Willy Report

Μετά την κατάρρευση του MtGox και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκαθάρισης που βρίσκεται σε εξέλιξη, βλέπουν το φως της δημοσιότητας γεγονότα με εξαιρετικό ενδιαφέρον, που αφορούν αφενός το ίδιο το MtGox αλλά και το Bitcoin γενικότερα.

Τον Μάρτιο διέρρευσαν αντίγραφα από τις βάσεις δεδομένων του MtGox που αφορούν τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο ανταλλακτήριο μέχρι το Νοέμβριο 2013. Άγνωστος πραγματοποίησε ανάλυση αυτών των δεδομένων, στην οποία εμφανίζονται ισχυρές αποδειξεις ότι υπήρξε χειραγώγηση της ισοτιμίας εκ των έσω. Η ανάλυση αυτή ονομάστηκε Willy Report.

Τα πιο σημαντικά στοιχεία που προκύποτυν από την ανάλυση Willy Report είναι:

 • Υπήρχαν πολλοί λογαιριασμοί με ασυνήθιστα UID, User_Country και User_State field που συμμετείχαν στη διενέργεια συστηματικών αγορών
 • Οι ύποπτοι λογαριασμοί αγόραζαν bitcoins μέχρι ένα συγκεκριμένο σύνολο χρημάτων και μετά σταματούσαν
 • Οι ύποπτοι λογαριασμοί δεν πλήρωναν αμοιβές συναλλαγών
 • Οι ύποπτοι λογαριασμοί αγόραζαν bitcoins χωρίς να «ξοδέψουν» το αντίστοιχο ποσό σε fiat
 • Οι ύποπτοι λογαριασμοί συνέχιζαν να λειτουργούν και κατά τις περιόδους που το MtGox ήταν εκτός λειτουργίας!
 • Υπάρχουν δύο εκδόσεις της βάσης δεδομένων που διέρρευσε: η μία χωρίς προσωπικά στοιχεία χρηστών (μάλλον για διενέργεια εξωτερικού ελέγχου – audit) και μια με όλα τα δεδομένα. Η βάση χωρίς τα προσωπικά δεδομέναν των χρηστών, δεν περιείχε τους ύποπτους λογαριασμούς ενώ σε άλλους είχε διορθωμένα τα «μικροπροβλήματα»

Όπως είναι φυσικό, οι παραπάνω ενέργειες στο MtGox είχαν άμεσο αντίκτυπο στην ισοτιμία του Bitcoin. Αυτή η επίδραση περιγράφεται με λεπτομέρεια στο δεύτερο μέρος του Willy Report. Τα γεγονότα που παρουσιάζονται, δημιουργούν αρκετές υποψίες για το κατά πόσο πρόκειται για hack ή για «εσωτερική δουλειά». Θεωρούμε σίγουρο πως τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο Willy Report θα πυροδοτήσουν επιπλέον ελέγχους που θα διενεργηθούν από επίσημους φορείς, σε συνέχεια της εκκαθάρισης της εταιρίας.

Με την ευκαιρία, να υπενθυμίσουμε ξανά κάποιους βασικούς κανόνες χρήσης ενός ανταλλακτηρίου:

 • Δεν κρατάμε όλα μας τα νομίσματα/χρήματα στο ανταλλακτήριο. Μεγάλα ποσά στο ανταλλακτήριο μας δίνουν μεν πολλές δυνατότητες για «παιχνίδι» αλλά ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Αναλογιστείτε τα ρίσκα σας
 • Δεν οδηγούμαστε σε αγορές/πωλήσεις κινούμενοι από ψυχολογικά κριτήρια. Λειτουργούμε με πλάνο.
 • Αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αποκεντωμένη υπηρεσία, την προτιμούμε.
 • Πραγματοποιούμε εκτενή έρευνα για το πιο ανταλλακτήριο θα εμπιστευτούμε. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την πορεία του ανταλλακτηρίου σε βάθος χρόνου (αν διενεργεί συχνά audits, αν έχει συχνά προβλήματα, κλπ).
 • Αν ξέρουμε ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε το λογαριασμό μας στο ανταλλακτήριο για κάποιες ημέρες, τον αδειάζουμε.
 • Κρατάμε αναλυτικό ημερολόγιο κινήσεων και υπολοίπων, έτσι ώστα αν κάτι στραβώσει στο ανταλλακτήριο να έχουμε στοιχεία να διεκδικήσουμε τα νομίσματα/χρήματα μας.

Στο BitcoinX.gr παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε δίπλα σας αν χρειαστείτε βοήθεια.

Image courtesy of phsymyst

Μοιραστείτε το!

      

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική, ο Αντώνης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, σε περιβάλλοντα Windows και Linux.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έως τώρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών Internet, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία και μεγάλα ονόματα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Πάντοτε προσηλωμένος στον αγαπημένο του κλάδο, την πληροφορική.

Ο Αντώνης ανακάλυψε το νέο και μαγικό κόσμο του Bitcoin το 2012. Αφού μελέτησε για μήνες τον τρόπο λειτουργίας του και κατανόησε τις εσωτερικές δομές του, πίστεψε και πιστεύει σθεναρά ότι το Bitcoin είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Για αυτό και δημιούργησε την πρώτη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Σκοπός του ήταν και παραμένει να μεταδώσει την πληροφορία και τη γνώση σε όλους τους ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα.

Website: https://BitcoinX.gr/