ING Bank – Μπορεί το Bitcoin να αντικαταστήσει το χρήμα;

Η ING Bank φαίνεται να αναγνωρίζει την τεχνολογία και δυναμική του Bitcoin και προτείνει «διορθώσεις», ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο νόμισμα που θα παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου κι επέμβασης κεντρικά, ώστε να εξομαλυνθούν οι διακυμάνσεις της ισοτιμίας του.

Στην κεντρική ιστοσελίδα της βλέπουμε σύνδεσμο με τίτλο «Can bitcoin and other virtual currencies ever replace «real» money?». Στο σχετικό βίντεο που παρατίθεται, ο οικονομολόγος Teunis Brosens υποστηρίζει ότι για να μπορέσει ένα νόμισμα σαν το Bitcoin να λειτουργήσει ως παραδοσιακό νόμισμα, πρέπει να εμπεριέχει στον αλγόριθμό του λειτουργίες που να λαμβάνουν υπόψιν την «προσφορά και ζήτηση του».

Σύμφωνα με αναφορά του Brosens, η ING πιστεύει ότι το Bitcoin καλύπτει μόνο μία από τις 3 βασικές αρχές των παραδοσιακών νομισμάτων, εξαιτίας της αστάθεια και της έλλειψης εποπτείας.

Τα πραγματικά νομίσματα αμβλύνουν τις διακυμάνσεις, ρυθμίζοντας την προσφορά χρήματος μέσω των τιμών επιτοκίων. Αλλά ο στόχος του Bitcoin ήταν να «ξεφορτωθεί» αυτές τον κεντρικό έλεγχο.

Στο βίντεο επίσης τονίζεται η έντονη διακύμανση της ισοτιμίας του Bitcoin η οποία χαρακτηρίζεται ως αδυναμία. Ο Brosens συνοψίζει:

Τα χρήματα αποτελούν ένα μέσο συναλλαγής, λογιστική μονάδα και μέσο αποθήκευσης αξίας. Τα κρυπτονομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο συναλλαγής αν διαδοθούν, αλλά δε μπορούν να έχουν το δεύτερο και το τρίτο χαρακτηριστικό επειδή είναι προβληματικά εξαιτίας της έντονης διακύμανσης της ισοτιμίας.

Καταλήγοντας, προτείνεται η δημιουργία ενός αλγορίθμου που να λαμβάνει υπόψιν του παράγοντες προσφοράς και ζήτησης. Ο Brosens ισχυρίζεται πως ένας τέτοιος αλγόριθμος δεν είναι αδύνατος και μάλιστα πιστεύει πως οι εμπνευστές αυτού του αλγόριθμου θα διεκδικήσουν επάξια τον τίτλο του Νομπελ Οικονομικών.

Αυτό που όμως προβληματίζει εμάς, είναι ότι η προσφορά και ζήτηση βασίζεται κυρίως σε ψυχολογικούς παράγοντες, αφού το αν θα υποστηριχθεί ένα νόμισμα βασίζεται κυρίως στην κρίση των ανθρώπων. Μπορεί άραγε να υπάρξει ένας αλγόριθμος, χωρίς «εξωτερικές» παρεμβάσεις, που να συνυπολογίζει την προσφορά και ζήτηση;

Μοιραστείτε το!

      

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική, ο Αντώνης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, σε περιβάλλοντα Windows και Linux.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έως τώρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών Internet, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία και μεγάλα ονόματα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Πάντοτε προσηλωμένος στον αγαπημένο του κλάδο, την πληροφορική.

Ο Αντώνης ανακάλυψε το νέο και μαγικό κόσμο του Bitcoin το 2012. Αφού μελέτησε για μήνες τον τρόπο λειτουργίας του και κατανόησε τις εσωτερικές δομές του, πίστεψε και πιστεύει σθεναρά ότι το Bitcoin είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Για αυτό και δημιούργησε την πρώτη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Σκοπός του ήταν και παραμένει να μεταδώσει την πληροφορία και τη γνώση σε όλους τους ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα.

Website: https://BitcoinX.gr/