins αυτή τη στιγμή, έχει ως αποτέλεσμα, να μην διακινούν τα Bitcoins τους, πραγματοποιώντας συναλλαγές, αλλά αντίθετα να τα «στοιβάζουν» στα εικονικά πορτοφόλια τους.

Η συσσώρευση Bitcoins σε πορτοφόλια, με την προοπτική να πωληθούν, όταν θα πιάσουν καλή τιμή, σημαίνει ουσιαστικά την απόσυρση των αντίστοιχων νομισμάτων από την κυκλοφορία. Το Bitcoin, ως ιδέα και σύστημα, γίνεται γνωστό όλο και περισσότερο στο ευρύ κοινό και όλο και περισσότεροι θα ήθελαν να το δοκιμάσουν, με αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης για Bitcoins. Κι αν η αύξηση της ζήτησης του Bitcoin, ούτως ή άλλως θα συνεπάγονταν την αύξηση της τιμής του, η απόσυρση από την κυκλοφορία των Bitcoins που περιμένουν να πωληθούν σημαίνει την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της τιμής του Bitcoin.

Αυτό, σε πρώτη σκέψη, μπορεί να φαντάζει θετικό, ιδιαίτερα σε αυτούς που θέλουν να βγάλουν λεφτά από τη μεταπώληση των Bitcoins τους. Δεν γίνεται όμως κατανοητό ότι, με τον τρόπο αυτό, όλο και λιγότερα Bitcoins κυκλοφορούν στην «αγορά» παρεμποδίζοντας την επέκταση και διάδοση του Bitcoin, στο μέτρο που η απόκτηση Bitcoins καθίσταται δαπανηρή και έτσι αποτρέπονται καινούργιοι χρήστες να εισέλθουν, λόγω κόστους. Η υστέρηση λοιπόν στη ζήτηση Bitcoins αργά ή γρήγορα θα σημάνει και τη μείωση της τιμής τους. Και αντίστροφα όμως, η μείωση των συναλλαγών, αποτρέπει επιχειρήσεις και επαγγελματίες, από την αποδοχή του Bitcoin, ως μέσου πληρωμής, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση από το καταναλωτικό κοινό, που προτιμά να τα «φυλάξει» στο εικονικό πορτοφόλι του. Και αφού πολλοί λίγες επιχειρήσεις θα δέχονται πληρωμές σε Bitcoin, όλο και λιγότεροι θα θέλουν να αγοράσουν Bitcoins, με αποτέλεσμα την κάμψη της ζήτησης και αντίστοιχα της τιμής του Bitcoin.

Εκτός από τα παραπάνω, όσοι προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν με το Bitcoin φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται και ότι μετατρέπουν το Bitcoin σε μια ωρολογιακή βόμβα, που θα σκάσει πρώτα στα χέρια τους. Πιο συγκεκριμένα, η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά γεγονότα επηρεάζουν την ισοτιμία του Bitcoin, πολλές φορές με απρόβλεπτο τρόπο. Ένα λοιπόν οποιοδήποτε γεγονός, ανάλογα με το πώς θα εκληφθεί από τους χρήστες, μπορεί είτε να εκτοξεύσει, είτε να κατακρημνίσει την τιμή του Bitcoin. Και στην περίπτωση που η τιμή κατακρημνιστεί, οι κερδοσκόποι θα έχουν μείνει με τον «μουντζούρη» στα χέρια, δηλαδή με ένα σωρό Bitcoins στο εικονικό πορτοφόλι τους που κανένας δεν θα θέλει να αγοράσει.

Το ίδιο φυσικά θα συμβεί και στους κερδοσκόπους που δεν θα αντιληφθούν τη στιγμή της καμπής της ισοτιμίας του Bitcoin προς τα κάτω, διότι ακόμη κι αν η τιμή δεν επηρεαστεί από κάποιο εξωγενές γεγονός, μπορεί σε κάποιο χρονικό σημείο να αρχίσει να μειώνεται η υψηλή ζήτηση για Bitcoins (π.χ. λόγω απαγορευτικά υψηλής τιμής τους – της υψηλής τιμής που διαμορφώθηκε από την αποθήκευση Bitcoins σε εικονικά πορτοφόλια) και η μείωση της ζήτησης αυτόματα συνεπάγεται και τη μείωση της τιμής του Bitcoin. Ο καλός κερδοσκόπος θα πρέπει να το αντιληφθεί νωρίς αυτό και να πωλήσει έγκαιρα, σίγουρα πάντως προτού η τιμή που μπορεί να πωλήσει πέσει χαμηλότερα από την τιμή που αγόρασε, αλλιώς μάλλον θα μπει μέσα.

Το συμπέρασμα λοιπόν που βγαίνει από όλα τα παραπάνω είναι ότι το Bitcoin σχεδιάστηκε και προορίζεται να λειτουργήσει ως σύστημα πληρωμών, ως μέσο πληρωμής δηλαδή. Δεν είναι καθ’ εαυτό ένα εμπορεύσιμο αγαθό και συνεπώς η χρήση του ως τέτοιο το αλλοιώνει. Περαιτέρω όμως, εξαιτίας της κακής χρήσης του, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, τόσο στο ίδιο το σύστημα, όσο και στους χρήστες του.

Για το τέλος, μια προσωπική άποψη. Δεν είμαι μάντης για να μπορώ να προβλέψω την  εξέλιξη του Bitcoin, αντιλαμβάνομαι όμως ότι έχει να μας δείξει πολλά, σε σχέση με την τεχνολογία του, την εξέλιξη του, ακόμη και από την αντιμετώπιση που θα τύχει από το κοινό και τους θεσμούς κάθε χώρας . Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει ή να είναι το κίνητρο για να σκεφτούμε καλύτερα τη λειτουργία κάποιων πραγμάτων, που τη θεωρούσαμε τόσο αυτονόητη και ποτέ δεν μας πέρασε από το μυαλό να δώσουμε περισσότερη σημασία, όπως το τι είναι χρήμα, πως δημιουργείται και πως αλληλεπιδρά με την κοινωνία. Ίσως ακόμη, το Bitcoin να είναι το demo για έναν άλλον νομισματικό κόσμο. Ας το δούμε λοιπόν περισσότερο με ενδιαφέρον και φιλομάθεια, παρά με απληστία. Ας μην το σκοτώσουμε για λίγα ευρώ ή δολάρια.

Μοιραστείτε το!

      

Ένα σχόλιο

  1. Ένα νόμισμα πρέπει να επιτελεί τρείς σκοπούς: α)Να είναι μέσο ανταλλαγής, β)Να χρησιμοποιείται για τιμολόγηση αξιών και γ) Να είναι αποθεματικό αξίας.

    Δεδομένου ότι οι δυνατότητες χρήσης του Bitcoin για την αγορά προοιόντων είναι περιορισμένες, είναι προφανές ότι προς το παρόν οι περισσότεροι θα χρησιμοποιήσουν το νόμισμα ως αποθεματικό.