Ψηφιακή επανάσταση στην Ελλάδα;

Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στην Αθήνα δυο συνέδρια. Το πρώτο συνέδριο από 25/5/2016 έως τις 27/5/2016 με θέμα: 2nd Athens Summit-Οι ψηφιακές πληρωμές αφορμή για την ψηφιοποίηση της κοινωνίας, και το δεύτερο στις 31/5/2016 με θέμα :  Digital Finance Forum 2016-Οι ψηφιακές ανατροπές στις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και την κεφαλαιαγορά.

Κοινός στόχος και στα δυο συνέδρια ήταν η ανάδειξη ευκαιριών που μπορούν να εφαρμόσουν οι ελληνικές τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και η κεφαλαιαγορά. Η τεχνολογία που αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ελκύει  μεγάλες επενδύσεις.

Στα δυο αυτά πολύ σημαντικά γεγονότα παραβρέθηκαν από τον χώρο των κρυπτονομισμάτων ο κ. Γιάννης Τζεγουτάνης και ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου αντίστοιχα σε κάθε συνέδριο ως ομιλητές.

Ο κ. Γιάννης Τζεγουτάνης είναι ο συνιδρυτής της εταιρείας Coinomi, και στο συνέδριο 2nd Athens Summit, ανέπτυξε την θεματολογία του Blockchain & Crypto-currency. Προκάλεσε αίσθηση η ομιλία του στο συνέδριο και μας την αποκαλύπτει μέσα από την συνέντευξη.

ΕΡ: Κάνατε παρουσίαση της εταιρείας σας;

κ. Γιάννης Τζεγουτάνης :

Έκανα μια γενική παρουσίαση για τα ψηφιακά πορτοφόλια και των βασικών κωδικοποιήσεών τους BIP32/BIP39/BIP44, μιας και είναι συμβατά με το Coinomi κι άλλων πορτοφολιών. Μετά τους ανέλυσα την τεχνολογία της αλληλουχίας των συναλλαγών όπου δημιουργείται η αλυσίδα (Blockchain). Υπήρχε ο κίνδυνος το κοινό να έχανε το ενδιαφέρον του αν εμβάθυνα περισσότερο σε τεχνικές λεπτομέρειες, όπως το proof-of-work του Bitcoin. Παρόλο που το Bitcoin με το blockchain τους έχει τραβήξει την προσοχή λόγω της συνέχειας του από το 2009 και τις σημαντικής αύξησης της τιμής του έναντι των παραδοσιακών νομισμάτων, οι απορίες που δέχτηκα αφορούσαν κυρίως το σημαντικό θέμα του νομικού πλαισίου και τι μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στο λογισμικό του κρυπτονομίσματος. Στην τελική ποιος θα φέρει την ευθύνη της όποιας οικονομικής ζημιάς;

ΕΡ: Η κυβέρνηση της χώρας μας γνωρίζουμε πως θα φέρει στην βουλή ένα νομοσχέδιο άμεσα για ψήφιση, όπου θα αφορά την ενσωμάτωση συστημάτων των ψηφιακών πληρωμών, να αναμένουμε εκεί να αναφέρονται και τα κρυπτονομίσματα;

κ. Γιάννης Τζεγουτάνης :

Κυρίως το οικονομικό μοντέλο στο χώρο των κρυπτονομισμάτων λειτουργεί ανάποδα από το παραδοσιακό τρόπο. Ο χρήστης ελέγχει τα ιδιωτικά κλειδιά του πορτοφολιού του. Αυτό είναι πονοκέφαλος για την αξιοπιστία ενός τραπεζικού συστήματος, διότι είναι εύκολο ο χρήστης να χάσει τα λεφτά του από απροσεξία ή από κακόβουλα προγράμματα, έτσι καταλήγουμε πως ο απλός χρήστης χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση στα κρυπτονομίσματα. Αν είναι να νομοθετηθεί το θέμα των κρυπτονομισμάτων, πιστεύω θα έχει να κάνει με την ταυτοποίηση στοιχείων (Know Your Customer – KYC), όπου θα αφορά τα ανταλλακτήρια και τις εταιρείες που διαχειρίζονται την μετατροπή του κρυπτονομίσματος σε παραδοσιακά νομίσματα καθώς  και τα εμβάσματα προς αυτά. Τα απλά πορτοφόλια όπως το BitcoinCore, Coinomi, Mycelium, Trezor, και άλλα όπου ο χρήστης έχει 100% τον έλεγχο των ιδιωτικών κλειδιών του θα είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί.

ΕΡ: Δεν θα είναι πιο συνετό να ακολουθούσαμε το οικονομικό μοντέλο της Ιαπωνίας για την νομοθέτηση των κρυπτονομισμάτων, ή από την Ευρωβουλή θα έχουμε εξελίξεις το Σεπτέμβριο;

κ. Γιάννης Τζεγουτάνης :

Σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει κάποια μελλοντική κίνηση, αλλά προϋποθέτει των διαχωρισμό των υπηρεσιών, το που θα έχει τα λεφτά του ο χρήστης, ακόμα και στα ανταλλακτήρια, αλλά και πάλι αν θες να υποβάλεις πάγωμα λογαριασμού θα το κάνεις ίσως μόνο σε ανταλλακτήριο όχι στο προσωπικό πορτοφόλι του κινητού ή του υπολογιστή του κάθε χρήστη.

