Mining

Πώς γίνεται το Mining;

(Αν δε γνωρίζετε ακόμα τι είναι το mining, δείτε τη σελίδα με τίτλο: Πως δημιουργούνται τα bitcoins;)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Από το 2013 κι έπειτα η δυσκολία του Mining αυξήθηκε υπερβολικά, ως συνέπεια της μαζικής εισόδου νέων συσκευών ειδικά βελτιστοποιημένες για αυτό το σκοπό (ASIC). Συνεπώς το Mining με ηλεκτρονικό υπολογιστή καταναλώνει άσκοπα ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς να παράγει Bitcoin. Οι παρακάατω πληροφορίες παρέχονται απλά ως αναφορά.

MiningCPU Mining

Για να κάνει κάποιος Bitcoin Mining χρειάζεται επεξεργαστική ισχύ. Αρχικά το mining γινόταν κάνοντας χρήση του κεντρικού επεξεργαστή (CPU) ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σύντομα όμως παρατηρήθηκε ότι ο κεντρικός επεξεργαστής είναι πολύ πιο αργός σε σχέση με έναν επεξεργαστή γραφικών (GPU)

GPU Mining

Τα προγράμματα επεκτάθηκαν και τροποποιήθηκαν ώστε να χρησιμοποιούν τους επεξεργαστές γραφικών για τους σύνθετους υπολογισμούς του Bitcoin Mining. Παρά όμως το ότι οι σημερινές κάρτες γραφικών μπορούν να παράξουν πολλά εκατομμύρια hashes κάθε δευτερόλεπτο, έχουν υψηλή κατανάλωση ενέργειας κι αντίστοιχα μεγάλη απαγωγή θερμότητας, δημιουργώντας έτσι σοβαρά προβλήματα για την τροφοδότησή τους αλλά και για την ψύξη τους. Για τους λόγους αυτούς έγιναν προσπάθειες ώστε να βρεθούν άλλοι, πιο οικονομικοί τρόποι για Mining.

FPGA Mining

BitcoinΟι συσκευές FPGA για mining, δημιουργήθηκαν για να έχουν μικρό μέγεθος κι εξαιρετικά μικρή κατανάλωση ενέργειας κι άρα αντίστοιχα μικρή απαγωγή θερμότητας, κάνοντας χρήση προγραμματιζόμενων επεξεργαστών. Πρόκειται συσκευές στο μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας με μεγαλύτερο ύψος, που μπορούν να παράγουν εκατομμύρια hashes σε κάθε δευτερόλεπτο, με καταναλώσεις ενέργειας που ξεκινούν από μόλις μερικά Watt. Έχουν υπάρξει και υλοποιήσεις από συστοιχίες FPGA αλλά το κόστος αγοράς τους ήταν απαγορευτικό.

ASIC Mining

Ενώ τα FPGA στην εποχή τους είχαν καλές επιδόσεις και χαμηλές καταναλώσεις, ο αγώνας δρόμου για ακόμα περισσότερα Mh/s (million hashes per second) συνεχίστηκε. Το αποτέλεσμα ήταν η παραγωγή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων εξειδικευμένης χρήσης αποκλειστικά για Bitcoin Mining, τα επονομαζόμενα ASIC. Μια υλοποίηση βασισμένη σε ολοκληρωμένα ASIC, μπορεί να φτάσει πολλά δισεκατομμύρια hashes per second (Gh/s) και προς το παρόν (2014) αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για Mining που να έχει νόημα κι ίσως κάποιο κέρδος.

Συνοψίζοντας, ταξινομημένα με χρονολογική σειρά, η δημιουργία bitcoins μέσω mining έκανε χρήση:

  • του κεντρικού επεξεργαστή ενός υπολογιστή (2009 – 2010)
  • της κάρτας γραφικών ενός υπολογιστή (2010 – 2012)
  • συσκευών FPGA (2011 – 2013)
  • συσκευών ASIC (2013 – σήμερα)

Οι πιο δημοφιλείς κάρτες γραφικών για mining ήταν οι κάρτες της AMD (ATI) των σειρών 58xx και 79xx. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την εκτιμώμενη απόδοση της κάθε κάρτας. Εδώ να τονίσουμε ότι δεν συνιστούμε το mining με επεξεργαστη (CPU) ή κάποια άλλη κάρτα γραφικών εκτός από ATI Radeon HD, γιατί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που θα καταναλωθεί θα είναι υψηλότερο από την αξία των bitcoins που θα παραχθούν.

Επειδή ο χρόνος εύρεσης ενός block είναι πολύ μεγάλος, αν κάποιος προσπαθεί μόνος του, έχουν δημιουργηθεί πολλά mining pools όπου οι χρήστες ενώνουν όλοι μαζί τις δυνάμεις τους για την εύρεση του block και κατόπιν μοιράζονται την αμοιβή ανάλογα με τη συνεισφορά του καθενός. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας με τίτλο: Mining Pools

Τελευταία ενημέρωση: Αύγουστος 2015

 

Μοιραστείτε το!