FINCEN: Το Bitcoin είναι νόμιμο!

Αρκετοί απλοί άνθρωποι αλλά κι επιχειρηματίες ήταν διστακτικοί στην υιοθέτηση του Bitcoin στις καθημερινές τους συνήθειες κι εργασίες, για το λόγο ότι δεν υπήρχε κάποια ρύθμιση ή οποιοδήποτε νομικό πλαίσιο στο οποίο μπορούσαν να βασιστούν. Οι εξελίξεις όμως των τελευταίων ημερών αλλάζουν εντελώς το τοπίο.

fincen_bitcoin

Το FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network) είναι ένας οργανισμός με σκοπό την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος από την παράνομη χρήση καθώς και η καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος. Πριν από μερικές ημέρες λοιπόν, έβγαλε οδηγία που αφορά τα εικονικά νομίσματα. Η οδηγία έχει εφαρμογή και στο Bitcoin αφού στον ορισμό των εικονικών νομισμάτων το «φωτογραφίζει» με κάθε λεπτομέρεια:

A final type of convertible virtual currency activity involves a de-centralized convertible virtual currency (1) that has no central repository and no single administrator, and (2) that persons may obtain by their own computing or manufacturing effort.

Επιπλέον, γίνεται σαφής διαχωρισμός μεταξύ ρόλων χρήστη (user), εναλλάκτη (exchanger)και διαχειριστή (administrator). Ως χρήστες νοούνται όσου αποκτούν εικονικά νομίσματα για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών. Ως εναλλάκτης νοείται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί ως επιχείρηση την ανταλλαγή εικονικών νομισμάτων για πραγματικά. Ως διαχειριστής νοείται αυτός που ασκεί ως επιχείρηση την έκδοση και κυκλοφορία του νομίσματος, ο οποίος έχει επίσης τη δυνατότητα ν’ αποσύρει από την κυκλοφορία εικονικά νομίσματα.

A user is a person that obtains virtual currency to purchase goods or services. An exchanger is a person engaged as a business in the exchange of virtual currency for real currency, funds, or other virtual currency. An administrator is a person engaged as a business in issuing (putting into circulation) a virtual currency, and who has the authority to redeem (to withdraw from circulation) such virtual currency.

Στην περίπτωση του Bitcoin, είναι προφανές ότι δεν υφίσταται ο ρόλος του διαχειριστή, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα απόσυρσης νομισμάτων από την κυκλοφορία αλλά και γιατί όσοι παράγουν νομίσματα (τα θέτουν σε κυκλοφορία) μέσω mining, νοούνται ως χρήστες, αν τα χρησιμοποιούν για ν’ αγοράσουν αγαθά και υπηρεσίες.

A person that creates units of this convertible virtual currency and uses it to purchase real or virtual goods and services is a user of the convertible virtual currency and not subject to regulation as a money transmitter.

Οι miners όμως που πουλάνε τα bitcoins που δημιουργούν για άλλα νομίσματα, υπόκεινται σε ρύθμιση

By contrast, a person that creates units of convertible virtual currency and sells those units to another person for real currency or its equivalent is engaged in transmission to another location and is a money transmitter.

Σε αυτό το σημείο όμως, δεν είμαι ξεκάθαρο τι ισχύει όταν οι Miners πουλάνε τα bitcoins τους μέσω κάποιου ανταλλακτηρίου που λειτουργεί με νόμιμη άδεια.

Το σημείο που αλλάζει πλέον και ίσως δημιουργηθούν εκεί κάποια προβλήματα είναι ότι τ` ανταλλακτήρια θα πρέπει πλέον να διαθέτουν την άδεια money transmitter. Οι μεγάλοι κερδισμένοι όμως από την οδηγία είναι οι χρήστες, για τους οποίους ορίζεται σαφώς ότι δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε ρύθμιση και μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα τα εικονικά νομίσματα. Οι επαγγελματίες που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες του Bitcoin, μπορούν να βασιστούν σε επεξεργαστές πληρωμών (payment processors) όπως τους BitPay, OKPAY, WalletBit, κλπ.

Αναφορά: Οδηγία FINCEN και σε μορφή PDF

Διαβάστε επίσης: BitcoinMagazine

Αν έχετε απορίες ή χρειαστείτε επίσημες διευκρινίσεις από το FinCEN, μπορείτε να απευθυνθείτε εδώ.

Μοιραστείτε το!

      

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική, ο Αντώνης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, σε περιβάλλοντα Windows και Linux.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έως τώρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών Internet, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία και μεγάλα ονόματα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Πάντοτε προσηλωμένος στον αγαπημένο του κλάδο, την πληροφορική.

Ο Αντώνης ανακάλυψε το νέο και μαγικό κόσμο του Bitcoin το 2012. Αφού μελέτησε για μήνες τον τρόπο λειτουργίας του και κατανόησε τις εσωτερικές δομές του, πίστεψε και πιστεύει σθεναρά ότι το Bitcoin είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Για αυτό και δημιούργησε την πρώτη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Σκοπός του ήταν και παραμένει να μεταδώσει την πληροφορία και τη γνώση σε όλους τους ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα.

Website: https://BitcoinX.gr/

4 σχόλια

  1. Pingback: Γεγονότα στην Κύπρο – Ισοτιμία Bitcoin » BitcoinX - Το ελληνικό στέκι του Bitcoin

  2. Pingback: Bitcoin ATM στην Κύπρο;! » BitcoinX - Το ελληνικό στέκι του Bitcoin

  3. Το FinCEN είναι Αμερικάνικο. Το Ελληνικό αντίστοιχο του FinCEN τι έχουν να πουν για το Bitcoin?
    Επίσης σημαντικό! Ξέρετε κάποια υπηρεσία που δέχεται Bitcoin στην Ελλάδα? Παιδιά εσείς κάνετε καμιά δουλειά όπου δέχεστε Bitcoin? Να ξέρω, να διαφημιστείτε επίσης! Δωρεάν διαφήμιση είναι!

  4. Έχει ήδη αποφανθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την οποία, το Bitcoin ΔΕΝ είναι εκτός νόμου. Η διείσδυση στην Ελλάδα είναι μικρή και λαμβάνοντας υπόψιν την χαρακτηριστική αργοπορία στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, δεν προβλέπω να ρυθμίζεται με Ελληνικό νόμο, πριν την εφαρμογή νόμων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Εκτός από το Carena Bar στην Κεφαλλονιά, δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας κάποια άλλη ελληνική εταιρία που να δέχεται πληρωμές σε bitcoins. Ίσως αυτό να οφείλεται και σε αυτό που γράφω παραπάνω…