Καναδάς για Bitcoin : Ναι μεν, αλλά…

Στο «μέτωπο» της νομοθετικής ρύθμισης, είχαμε δύο πρόσφατες εξελίξεις, που αυτή τη φορά έρχονται από τον Καναδά.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Τράπεζας του Καναδά , το Bitcoin είναι ένα απολύτως ψηφιακό νόμισμα, το οποίο είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί ευθέως ανταγωνιστικά προς τα εθνικά νομίσματα.

Σε ανακοίνωση του Revenue Agency του Καναδά (υπηρεσία αντίστοιχη προς την Εφορία), σημειώενται ότι το Bitcoin είναι ψηφιακό νόμισμα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών και για το οποίο εφαρμόζονται οι φορολογικές διατάξεις που αφορούν στις ανταλλακτικές συναλλαγές.

Δεδομένου του – κατά κύριο λόγο – οικονομικού χαρακτήρα του εγγράφου της Τράπεζας του Καναδά, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του Revenue Agency περί εφαρμογής των διατάξεων για τις ανταλλακτικές συναλλαγές, δεν έχει καταστεί ακόμη ξεκάθαρη η επίσημη θέση του καναδικού κράτους απέναντι στο Bitcoin.

Τα δύο παραπάνω έγγραφα, όμως, σηματοδοτούν την είσοδο του καναδικού κράτους στη φάση επεξεργασίας του Bitcoin και συνεπώς αναμένουμε τις εξελίξεις.

Παρά την επιφυλακτική στάση των δύο παραπάνω υπηρεσιών του καναδικού κράτος, θεωρούμε ότι αυτή υιοθετήθηκε επί του παρόντος, προκειμένου οι καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν την ευκαιρία να επεξεργαστούν όλες τις πρόσφατες εξελίξεις, και ιδίως την εκτόξευση της ισοτιμίας του Bitcoin έναντι των fiat νομισμάτων, σταθμίζοντας τα υπέρ και τα κατά του Bitcoin, πριν την οριστική «ετυμηγορία». Μην παραβλέπουμε άλλωστε ότι η εμφάνιση και άνοδος του Bitcoin υπήρξε ταχύτατη – και τον τελευταίο καιρό επιεικώς ιλλιγγιώδης – γεγονός που δεν συνάδει με τους ρυθμούς επεξεργασίας νέων δεδομένων σε κεντρικό κρατικό επίπεδο. Άλλωστε, η πραγματικότητα δημιουργεί νέες σχέσεις και δομές και η νομοθετική ρύθμιση τους έπεται.

Μοιραστείτε το!