Bitcoin: Θετικά στοιχεία από κατάρρευση Mt Gox

Η κατάρρευση του χρηματιστηρίου του bitcoin MtGox μπορεί να ενισχύσει τη βιομηχανία του ψηφιακού νομίσματος, διαχωρίζοντας τους αδύναμους διαχειριστές και παροτρύνοντας περισσότερο έλεγχο, ανέφερε χθες η τραπεζική ρυθμιστική αρχή της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αναφέρει ότι προσπαθεί ακόμα να καταλάβει πώς η εταιρεία που έδρευε στο Τόκιο και ήταν κάποτε το μεγαλύτερο χρηματιστήριο bitcoin στον κόσμο, μπορεί να έχασε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε ψηφιακό νόμισμα σε μικρή περίοδο και εάν πρόκειται για έγκλημα.
Mt.Gox
«Ακόμα δεν έχουμε σαφή εικόνα της κατάστασης», είπε ο υπουργός oικονομικών Taro Aso σήμερα, μετά από συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου. «Δεν ξέρουμε εάν ήταν έγκλημα ή απλά μια χρεοκοπία», πρόσθεσε.

Η εταιρεία Mt. Gox κατέθεσε αίτηση προστασίας πτώχευσης στην Ιαπωνία την Παρασκευή, δηλώνοντας ότι μπορεί να έχει χάσει περίπου 850 χιλ. bitcoin λόγω παραβίασης (hacking) του ελαττωματικού συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών της.

Μοιραστείτε το!

      
Υπό τις ετικέτες:

Δύο σχόλια

  1. ….μάλιστα…

    Ποιά είναι τα θετικά που αναφέρονται δηλαδή στα εν λόγω «αποσπάσματα»;

    Ότι διαχωρίζονται οι… «αδύναμοι διαχειριστές»;; Δηλαδή ποιοί; όσοι είχαν πιστέψει στο Btc και στο μεγαλύτερο (μέχρι προ μηνών) ανταλλακτήριο χρημάτων; Άρα κατηγορούμε όποιον είχε επενδύσει στην ιδέα και σε μία αξία χαρακτηρίζοντάς τον ως «αδύναμο διαχειριστή»;

    Ή μήπως χαρακτηρίζουμε έτσι όποιον είχε το MtGox ως πορτοφόλι του πέρα από ανταλλακτήριο;

    Και τι ακριβώς σημαίνει «περισσότερος έλεγχος»; Υποτίθεται οτι μία από τις αρχές και αξίες του Btc είναι αυτή της «ανεξαρτησίας» από ελέγχους… πόσο μάλλον «περισσότερους ελέγχους».

    Συνειδητοποιούμε το ποσό των χρημάτων των οποίων απλά «χάθηκαν»… ή κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας; Το bitcoinx.gr κάνει μία παράθεση «θετικών» από πάνω; Ακόμη αδυνατώ να τα δω αναλυμμένα… Ακόμη και εκείνο το ποστ στο φόρουμ… «Αυτό είναι ένα μάθημα καπιταλισμού που δίνει το bitcoin στο τραπεζικό σύστημα. Την κρίση την πληρώνουν εκείνοι που την δημιούργησαν.» (Hayek) που δύο εβδομάδες πριν φάνταζε «σοφό»… τώρα αναρωτιέμαι πώς θα σχολιαζόταν… ποιός πληρώνει την «κρίση»… (ποιά κρίση; την τρύπα στο υποτιθέμενο σύστημα ασφαλείας; ή αυτούς που χαίρονται με κάτι επιπλέον εκατομμυριάκια στην τσέπη τους;)

    Το μόνο -μα μόνο-, καλό το οποίο υπάρχει είναι οτι η τιμή παρέμεινε συγκρατημένη στην πτώση της, δείχνοντας μία σοβαρότητα και έναν όχι τόσον τρελό πανικό όπως κάποιος θα περίμενε…. (βέβαια αν βάλει κάποιος ποσοστιαία το πού ήταν και πού είναι… αυτό είναι ένα άλλο θέμα ανάλυσης πανικού)…

    1. Βάσιμοι οι προβληματισμοί και πραγματικά ελπίζω να μην ήσουν θύμα της όλης κατάστασης 🙁

      Ας πάμε όμως λίγο πιο πίσω. Το MtGox έτυχε να γίνει γνωστό, όχι γιατί ήταν κάτι ιδιαίτερο, αλλά βρέθηκε στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή. Στην πορεία του, έδωσε πολλά δείγματα «ανάρμοστης» συμπεριφοράς, που θα έπρεπε να είχαν σημάνει συναγερμό σε όσους το χρησιμοποιούσαν ακόμα, ή έστω να χάσουν την εμπιστοσύνη τους. Παραθέτω μερικά παρακάτω.

      Η μεγάλη καθυστέρηση να συμβαδίσει με τις εξελίξεις στο ρυθμιστικό τοπίο, είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει την πρόσβασή του σε κάποιους τραπεζικούς λογαριασμούς του και φυσικά στα χρήματα που περιείχαν.

      Το MtGox δεν τήρησε τη συμφωνία του με την Coinlab, κάτι που οδήγησε σε δικαστικές διαμάχες.

      Εξαγγελίες που ποτέ δεν τηρήθηκαν (π.χ. Litecoin).

      Καθυστερήσεις στις αναλήψεις fiat νομισμάτων από τον Νοέμβριο.

      Αρκετοί όμως αγνόησαν αυτά τα δείγματα, με κύριο κίνητρο το κέρδος και την απληστία, ώστε να εκμεταλλευτούν τη σημαντική διαφορά τιμής, σε σχέση με τα άλλα ανταλλακτήρια. Το σημαντικότερο όμως, το οποίο επαναλαμβάνω σε κάθε ευκαιρία που βρίσκω, είναι ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τα νομίσματά μας στα ανταλλακτήρια και τις διάφορες υπηρεσίες online. Είναι αδιανόητο να διατηρούνται ποσά άνω των 5-10 bitcoins στα ανταλλακτήρια, ενώ είναι τόσο εύκολο κι άμεσο να μεταφερθούν σε αυτά όταν τα χρειαστούμε.

      Με τα παραπάνω δεν δικαιολογώ το MtGox, ούτε καθιστώ αποκλειστικούς υπαίτιους τους χρήστες. Τονίζω τη διαφορετικότητα του Bitcoin, το οποίο μαζί με τα όσα καλά φέρνει, μας δίνει και τον αποκλειστικό έλεγχο των χρημάτων μας. Μπορεί αυτό να το θεωρούμε καλό, αλλά έχει και τις ευθύνες του.