Ανασκόπηση 2015 για το Bitcoin

Το 2015 μας άφησε… χρόνους και μια νέα χρονιά ξεκίνησε. Ας κάνουμε όμως μια σύντομη ανασκόπηση αυτού του έτους που πέρασε…

Το Bitcoin είχε τελικά μια επιτυχή επιστροφή στην κερδοφορία προς το τέλος του 2015, έτος που δηλώνεται από πολλούς ως το «έτος του Blockchain». Με όλη τη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από το Bitcoin και το blockchain κατά τη διάρκεια του 2015, έχει υπάρξει πολύς προβληματισμός για την όποια προσέγγιση του έτους 2016 σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα.

Το 2014 ήταν μια χρονιά γεμάτη με σκάνδαλα, εναλλακτικά νομίσματα (Altcoins) και η χειρότερη χρονιά για το Bitcoin. Θυμόμαστε χαρακτηριστικά το άρθρο του Bloomberg με τίτλο The Best and Worst Investments of 2014, στο οποίο γίνεται αναφορά στις καλύτερες και χειρότερες επενδύσεις για το 2014. Τότε το Bitcoin αποτελούσε μια από τις χειρότερες επενδύσεις κατά τη διάρκεια του έτους.

Αντιθέτως, το 2015 αποδείχθηκε πολύ καλύτερο για το ψηφιακό νόμισμα, που παρουσίασε εντυπωσιακά θετικότερη απόδοση σε σχέση με το 2014. Προβληματιστήκαμε όμως παρατηρώντας πως στο αντίστοιχο άρθρο του Bloomberg για το 2015 με τίτλο Here Are the Best- and Worst-Performing Assets of 2015, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο Bitcoin. Παρόλα αυτά στη δημοσίευση του BloombergView με τίτλο «Bitcoin Won 2015. Apple … Did Not» (Το Bitcoin κέρδισε το 2015. Η Apple… όχι) γίνεται σαφής αναφορά ότι το Bitcoin επανήλθε εντυπωσιακά κι αποτέλεσε με μεγάλη διαφορά το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις, αυξάνοντας την αξία του κατά σχεδόν 40% έναντι του δολαρίου, εντός του έτους που πέρασε.

Η τεχνολογία του Bitcoin φαίνεται να ασκεί ισχυρή επιρροή και στις τράπεζες, καθώς μόλις μερικές ημέρες πριν το ξεκίνημα του 2016 σαράντα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μεγάλης κλίμακας φαίνεται να ποντάρουν στην δυναμική της αλυσίδας των μπλοκ (blockchain), αποφασισμένα να χαλιναγωγήσουν αυτή την τεχνολογία, χωρίς να σκοπεύουν να οικειοποιηθούν το ίδιο το Bitcoin. Αντίστοιχες προσπάθειες χρήσης της τεχνολογίας του Blockchain είδαμε από αναρίθμητα εναλλακτικά νομίσματα την προηγούμενη χρονιά (2014), που όμως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Απομένει να δούμε εντός του 2016 ποια θα είναι η πορεία των υλοποιήσεων των τραπεζών.

Πολλοί χρήστες του Bitcoin έχουν κρίνει αυτήν την προσέγγιση του ιδιωτικού blockchain ως μια αποτυχία. Άλλοι πιστεύουν ότι κοιτάζοντας το blockchain και αγνοώντας ηθελημένα το Bitcoin είναι μια λανθασμένη στάση που μπορεί να κρατήσει κάποιος για το μέλλον του κρυπτονομίσματος.

Φήμες που κυκλοφορούν στον ελληνικό χώρο τελευταία και κυρίως στην ελληνική κοινότητα του Bitcoin, θέλουν τις συστημικές τράπεζες Eurobank και Πειραιώς να ενδιαφέρονται και αυτές για το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αλυσίδας των μπλοκ (blockchain) του Bitcoin, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί κάτι από τα ίδια τα ιδρύματα ακόμα.

Μοιραστείτε το!