Άσχημο τέλος για τον Trendon Shavers

Trendon Shavers

Άσχημος επίλογος γράφεται για τον Trendon Shavers, ή πιο γνωστός στην κοινότητα ως pirateat40, από το Securities and Exchange Commission (SEC) των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Trendon Shavers ήταν ο ιδιοκτήτης του «επενδυτικού σχήματος» Bitcoin Savings and Trust (BTCST) το οποίο παρείχε υψηλές αποδόσεις, έως και 7% την εβδομάδα, για τους πελάτες που εμπιστευόντουσαν τα bitcoins τους σε αυτό. Όπως αποδείχθηκε τελικά, βασιζόταν στις αρχές ενός σχήματος Ponzi, κατά το οποίο οι αποδόσεις των παλαιών χρηστών προκύπτουν από τις καταθέσεις των νέων. Μόλις σταματήσουν οι νέες καταθέσεις, δε μπορεί πλέον να υποστηριχθεί και καταρρέει.

Σύμφωνα με διάφορες πληροφορίες, το ποσό των bitcoins που είχε συγκεντρώσει στην έλεγχό του ο Trendon Shavers, κατά την περίοδο Νοέμβριος 2011 – Αύγουστος 2012 που λειτουργούσε το σχήμα, ανέρχεται στα 700.000 δηλαδή κοντά στα 50 εκατομμύρια ευρώ με βάση την τρέχουσα ισοτιμία.  Από αυτό το ποσό, φαίνεται να επέστρεψε γύρω στις 500 χιλιάδες στους επενδυτές, ενώ περισσότερα από 150 χιλιάδες bitcoins πήγαν στις δικές του τσέπες.

Ένας από τους λόγους που κατάφερε ένας άνθρωπος να «βάλει χέρι» σε τόσα bitcoins ήταν και το ευφυές σχέδιο να επιτρέψει (ίσως και να υποκινήσει) τη λειτουργία διαμεσολαβητών (Pass-Through). Αντί να χρειάζεται να έχει πολλούς «πελάτες» που θα καταθέτουν μικρά ποσά, προτίμησε να έχει λίγους πελάτες που θα καταθέτουν μεγάλα ποσά. Έτσι δημιουργήθηκαν αρκετά Pass-Through με τους χειριστές αυτών να συλλέγουν μικρότερα ποσά bitcoins από μικρο-καταθέτες και να τα καταθέτουν μαζικά στο BTCST. Οι χειριστές των Pass-Through, είχαν επίσης όφελος από αυτή τη διαδικασία, αφού για τις υπηρεσίες τους είτε χρέωναν ένα ποσοστό, είτε παρείχαν μικρότερο κέρδος στους επενδυτές, σε σχέση με αυτό που κέρδιζαν οι ίδιοι ως μεγαλο-καταθέτες.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η ανακοίνωση του SEC ότι οποιαδήποτε επένδυση σε κινητές αξίες υπόκεινται στον έλεγχο του πρώτου, ασχέτως αν έχουν χρησιμοποιηθεί δολάρια ή κάποιο άλλο «νόμισμα».

Προβλήματα σαν κι αυτά είναι συνυφασμένα δυστυχώς με την άπληστη φύση των ανθρώπων και δεν σχετίζονται αποκλειστικά με το Bitcoin. Εξάλλου, παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν καθημερινά και με τα «παραδοσιακά» νομίσματα. Για αυτούς τους λόγους θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί κι όταν κάτι μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό, ίσως τελικά και να μην είναι, είτε πρόκειται για παραδοσιακές αξίες είτε για καινούργιες.

Μπορείτε να βρείτε το αυτούσιο κατηγορητήριο στην ιστοσελίδα του SEC.

Μοιραστείτε το!

      
Υπό τις ετικέτες:

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική, ο Αντώνης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, σε περιβάλλοντα Windows και Linux.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έως τώρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών Internet, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία και μεγάλα ονόματα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Πάντοτε προσηλωμένος στον αγαπημένο του κλάδο, την πληροφορική.

Ο Αντώνης ανακάλυψε το νέο και μαγικό κόσμο του Bitcoin το 2012. Αφού μελέτησε για μήνες τον τρόπο λειτουργίας του και κατανόησε τις εσωτερικές δομές του, πίστεψε και πιστεύει σθεναρά ότι το Bitcoin είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Για αυτό και δημιούργησε την πρώτη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Σκοπός του ήταν και παραμένει να μεταδώσει την πληροφορία και τη γνώση σε όλους τους ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα.

Website: https://BitcoinX.gr/