Αδύνατη η κατάσχεση bitcoins από το FBI

Κατάσχεση

Αδύνατη η κατάσχεση bitcoins

Σε εγκώμιο της ασφάλειας του Bitcoin εξελίσσεται η υπόθεση αναφορικά με το κλείσιμο του Silk Road. Όπως είναι ήδη γνωστό, όλες οι συναλλαγές στο Silk Road γινόντουσαν με bitcoins. Ως αποτέλεσμα αυτού ήταν ο φερόμενος ως διαχειριστής του -Ross Ulbricht- να εικάζεται ότι έχει συλλέξει γύρω στις 600 χιλιάδες bitcoins, ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος ότι αποτελεί περίπου το 5% των συνολικών Bitcoin νομισμάτων σε κυκλοφορία σήμερα.

Με το κλείσιμο του Silk Road, το FBI προσχώρησε σε κατάσχεση των περίπου 26 χιλιάδων bitcoins από τους 957.079 λογαριασμούς χρηστών, οι οποίοι τα διατηρούσαν στον online λογαριασμό τους στην υπηρεσία. Αδύνατη όμως παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή η κατάσχεση των περίπου 600 χιλιάδων του ιδίου του Ulbricht. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι ο Ulbricht διατηρεί την περιουσία του σε κρυπτογραφημένο πορτοφόλι, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο μέχρι στιγμής αυτό να αποκρυπτογραφηθεί χωρίς τον κωδικό.

Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το FBI θα αδυνατεί να προχωρήσει σε κατάσχεση των bitcoins, εξαρτάται από την πολυπλοκότητα του κωδικού που χρησιμοποιήθηκε για την κρυπτογράφηση του πορτοφολιού. Αν ο Ulbricht φρόντισε σοβαρά για την ασφάλεια του πορτοφολιού του και δεν υπέπεσε σε επιπλέον γελοία λάθη, τότε με την παρούσα τεχνολογία το FBI ενδέχεται να χρειαστεί μερικά έτη φωτός για να καταφέρει να αποκρυπτογραφήσει με επιτυχία το πορτοφόλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ - CoinMedia

Στη theguardian γίνεται η παρομοίωση της κατάσχεσης του κρυπτογραφημένου πορτοφολιού, με την κατάσχεση ενός κλειδωμένου θησαυροφυλακίου. Κάτι που όμως δεν είναι εντελώς ακριβές, αφού στην περίπτωση του Bitcoin, τα νομίσματα δεν βρίσκονται μέσα στο πορτοφόλι που κατασχέθηκε. Το πορτοφόλι περιέχει απλά τα προσωπικά κλειδιά των Bitcoin διευθύνσεων που περιέχουν τα νομίσματα. Αν ο Ulbricht είχε φροντίσει να κρατήσει με κάποιο τρόπο αντίγραφα των προσωπικών κλειδιών -ακόμα και η αντιγραφή των κλειδιών σε χαρτί είναι αρκετή-, όποιος έχει τα κλειδιά αυτά, μπορεί να ξοδέψει και τα νομίσματα. Τέλος, αν ο Ulbricht έχει φτιάξει αντίγραφα του πορτοφολιού του και τα έχει μοιράσει σε γνωστούς ή φίλους, ή ακόμα κι αν το έχει ανεβάσει σε κάποιο Online Storage όπως το DropBox, κρατώντας φυσικά μυστικό τον κωδικό κρυπτογράφησης του πορτοφολιού, τότε ανά πάσα στιγμή θελήσει, μπορεί να λάβει πίσω το πορτοφόλι και να χρησιμοποιήσει τα νομίσματα. Για όλους αυτούς τους λόγους, το Bitcoin είναι καλύτερο κι ασφαλέστερο από ένα θησαυροφυλάκιο.

Τον περασμένο Απρίλιο, είχαμε αναρτήσει ένα κείμενο αφιερωμένο στην αδυναμία κατάσχεσης των bitcoins. Η σημερινή πραγματικότητα, έρχεται για ακόμη μια φορά να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς μας.

Μοιραστείτε το!

      
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ - CoinMedia