Bitcoin και υποδιαιρέσεις

Cross-posting των αναρτήσεων της κεντρικής σελίδας, με δυνατότητα σχολιασμού

Bitcoin και υποδιαιρέσεις

Δημοσίευσηαπό Oz » 01 Αύγ 2015, 08:20

This is a blog post. To read the original post, please click here »

Διαβάζουμε παντού για την ισοτιμία του Bitcoin που άγγιξε κατά τη σύνταξη του άρθρου τα 281 δολάρια. Κάποιος που θέλει να ξεκινήσει τώρα με το Bitcoin, θα αποθαρρυνθεί αμέσως διαβάζοντας πως πρέπει να διαθέσει 281 δολάρια για να αγοράσει ένα Bitcoin. Είναι πολύ πιθανό να του φανεί και μάταιο αφού θα σκέφτεται ότι ίσως δε θα μπορέσει να αγοράσει με αυτό ένα αντικείμενο αξίας μισού δολαρίου. Αυτό όμως που δεν ξέρει και δεν αναφέρεται στον ελληνικό και ξένο τύπο, είναι ότι δεν χρειάζεται ν’ αγοράσει ένα ολόκληρο Bitcoin. Μπορεί να προμηθευτεί ένα χιλιοστό του Bitcoin ή ένα εκατομμυριοστό αυτού και πάλι να μπορεί να αγοράσει κάτι με αυτό. Το Bitcoin δεν είναι ευρώ, ούτε δολάριο. Είναι κάτι εντελώς ξεχωριστό κι ως τέτοιο ακολουθεί άλλους κανόνες.
Η αξία των υποδιαιρέσεων
Για παράδειγμα, όταν βάζουμε βενζίνη στο αυτοκίνητο αναφερόμαστε σε λίτρα κι όχι σε κυβικά μέτρα. Ενώ όταν πρέπει να αναφερθούμε σε δοσολογία φαρμάκου, μετράμε σε ml. Αντίστοιχα, στην οδική σήμανση οι αποστάσεις μεταξύ πόλεων αναφέρονται σε χιλιόμετρα κι όχι σε χιλιοστά, αλλά οι διαστάσεις ενός επίπλου π.χ. αναφέρονται σε χιλιοστά, ή έστω εκατοστά. Αποτελεί λοιπόν, εδώ και πολλές δεκαετίες, κοινή πρακτική να χρησιμοποιούμε την ίδια μονάδα μέτρησης σε υποδιαιρέσεις ή πολλαπλάσια της, ανάλογα με την περίσταση και τις ανάγκες.
Μονάδες μέτρησης και Bitcoin
Καλά όλα αυτά, αλλά πως σχετίζονται με το Bitcoin αφού είναι γνωστό τοις πάσι ότι η μονάδα μέτρησης του Bitcoin είναι το 1 Bitcoin; Αυτό που αγνοούν οι περισσότεροι είναι ότι ένα Bitcoin έχει προφανώς υποδιαιρέσεις, που δεν ακολουθούν τα όσα ξέρουμε μέχρι τώρα για τις υποδιαιρέσεις των υπόλοιπων νομισμάτων. Ας πάρουμε για παράδειγμα το ευρώ. Ένα ευρώ αποτελείται από 100 λεπτά του ευρώ (cents) κι άρα η μικρότερη δυνατή μονάδα μέτρησής του είναι το 1 λεπτό. Το Bitcoin έχει πολλές περισσότερες υποδιαιρέσεις οι οποίες έχουν τις δικές τους ονομασίες. Η μικρότερη μονάδα μέτρησής του ονομάζεται satoshi (πήρε το όνομά της από το όνομα / ψευδώνυμο του δημιουργού του, Satoshi Nakamoto) κι ισούται με 1/100.000.000 Bitcoin. Δηλαδή, ένα Bitcoin αποτελείται από 100.000.000 satoshi !! Τα υπόλοιπα ονόματα των μονάδων μέτρησης είναι:

  • 1 dBTC το οποίο ισούται με 1 δέκατο του Bitcoin
  • 1 cBTC το οποίο ισούται με 1 εκατοστό του Bitcoin (όπως για παράδειγμα τα εκατοστά του μέτρου)
  • 1 mBTC το οποίο ισούται με 1 χιλιοστό του Bitcoin (όπως για παράδειγμα τα χιλιοστά του μέτρου)
  • 1 μBTC το οποίο ισούται με 1 εκατομμυριοστό του Bitcoin

Διαφορετική μέτρηση για το Bitcoin ή «Πάρ’ το αλλιώς»
Από τα παραπάνω λοιπόν, γίνεται σαφές ότι το 1 Bitcoin αποτελεί πάρα πολύ μεγάλη μονάδα μέτρησης –αντίστοιχη του 1.000.000 ευρώ- και για τις καθημερινές μας συναλλαγές θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τις υποδιαιρέσεις της. Η είδηση λοιπόν ότι το Bitcoin έφτασε τα 290 δολάρια π.χ., μπορεί και θα έπρεπε να παρουσιαστεί ως «Το 1 mBTC αγγίζει τα 29 cents». Με αυτό τον τρόπο, γίνεται μακράν πιο σωστή παρουσίαση των μεγεθών. Καταλήγουμε λοιπόν, πως ακόμη κι αν αυξηθεί κι άλλο η ισοτιμία του, πάλι θα είναι «λειτουργικό» για συναλλαγές μικροποσών. Μόνο αν η ισοτιμία ξεπεράσει το 1.000.000 (1 bitcoin = 1 εκατομμύριο ευρώ) δε θα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε συναλλαγές αξίας ενός λεπτού του ευρώ (cent). Κάτι τέτοιο όμως δε το βλέπουμε σύντομα ή/και καθόλου.
Άβαταρ μέλους
Oz
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 155
Εγγραφή: 05 Ιουν 2012, 02:00

Επιστροφή στο Αναρτήσεις και συζήτηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

cron