Κατασχέσεις

ΚατασχέσειςΤο φαινόμενο των κατασχέσεων, που αφορά απτά περιουσιακά στοιχεία όπως για παράδειγμα σπίτια, αυτοκίνητα, χρυσό, κλπ. δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού συμβαίνει χρόνια τώρα. Το 1933 ο Franklin Roosevelt με το προεδρικό διάταγμα 6102, προχώρησε σε κατάσχεση όλου του χρυσού των πολιτών. Το 1939 ο Αδόλφος Χίτλερ προχώρησε σε κατάσχεση του χρυσού των Τσέχων, ενώ το 1959 η κυβέρνηση της Αυστραλίας νομιμοποιεί την κατάσχεση του χρυσού των πολιτών σε αντάλλαγμα με χαρτονομίσματα. Το 2011 κατάσχονται ο χρυσός και το ασήμι των πελατών της MF Global. Στη χώρα μας, οι κατασχέσεις ακινήτων θα επιταχυνθούν ενώ στην Κύπρο οι κατασχέσεις μετρητών είναι πλέον γεγονός, κάτι που δεν αποκλείεται να μεταδοθεί ως ιός και σε άλλες χώρες.

Παλαιότερα οι κατασχέσεις του χρυσού είχαν σχέση με την υποχρέωση των τραπεζών και των κρατών να έχουν αποθέματα στο πολύτιμο μέταλλο και για αυτό στις «δυσκολίες» έβρισκαν τη λύση προχωρώντας σε κατασχέσεις. Κάτι τέτοιο στις μέρες μας δεν θα ήταν πρακτικό, αλλά εκτός αυτού δεν υπάρχει και λόγος πλέον, αφού δεν υπάρχει ο «κανόνας του χρυσού». Οπότε η ιστορία μας δείχνει ότι οι κατασχέσεις μετρητών, υπό τον μανδύα «φορολογίας», είναι αναμενόμενο να συνεχιστούν και να ενταθούν, ενδεχομένως και πέρα του «ασφαλούς» ορίου των 100 χιλιάδων ευρώ, που ισχύει σήμερα.

Ένα ισχυρό σημείο του Bitcoin, στο οποίο δεν έχει δοθεί η πρέπουσα σημασία και γίνεται όλο και πιο επίκαιρο, είναι ότι είναι ανθεκτικό στις κατασχέσεις. Αφενός πρόκειται για κάτι άυλο κι αυτό περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, ακόμα κι αν αποφασίσει κάποιος να το κατασχέσει. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ένα ψηφιακό αρχείο μπορεί να αποθηκευθεί σχεδόν οπουδήποτε, ώστε να μην είναι καθόλου εύκολο να βρεθεί. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που το ψηφιακό αρχείο βρεθεί (π.χ. το πορτοφόλι του χρήστη) και κατασχεθεί, αυτό θα είναι άχρηστο χωρίς τον προσωπικό κωδικό κρυπτογράφησης. Επιπλέον αλλά εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο κεντρικό σημείο που αποθηκεύονται τα bitcoins, που να μπορέσει εύκολα ένα κράτος ή μια κυβέρνηση να υποχρεώσει να παραδώσει όλα τα ψηφιακά νομίσματα. Κάτι που αυτομάτως σημαίνει πως θα πρέπει να κινηθεί εναντίον του κάθε ενός πολίτη προσωπικά  και μάλιστα σε τρία επίπεδα. Πρώτον στο να αποδείξει πως ο πολίτης όντως έχει υπό τον έλεγχό του ποσά σε bitcoins. Δεύτερον στο να κατασχέσει το ψηφιακό πορτοφόλι και τρίτον στο να πείσει τον πολίτη να παραδώσει τον μοναδικό κωδικό κρυπτογράφησης. Όπως αντιλαμβανόμαστε, οι παραπάνω ενέργειες  μπορούν να χαρακτηριστούν από δύσκολες έως αδύνατες.