ΕΡ: Πιστεύετε πως είναι ορατός ένας κίνδυνος παγώματος σε ψηφιακές πιστωτικές κάρτες, που φέρουν την επωνυμία MasterCard ή Visa;

κ. Γιάννης Τζεγουτάνης :

Ναι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος αλλά μόνο για το κομμάτι της μετατροπής του κρυπτονομίσματος σε παραδοσιακό νόμισμα, όπως έγινε στην Κύπρο και στην Ελλάδα, το όποιο κρυπτονόμισμα θα είναι αδύνατο να περιοριστεί. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που κάνει τις τράπεζες να ανησυχούν, διότι μακροπρόθεσμα θα μείνουν εκτός του παιχνιδιού, αν όλοι οι πολίτες καταλάβουν τη δύναμη και την ευκολία που δίνει η χρήση του ψηφιακού νομίσματος. Αυτός είναι ένας δρόμος που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες με την χρήση της τεχνολογίας για να δημιουργήσουν το δικό τους σύστημα ψηφιακής αλυσίδας (Blockchain). Και εμείς ως εταιρεία θέλουμε να έχουμε κάποια διασύνδεση του ψηφιακού μας πορτοφολιού με την πιστωτική ή χρεωστική κάρτα μιας Ελληνικής τράπεζας στο άμεσο μέλλον.

Συνέδριο

Ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, είναι κάτοχος MBA από το Πανεπιστήμιο του Greeenwich και ασχολείται αποκλειστικά με την τεχνολογία αποκεντρωμένων ψηφιακών νομισμάτων (blockchain) από το 2013, με αρχική εμπλοκή του στο Bitcoin το 2011. Έκτοτε, έχει αναπτύξει εταιρεία επεξεργασίας πληρωμών σε Bitcoin, λύσεις για την παροχή ψηφιακών χρηματικών υπηρεσιών σε κατοίκους λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών (διαβιβάσεις πληρωμών και υποδομές μέσω κινητής τηλεφωνίας), καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες blockchain σε πελάτες στην ΕΕ σαν ιδρυτικό μέλος της Astratum.com. Από το 2014, διαχειρίζεται το διαδικτυακό ανοιχτό μάθημα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, συν-διδάσκει τα μαθήματα των «Ανοιχτών Χρηματικών Συστημάτων» και Ψηφιακή Οικονομία στις Αναπτυσσόμενες Αγορές» καθώς και παρέχει εμπειρογνωμοσύνη σε όλο το πρόγραμμα Ψηφιακών Νομισμάτων του Πανεπιστημίου. Έχει παρουσιάσει το Bitcoin και την τεχνολογία Blockchain σε συνέδρια και φόρουμ σε ΗΠΑ και ΕΕ, και εμφανίζεται ως σχολιαστής της τεχνολογίας σε διεθνή ΜΜΕ. Τα ενδιαφέροντά του είναι τα αποκεντρωμένα συστήματα, η αλγοριθμική εφαρμογή τους, και η διαφάνεια.

Ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου μας δήλωσε για την παρουσίαση που έκανε στο Digital Finance Forum 2016-Οι ψηφιακές ανατροπές στις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και την κεφαλαιαγορά.

Το Digital Finance Forum 2016, απέδειξε άλλη μία φορά την ανάγκη για καινοτομία και τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει η μετάβαση στην ψηφιακή πραγματικότητα.
Έγινε άλλη μια φορά προφανές, ότι αυτές ακριβώς είναι οι ευκαιρίες που οι νεόφυτες επιχειρήσεις μετατρέπουν σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα καθώς έχουν χαμηλότερα έξοδα για την κλιμάκωση, λειτουργία και συμμόρφωσή τους με τα θεσμικά πλαίσια. Αυτός είναι πλέον ο κοινός παρανομαστής στις χώρες του εξωτερικού που εδρεύει ο ανταγωνισμός (με φωτεινή εξαίρεση την oSeven και την Code Burrow). Μπορεί όλοι να παρακολουθούν τις εξελίξεις, αλλά δεν φαίνεται να είναι όλοι έτοιμοι να δράσουν με το ίδιο σθένος απέναντι στην καινοτομία.
Παρόλο που αρκετοί ομιλητές ανέφεραν το Bitcoin και την τεχνολογία Blockchain σαν μια μακρινή πρόκληση, πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι κάτι που αλλάζει τη βασική δομή των χρηματοπιστωτικού κλάδου σήμερα (NASDAQ, R3CEV, Hyperledger).

Το αποτέλεσμα συνήθως είναι ποίος ο αντίκτυπος στην κοινωνία της Ελλάδας θα έχει η ψηφιακή επανάσταση και αν η χώρα μας θα τρέχει τελευταία να ενσωματώσει αυτές τις καινοτομίες που θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν όχι μόνο τα 1,4 Δις € ετησίως όπως αναφέρει η μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το 2017, αλλά πολλαπλάσια. Αυτό θα έχει κάποιο όφελος στην οικονομία.

Μοιραστείτε το!