Πώς βλέπει η Ελβετία το Bitcoin;

Η Ελβετία δείχνει το δρόμο για το Bitcoin

Image courtesy of Vassilis Triantis

Στην Ελβετία, το Κοινοβούλιο εξετάζει επερώτηση σχετικά με την πιθανή αντιμετώπιση του Bitcoin ως ένα ξένο νόμισμα. Η επερώτηση προήλθε από τον εκπρόσωπο Thomas Weibel, με σκοπό να εξαλειφθούν οι ασάφειες και οι γκρίζες ζώνες αλλά και να μειωθεί η «νομική ανασφάλεια» που επικρατεί στους κύκλους του Bitcoin. Αν η επερώτηση λάβει θετική αντιμετώπιση από το κοινοβούλιο τότε θα υποβληθεί στο κύριο εκτελεστικό όργανο της χώρας, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο. Αν κι εκεί η αντιμετώπιση είναι θετική, τότε θα προταθούν και θ’ αξιολογηθούν οι τρόποι υλοποίησης. Τέλος έγινε μνεια και στις πιθανές ευκαιρίες που ανοίγονται στον Ελβετικό χρηματοπιστωτικό τομέα οι οποίες σχετίζονται αποκλειστικά με το Bitcoin.

Πιο συγκεκριμένα η επερώτηση περιλαμβάνει 4 βασικές ερωτήσεις:
– Αν το Bitcoin αποτελεί ευκαιρία για τον χρηματοπιστωτικό τομέα
– Αν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ξένο νόμισμα
– Ποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν για να βελτιωθεί η «νομική ασφάλεια» του Bitcoin κι άλλων συναφών νομισμάτων
– Τι είδους ρυθμιστικές αλλαγές θα πρέπει να εφαρμοστούν και πότε μπορούν να υλοποιηθούν

Η επερώτηση συνυπογράφεται από 45 μέλη του κοινοβουλίου (σε σύνολο 200), αφού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Bitcoin μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τον ελβετικό χρηματοπιστωτικό τομέα και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα ρυθμίζουν την εφαρμογή του ΦΠΑ και την εκτέλεση των ελέγχων για ξέπλυμα χρήματος.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, θα διεξαχθεί ψηφοφορία μεταξύ των μελών του κοινοβουλίου. Στη συνέχεια, εάν η πλειοψηφία των μελών του κοινοβουλίου ψηφίσουν υπέρ, θα υποβληθεί επισήμως στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο. Εάν το συμβούλιο απαντήσει καταφατικά, θα πρέπει επίσης να κάνει σαφή τη θέση του και στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, όπως η Finma.

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, το Bitcoin θα μπορούσε να αναγνωριστεί πρακτικά από την Ελβετία ως νόμιμο ξένο νόμισμα. Η κίνηση αυτή θα μειώσει δραστικά τη νομική αβεβαιότητα για τους χρήστες bitcoin, τουλάχιστον στην Ελβετία. Θα επιτρέψει είσης στις ελβετικές αρχές να εφαρμόσουν στο Bitcoin και σε άλλα ψηφιακά νομίσματα την υφιστάμενη νομοθεσία που αφορά ξένο νόμισμα.

Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι τεράστιες και το σίγουρο είναι ότι θ’ ακολουθήσουν αλυσιδωτά γεγονότα. Οι εκπρόσωποι του BitcoinX.gr παρακολουθούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις και θα επανέλθουμε στο θέμα, μόλις υπάρξουν επιπλέον γεγονότα.

Μοιραστείτε το!

      
Υπό τις ετικέτες:

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική, ο Αντώνης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, σε περιβάλλοντα Windows και Linux.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έως τώρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών Internet, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία και μεγάλα ονόματα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Πάντοτε προσηλωμένος στον αγαπημένο του κλάδο, την πληροφορική.

Ο Αντώνης ανακάλυψε το νέο και μαγικό κόσμο του Bitcoin το 2012. Αφού μελέτησε για μήνες τον τρόπο λειτουργίας του και κατανόησε τις εσωτερικές δομές του, πίστεψε και πιστεύει σθεναρά ότι το Bitcoin είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Για αυτό και δημιούργησε την πρώτη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Σκοπός του ήταν και παραμένει να μεταδώσει την πληροφορία και τη γνώση σε όλους τους ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα.

Website: https://BitcoinX.gr/