Αγορά bitcoins

Πέραν των υπόλοιπων μεθόδων απόκτησης, μπορεί κανείς ν’ αγοράσει bitcoins πληρώνοντας με παραδοσιακά νομίσματα όπως ευρώ ή δολάρια. Παραθέτουμε παρακάτω τους πιο σύντομους τρόπους, που έχουν εφαρμογή στη χώρα μας.

Σημαντική σημείωση: Η πάγια συμβουλή του BitcoinX.gr είναι να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το PayPal για την αγορά bitcoins.

Ανταλλακτήρια

Όπως κάθε νόμισμα έτσι και τα bitcoins (συντομογραφία BTC), μπορούν ν’ αγοραστούν με παραδοσιακά νομίσματα όπως ευρώ, δολάρια, γιεν κλπ. Συνεπώς υπάρχουν και οι αντίστοιχες ισοτιμίες, οι οποίες μεταβάλλονται καθημερινά. Η «τιμή» καθορίζεται κι εδώ με βάση το νόμο της προσφοράς και ζήτησης.

Υπάρχουν ιστοσελίδες που λειτουργούν όπως τα κλασσικά ανταλλακτήρια, δηλαδή έναντι κάποιας αμοιβής προς την ιστοσελίδα, μας δίνεται η δυνατότητα να αγοράσουμε bitcoins με ευρώ. Η διαδικασία που συνήθως ακολουθείται είναι:

  • Δημιουργούμε ένα account στην ιστοσελίδα που παρέχει την υπηρεσία και μας δίνεται ένας αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), όπου θα στείλουμε ευρώ
  • Καταθέτουμε στον τραπεζικό λογαριασμό που μας δόθηκε όποιο ποσό χρημάτων είμαστε διατεθειμένοι να ξοδέψουμε για την αγορά των bitcoins
  • Αυτό το χρηματικό ποσό πιστώνεται στο account μας στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για ν’ αγοράσουμε τα νομίσματα
  • Μέσω κατάλληλου Interface στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας, όπου υπάρχουν εντολές αγοράς και πώλησης με τις αντίστοιχες τιμές η κάθε μία, μπορούμε να τοποθετήσουμε τη δική μας εντολή αγοράς (ή και πώλησης αργότερα)
  • Κατόπιν μπορούμε να στείλουμε τα νομίσματα που αγοράσαμε στο προσωπικό μας πορτοφόλι

Οι περισσότερες υπηρεσίες διαθέτουν βιβλίο εντολών, στο οποίο τοποθετούνται όλες οι εντολές αγοράς και πώλησης. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να τοποθετήσει μια εντολή πώλησης για 10 bitcoins με τιμή 5,5 EUR ανά BTC (ενδεικτική ισοτιμία έτους 2012, πλέον η αξία του Bitcoin είναι πάνω από €8000). Αν εκείνη τη στιγμή υπάρχει στο βιβλίο εντολή πώλησης με αυτή την τιμή, τότε το σύστημα ταιριάζει αυτόματα τις δύο εντολές και τις εξυπηρετεί, είτε εξολοκλήρου αν υπάρχει διαθεσιμότητα (προσφερόμενα ή ζητούμενα bitcoins), είτε μερικώς.

Τ’ ανταλλακτήρια συνήθως χρεώνουν κάποιο ποσοστό της συναλλαγής ως αμοιβή. Συνηθισμένες αμοιβές κυμαίνονται μεταξύ 0,3% και 0,9% επί της συναλλαγής.

Μπορείτε να βρείτε τα πιο διαδεδομένα ανταλλακτήρια στη σελίδα μας με τίτλο Ανταλλακτήρια.

Μέσω SMS

Στην ιστοσελίδα https://blockchain.info/wallet/sms-phone-deposits μπορείτε ν’ αγοράσετε κάποια μικρά ποσά bitcoins μέσω SMS. Αν και αποτελεί ομολογουμένως τον πιο γρήγορο τρόπο, δυστυχώς αποτελεί και τον πιο ακριβό!

Μέσω συνάντησης

Άτομα με ενθουσιασμό για το Bitcoin, προσφέρουν τη δυνατότητα συνάντησης για αγορά από αυτούς bitcoins με μετρητά. Υπάρχουν κι αντίστοιχες ιστοσελίδες που υποστηρίζουν αυτή την κίνηση, όπως η Local Bitcoins και η BTC Near me μέσω των οποίων μπορεί κανείς να βρει κάποιον που πουλάει αλλά και να πουλήσει ο ίδιος bitcoins.
Τελευταία ενημέρωση: Νοέμβριος 2017

Μοιραστείτε το!