Bitcloud: Αποκέντρωση στο Ίντερνετ

Bitcloud: Αποκέντρωση στο Ίντερνετ

Bitcloud

REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Μεθόδους που παραπέμπουν στο διάσημο πλέον διαδικτυακό νόμισμα, Bitcoin, σκοπεύει να αξιοποιήσει το φιλόδοξο Bitcloud project, ελπίζοντας κάποια στιγμή να αντικαταστήσει τις υπηρεσίες που σήμερα παρέχονται από τους παρόχους υπηρεσιών Ίντερνετ (ISP).

Ειδικότερα, το Bitcloud, όπως επισημαίνεται σε σχετικό white paper που δημοσιεύθηκε στο Ίντερνετ, αποτελεί ένα νέο πρωτόκολλο που βασίζεται στις ιδέες πίσω από το Bitcoin, το Mediaglobin και το Tor. Η βασική φιλοσοφία του είναι η αποκέντρωση: οι χρήστες θα μπορούν να εκτελούν λειτουργίες όπως η αποθήκευση δεδομένων, η δρομολόγηση και η παροχή bandwidth, αντί πληρωμής. Όπως περιγράφεται συνοπτικά στο white paper το Bitcloud, πρόκειται για ένα peer to peer σύστημα για τον διαμοιρασμό bandwidth.

Οι ιδρυτές του φιλόδοξου προγράμματος αναζητούν developers για να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο project: «θα ξεκινήσουμε αποκεντρώνοντας το σημερινό Ίντερνετ και μετά μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο Ίντερνετ για να το αντικαταστήσει» αναφέρουν σχετικά στο BBC.

Το κίνητρο του χρηματικού κέρδους εισάγεται στην «εξίσωση» με σκοπό το πρόγραμμα να μπορέσει να προχωρήσει πέρα από αντίστοιχα άλλα εγχειρήματα του παρελθόντος. Όπως στην περίπτωση του Bitcoin, όπου οι «miners» ανταμείβονται με το εικονικό νόμισμα επειδή παρέχουν υπολογιστική ισχύ για την εύρυθμη λειτουργία του όλου συστήματος, έτσι και οι συμμετέχοντες στο Bitcloud θα κερδίζουν χρήματα αναλόγως με το bandwidth που θα παρέχουν στο δίκτυο. Για το συγκεκριμένο σκοπό έχει προταθεί η δημιουργία ενός ειδικού «συναλλάγματος», του αποκαλούμενου Cloudcoin.

Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός δικτύου που θα βάζει πρώτα από όλα την προστασία της ιδιωτικότητας και την ασφάλεια των χρηστών, καθώς και τον τερματισμό της λογοκρισίας.

Στο πλαίσιο του white paper, παρουσιάζονται παραδείγματα υπηρεσιών που θα μπορούσαν να βασίζονται στο συγκεκριμένο πρωτόκολλο, όπως ένα «WeTube» που θα μπορούσε να αντικαταστήσει υπηρεσίες σαν το YouTube, το Netflix, το Hulu κ.α., με τους καλλιτέχνες να πληρώνονται με ποσοστά επί των διαφημιστικών εσόδων.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της ομάδας που βρίσκεται πίσω από το Bitcloud δεν έχουν δημοσιεύσει τα ονόματά τους, ενώ παράλληλα παραδέχονται ότι βρίσκονται ακόμη μόνο στην αρχή του εγχειρήματος και επιζητούν τη βοήθεια διανοητών και developers από όλον τον κόσμο για να προχωρήσουν.

Πηγή: naftemporiki

Μοιραστείτε το!

      
Υπό τις ετικέτες:

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική, ο Αντώνης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, σε περιβάλλοντα Windows και Linux.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έως τώρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών Internet, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία και μεγάλα ονόματα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Πάντοτε προσηλωμένος στον αγαπημένο του κλάδο, την πληροφορική.

Ο Αντώνης ανακάλυψε το νέο και μαγικό κόσμο του Bitcoin το 2012. Αφού μελέτησε για μήνες τον τρόπο λειτουργίας του και κατανόησε τις εσωτερικές δομές του, πίστεψε και πιστεύει σθεναρά ότι το Bitcoin είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Για αυτό και δημιούργησε την πρώτη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Σκοπός του ήταν και παραμένει να μεταδώσει την πληροφορία και τη γνώση σε όλους τους ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα.

Website: https://BitcoinX.gr/