Συντονισμένη επίθεση στα ανταλλακτήρια Bitcoin

Επίθεση δέχονται από χθες τα περισσότερα ανταλλακτήρια Bitcoin, με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να έχουν εκδώσει ανακοινώσεις, ενώ άλλα έχουν αναστείλει προσωρινά τις αναλήψεις σε Bitcoin, με σκοπό να μην χαθούν νομίσματα.

Το Bitstamp εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Bitstamp’s exchange software is extremely cautious concerning Bitcoin transactions. Currently it has suspended processing Bitcoin withdrawals due to inconsistent results reported by our bitcoind wallet, caused by a denial-of-service attack using transaction malleability to temporarily disrupt balance checking. As such, Bitcoin withdrawal processing will be suspended temporarily until a software fix is issued.

ενώ το BTC-e ανάρτησε στο Twitter

 

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Αντωνόπουλο, διευθύνων σύμβουλο ασφαλείας του Blockchain.info, η επίθεση εκμεταλλεύεται το Transaction Malleability πρόβλημα, το οποίο εφαρμόζει σε πολλές συναλλαγές ταυτόχρονα, επηρεάζοντας με αυτόν τον τρόπο, σχεδόν όλες τις υπηρεσίες και υλοποιήσεις.

Η συντονισμένη αυτή επίθεση, έχει επηρεάσει περισσότερο από όλους το MtGox, κυρίως λόγω του ότι χρησιμοποιεί μια τροποποιημένη έκδοση του Bitcoin client, αντί του επίσημου.

Αντιμετώπιση

Όλο το οικοσύστημα του Bitcoin βρίσκεται σε εγρήγορση, με τους βασικούς προγραμματιστές να συνεργάζονται με τις Bitcoin επιχειρήσεις αλλά και τα Mining Pool, με σκοπό την αντιμετώπιση της επίθεσης. Όσα ανταλλακτήρια επηρεάζονται , έχουν ήδη ξεκινήσει να διορθώνουν τα συστήματά τους κι αναμένεται να επανέλθουν στο business as usual μέχρι την Παρασκευή.

Το δίκτυο του Bitcoin δεν επηρεάζεται

Ο Jeff Garzik, προγραμματιστής, δήλωσε πως δεν πρόκειται για κάποιο σφάλμα στο πρωτόκολλο του Bitcoin, ούτε στην αλυσίδα, τα οποία λειτουργούν κανονικά. Το πρόβλημα είναι στην υλοποίηση των υπηρεσιών.

Ισοτιμία

Ο πανικός που κατέλαβε σποραδικούς επενδυτές και κερδοσκόπους, απεικονίζεται στην ισοτιμία του Bitcoin. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή παρουσιάζει ελαφρά πτώση σε σχέση με χθες, μετά την ανάκαμψη από την πτώση που προκλήθηκε από την ανακοίνωση του MtGox για πάγωμα των αναλήψεων Bitcoin. Κρίνουμε πως είναι θέμα ημερών ν’ ανακάμψει πλήρως η ισοτιμία, καθώς η επίθεση στ’ ανταλλακτήρια δε βασίζεται σε κάποιο πρόβλημα του πρωτοκόλλου αλλά στην υλοποίησή του στις υπηρεσίες που παρέχονται.

Μοιραστείτε το!

      

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική, ο Αντώνης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, σε περιβάλλοντα Windows και Linux.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έως τώρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών Internet, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία και μεγάλα ονόματα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Πάντοτε προσηλωμένος στον αγαπημένο του κλάδο, την πληροφορική.

Ο Αντώνης ανακάλυψε το νέο και μαγικό κόσμο του Bitcoin το 2012. Αφού μελέτησε για μήνες τον τρόπο λειτουργίας του και κατανόησε τις εσωτερικές δομές του, πίστεψε και πιστεύει σθεναρά ότι το Bitcoin είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Για αυτό και δημιούργησε την πρώτη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Σκοπός του ήταν και παραμένει να μεταδώσει την πληροφορία και τη γνώση σε όλους τους ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα.

Website: https://BitcoinX.gr/