Πορτοφόλι και προστασία – Μέρος 4

Μέρος 4 – Παράρτημα, Τεχνικές πληροφορίες

Σε αυτό το μέρος θα βρείτε τεχνικές πληροφορίες και παραδείγματα που αφορούν όσα αναφέρθηκαν στα προηγούμενα μέρη.

Δημιουργία νέου πορτοφολιού με τον Bitcoin-Qt Client (Windows)

Το Πορτοφόλι μας βρίσκεται αποθηκευμένο στο %APPDATA%\Bitcoin με το όνομα wallet.dat. Κρατώντας πατημένο το πλήκτρο με το λογότυπο των Windows, πατάμε το πλήκτρο R (και τα αφήνουμε) για να εμφανιστεί το παράθυρο Run (Εκτέλεση). Εκεί πληκτρολογούμε το %APPDATA%\Bitcoin και πατάμε το πλήκτρο Enter. Στο παράθυρο που ανοίγει, βρίσκεται το πορτοφόλι μας κι έχει όνομα wallet.dat το οποίο μετονομάζουμε σε wallet-OLD.dat π.χ. Ανοίγοντας τον Bitcoin-Qt Client, δημιουργείται αυτόματα ένα νέο πορτοφόλι.

Πόσο ισχυρός είναι ο κωδικός ή φράση κρυπτογράφησης;

Η αξία ενός κωδικού βρίσκεται στο μέγεθος την πολυπλοκότητα και τη μοναδικότητα. Ο κωδικός qwerty123456 είναι ένας εξαιρετικά αδύναμος κωδικός, παρά το ότι διαθέτει 12 χαρακτήρες, γιατί είναι από τους πρώτους που θα δοκιμάσει κάποιος. Αν δεν είστε σίγουροι για το πόσο ισχυρός είναι ο κωδικός σας, τα παρακάτω εργαλεία είναι για εσάς:

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως για να καταφέρει κάποιος να «σπάσει» τη φράση κρυπτογράφησης o papas o paxis efage paxia faki, με την υπάρχουσα τεχνολογία θα χρειαστεί πάνω από 1 οκτάκις εκατομμύριο αιώνες(!!)

Τα ρέστα μου!

Είναι πολύ σημαντικό και θα τονίσουμε για ακόμη μια φορά πως λειτουργούν αρκετοί Bitcoin Clients όταν στέλνουμε νομίσματα. Έστω ότι μας έχουν στείλει 2 νομίσματα στη διεύθυνσή μας κι αργότερα θέλουμε να στείλουμε το ένα από αυτά αλλού. Η συναλλαγή που θα κάνουμε θα περιλαμβάνει και τα δύο νομίσματα που έχουμε! Το ένα από τα δύο θα σταλεί εκεί που έχουμε ζητήσει ενώ το άλλο, «τα ρέστα», θα σταλεί σε μια νέα διεύθυνση που θα δημιουργήσει το πρόγραμμα (Bitcoin Client) και θα προσθέσει στο πορτοφόλι μας. Το να έχουμε καταγεγραμμένο κι ασφαλισμένο το ζεύγος κλειδιών (προσωπικό – δημόσιο κλειδί) της αρχικής μας διεύθυνσης, θα μας είναι παντελώς άχρηστο αφότου στείλουμε αλλού κάποια νομίσματα που βρίσκονταν στην αρχική Bitcoin διεύθυνσή μας. Φαίνεται λίγο μπερδεμένο, αλλά αρκεί να κατανοήσετε ότι κάθε φορά που στέλνετε μερικά νομίσματα κάπου, ουσιαστικά στέλνετε όλα σας τα νομίσματα σε δύο σημεία: 1) στον παραλήπτη που θέλετε 2) σε μια εντελώς νέα διεύθυνσή σας.

Λόγω του παραπάνω, θεωρείται καλή πρακτική να έχουμε δύο είδη πορτοφολιών: α) Το πορτοφόλι καταθέσεων, στο οποίο αποθηκεύουμε μόνο (σαν κουμπαράς) β) το πορτοφόλι καθημερινών συναλλαγών

Για το πρώτο πορτοφόλι αρκεί να έχουμε φυλάξει σε ασφαλές μέρος το ζεύγος προσωπικού-δημόσιου κλειδιού. Για το δεύτερο, θα πρέπει να κρατάμε αντίγραφο του πορτοφολιού συχνά και κυρίως αφότου κάνουμε κάποια συναλλαγή με αυτό.

ΠροηγούμενοΠορτοφόλι και προστασία – Μέρος 3

Μοιραστείτε το!