Το Bitcoin δεν χρησιμοποιείται εκτενώς για αποθήκευση πλούτου, ούτε πιστεύω ότι είναι κοντά η εποχή που κάτι τέτοιο θα συμβεί ή ότι θα συμβεί ποτέ. Παρόλα αυτά, η ιδιαίτερη ψηφιακή φύση του, το καθιστά το καλύτερο – έως τώρα- μέσο, αν και πιστεύω ότι η χρήση του με αυτόν τον τρόπο είναι εντελώς λανθασμένη κι εκτός της αρχικής σκέψης.

Σημείωση: Ο όρος «φορολόγηση» των καταθέσεων είναι λανθασμένος και παραπλανητικός γιατί η φορολογία επιβάλλεται στο εισόδημα. Έστω ότι ένας πολίτης, έχει εισόδημα πενήντα χιλιάδες το χρόνο, το οποίο υποβάλλεται στην νόμιμη φορολόγηση και το μεγαλύτερο μέρος του εναπομείναντος ποσού κατατίθεται στην τράπεζα ως αποθεματικό. Μετά από μερικά χρόνια νόμιμης εργασίας και νόμιμης φορολόγησης του εισοδήματος, θα έχει συγκεντρωθεί στην τράπεζα ένα σεβαστό χρηματικό ποσό. Η εκ νέου και εκ των υστέρων δεύτερη «παρακράτηση φόρου» από χρηματικά ποσά που έχουν ήδη φορολογηθεί, δε μπορεί να χαρακτηριστεί φορολόγηση.

Μοιραστείτε το!

      
Υπό τις ετικέτες:

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική, ο Αντώνης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, σε περιβάλλοντα Windows και Linux.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έως τώρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών Internet, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία και μεγάλα ονόματα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Πάντοτε προσηλωμένος στον αγαπημένο του κλάδο, την πληροφορική.

Ο Αντώνης ανακάλυψε το νέο και μαγικό κόσμο του Bitcoin το 2012. Αφού μελέτησε για μήνες τον τρόπο λειτουργίας του και κατανόησε τις εσωτερικές δομές του, πίστεψε και πιστεύει σθεναρά ότι το Bitcoin είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Για αυτό και δημιούργησε την πρώτη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Σκοπός του ήταν και παραμένει να μεταδώσει την πληροφορία και τη γνώση σε όλους τους ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα.

Website: https://BitcoinX.gr/

Δύο σχόλια

  1. Και για το χρυσό δεν γνωρίζει το κράτος πόσο κατέχει κάθε πολίτης και πού τον έχει κρύψει

    1. Σωστό, αν μιλάμε για κοσμήματα. Ο χρυσός όμως που πωλείται από τις διάφορες υπηρεσίες, από όσο ξέρουμε, δεν αποστέλλεται στον πελάτη, αφού αυτό που έχει αγοράσει ουσιαστικά ο πελάτης είναι ένα πολύ μικρό μέρος μιας ράβδου χρυσού. Για ολόκληρες ράβδους χρυσού, πράγματι μπορεί να τις έχει κάποιος στο σπίτι του, αλλά πιστεύουμε ότι αν κάποιος έχει την οικονομική άνεση να έχει αγοράσει ολόκληρες ράβδους δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί απλά «πολίτης».

      Ο χρυσός λοιπόν που βρίσκεται σε κεντρικές υπηρεσίες πώλησης, μπορεί να κατασχεθεί, όπως και τα μετρητά που βρίσκονται στις τράπεζες. Επίσης, ο χρυσός οποιασδήποτε μορφής που βρίσκεται κρυμμένος σε κάποιο σπίτι, μπορεί να κλαπεί. Και το Bitcoin πορτοφόλι μπορεί να κλαπεί, αλλά αν έχει φροντίσει ο κάτοχός του να το κρυπτογραφήσει, θα είναι άχρηστο σε όποιον το κλέψει, αν δεν έχει τον κωδικό.

      Αντίστοιχα, αν κάποιος φυλάει χρυσό σε τραπεζική θυρίδα, το κράτος μπορεί με κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση να ανοίξει τη θυρίδα και να κατασχέσει τα περιεχόμενα.