Mining Pools

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Από το 2013 κι έπειτα η δυσκολία του Mining αυξήθηκε υπερβολικά, ως συνέπεια της μαζικής εισόδου νέων συσκευών ειδικά βελτιστοποιημένες για αυτό το σκοπό (ASIC). Συνεπώς το Mining με ηλεκτρονικό υπολογιστή καταναλώνει άσκοπα ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς να παράγει Bitcoin. Οι παρακάτω πληροφορίες παρέχονται απλά ως αναφορά.

Σημείωση: Διαβάστε το άρθρο μας για το κόστος της ενέργειας στη χώρα μας, πριν αποφασίσετε να ξεκινήσετε το Mining.

Η εξόρυξη νομισμάτων μπορεί να γίνεται από τους miners είτε αυτόνομα ο καθένας, είτε να εργάζονται πολλοί μαζί προς την ανακάλυψη ενός block. Στη δεύτερη περίπτωση, οι miners εργάζονται συντονισμένα σε ένα mining pool, μια πρακτική που είναι εξαιρετικά διαδεδομένη, αφού λόγω της υψηλής δυσκολίας για να δημιουργήσει ένας miner ενός block, θα χρειαστεί πολλούς μήνες. Τα νομίσματα που προκύπτουν από την εύρεση ενός block, μοιράζονται σε όλους όσους συμμετείχαν στο mining pool, ανάλογα με την προσπάθεια που κατέβαλαν.

Μερικά από τα mining pools είναι:

Αν αποφασίσετε ν’ ασχοληθείτε με το mining και θελήσετε να συμμετέχετε σ’ ένα mining pool, προτείνουμε να μη διαλέξετε απλά το πιο «δημοφιλές». Οι λόγοι γι’ αυτή μας τη συμβουλή είναι δύο: α)το ότι ένα mining pool είναι δημοφιλές δε σημαίνει απαραιτήτως ότι ταιριάζει και σ’ εσάς και β) προς αποφυγή της πιθανότητας για την επίθεση 51% στο bitcoin.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που το mining pool μοιράζει τα νομίσματα που προκύπτουν από τη δημιουργία ενός block στους συμμετέχοντες. Οι πιο διαδεδομένοι παρουσιάζονται παρακάτω μαζί με την εξήγηση.

  • PPS – Ο πιο απλός τρόπος υπολογισμού. Κάθε share «ανταμείβεται» με συγκεκριμένο αριθμό νομισμάτων, συνήθως μερικών χιλιοστών του bitcoin.
  • SMPPS – Το ίδιο με το προηγούμενο, αλλά το mining pool δεν πληρώνει ποτέ παραπάνω από όσα νομίσματα δημιουργήθηκαν από τα blocks
  • ESMPPS – Όπως και το SMPPS αλλά με πιο δίκαιη διανομή των νομισμάτων
  • RSMPPS – Όπως και το SMPPS αλλά με προτεραιότητα πληρωμής στους πιο πρόσφατους miners
  • CPPSRB – Όπως το PPS αλλά με όριο το οποίο προσδιορίζεται από τις πιο πρόσφατες αναδρομικές αποδοχές
  • Score – Αναλογική αμοιβή στους miners με βάση το score τους. Κάθε πρόσφατο share έχει μεγαλύτερο score από κάποιο παλαιότερο κι όσο πιο παλιό είναι ένα share τόσο μικρότερο το score του.  Με αυτό το σύστημα, ένας miner που θα σταματήσει την εξόρυξη στο συγκεκριμένο pool, το score του θα πέσει πολύ γρήγορα και συνεπώς και η αμοιβή του
  • PPLNS – Ο υπολογισμός των νομισμάτων γίνεται με βάση τα Ν shares με τα οποία συνείσφερε ο miner, τα οποία δεν αφορούν αποκλειστικά το συγκεκριμένο block. Με αυτό το σύστημα αποφεύγεται το φαινόμενο του pool hoping κατά το οποίο κάποιοι miners εξορύσσουν με στρατηγική σε διάφορα pools, ώστε ν’ αυξήσουν το εισόδημά τους σε βάρος των υπολοίπων
  • Prop – Μόλις βρεθεί το block όλοι αμείβονται ανάλογα με τα πόσα shares έχει συνεισφέρει ο καθένας

Αν κάποιος ξεκινάει για πρώτη φορά το mining, είναι πιο εύκολο να συμμετέχει σε ένα PPS mining pool, στο οποίο θα έχει συγκεκριμένες απολαβές ανάλογα με τα shares που παρέχει στο pool. Οι πιο εξοικειωμένοι, ίσως θα ήθελα να ρίξουν μια ματιά σε όλα τα mining pools (για πιο ενημερωμένη λίστα δείτε εδώ)

Τελευταία ενημέρωση: Αύγουστος 2015

Μοιραστείτε το!