Ανταλλακτήρια

Πως λειτουργούν τα Ανταλλακτήρια;

Τα ανταλλακτήρια είναι ουσιαστικά οι ενδιάμεσοι που παίζουν το ρόλο της μετατροπής από ένα νόμισμα (ευρώ, δολάριο, κλπ) σε ένα άλλο (bitcoin, litecoin, κλπ). Ο τρόπος λειτουργίας τους είναι αρκετά απλός. Πρώτα θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα λογαριασμό σε κάποιο ανταλλακτήριο. Μόλις το κάνουμε αυτό, θα λάβουμε οδηγίες για το πως μπορούμε να στείλουμε χρήματα σε αυτό μέσω τράπεζας (SEPA ή SWIFT αν και το πρώτο είναι μακράν πιο οικονομικό). Τα χρήματα που θα στείλουμε, θα πιστωθούν στον λογαριασμό μας στο ανταλλακτήριο και θα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να αγοράσουμε bitcoins. Τα bitcoins που αγοράσαμε, μπορούμε στη συνέχεια να τα στείλουμε στο πορτοφόλι μας.

Αν έχουμε bitcoins και θέλουμε να τα μετατρέψουμε σε ευρώ, στέλνουμε αντίστοιχα τα bitcoins μας στο ανταλλακτήριο και πιστώνονται στον λογαριασμό μας. Μετά μπορούμε να τα πουλήσουμε για να λάβουμε ευρώ, τα οποία και θα πιστωθούν στον λογαριασμό μας στο ανταλλακτήριο. Στη συνέχεια, μπορούμε να ζητήσουμε τη μεταφορά των ευρώ που βρίσκονται στο λογαριασμό μας στο ανταλλακτήριο προς τον τραπεζικό μας λογαριασμό.

Τί πρέπει να προσέξουμε;

Αρχικά θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι οι τραπεζικές συναλλαγές πάνω από ένα όριο, ελέγχονται. Αν παράγουμε bitcoins κι επιλέγουμε να τα ρευστοποιούμε σε κάποιο ανταλλακτήριο και συνεπώς υπάρχει συνεχόμενη ροή χρημάτων από κάποια τράπεζα στο εξωτερικό προς τη δική μας, θα κληθούμε να δώσουμε εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων.

Οι τραπεζικές κινήσεις, από την τράπεζά μας προς το ανταλλακτήριο κι αντίστροφα, δεν είναι άμεσες και μπορεί να διαρκέσουν πολλές ημέρες. Καλό είναι επίσης να αποφύγουμε τραπεζικές κινήσεις που δεν είναι SEPA, αφού αυτές έχουν μεγάλη χρέωση.

Λόγω των πρόσφατων ρυθμίσεων, τα περισσότερα ανταλλακτήρια κάνουν πλέον ταυτοποίηση του χρήστη, για να τηρούν τις οδηγίες KYC και AML. Για να αρθούν κάποια όρια στις συναλλαγές, ή σε ορισμένες περιπτώσεις για να μπορούν να γίνουν οι συναλλαγές από και προς το ανταλλακτήριο, θα πρέπει να στείλουμε στο ανταλλακτήριο αντίγραφο της ταυτότητας ή του διαβατηρίου μας, σε ηλεκτρονική μορφή. Επίσης κάποια ανταλλακτήρια ζητούν και αντίγραφο κάποιου λογαριασμού κοινής ωφέλειας, που να είναι επίσης στο όνομά μας. Τέλος, θα πρέπει να στείλουμε στο ανταλλακτήριο χρήματα από κάποιο τραπεζικό λογαριασμό που είναι στο όνομά μας, αλλά και για να μπορούμε να λάβουμε χρήματα στο λογαριασμό που θα δηλώσουμε, θα πρέπει κι αυτός να είναι στο όνομά μας. Σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να μπλοκαριστούν τα χρήματα.

Που βρίσκω τα ανταλλακτήρια;

Τα πιο διαδεδομένα ανταλλακτήρια, όπου μπορείτε ν’ αγοράσετε αλλά και να πουλήσετε bitcoins είναι:

 • Kraken – Ανταλλακτήριο διαφόρων νομισμάτων με τα περισσότερα χαρακτηριστικά. Παρέχει δυνατότητα για εντολές Market, Limt, Stop limit, Take profit, Stop loss, Take profit limit, κ.α. Ανταλλάσσει μεταξύ Ευρώ, Δολάριο, Bitcoin, Litecoin, Dogecoin, Ripple και Namecoin.
 • Bitcoin.de – Αγοροπωλησίες απευθείας μεταξύ χρηστών, με διασφάλιση των συναλλαγών. Ο πωλητής στέλνει τα bitcoins που θέλει να πουλήσει στην υπηρεσία. Μόλις λάβει την πληρωμή από τον αγοραστή, το καταχωρεί στο σύστημα και τότε τα νομίσματα αποστέλλονται στον αγοραστή. Χρέωση 1% επί της συναλλαγής, το οποίο επιμερίζεται εξίσου σε αγοραστή και πωλητή. Υποστηρίζει Liberty Reserve και Τραπεζικές συναλλαγές.
 • CoinBase – Εκτός από ανταλλακτήριο το CoinBase με έδρα στην Αγγλία, λειτουργεί και ως «πορτοφόλι» για Bitcoin και Ethereum. Υποστηρίζει αγορά Bitcoin και Ethereum με χρήση SEPA καθώς και πιστωτική/χρεωστική κάρτα. Επειδή κατά καιρούς έχουν «ακουστεί» διάφορα, συνιστούμε προσοχή με αυτό το ανταλλακτήριο.
 • BitBay – Ανταλλακτήριο με έδρα την Πολωνία. Δέχεται καταθέσεις σε ευρώ, δολάρια και Ζλότι Πολωνίας. Υποστηρίζει τα κρυπτονομίσματα BTC, LTC, ETH και LSK. Υποστηρίζει και χρηματοδότηση με πιστωτική κάρτα.
 • LiveCoin – Ανταλλακτήριο που δέχεται καταθέσεις σε Ευρώ, Δολάριο, Ρούβλια και φυσικά σε κρυπτονομίσματα. Δέχεται επίσης καταθέσεις και μέσω Payeer, PerfectMoney, OkPay, Capitalist και AdvCash. Υποστηρίζει πολλά κρυπτονομίσματα και οι αμοιβή για τη διενέργεια συναλλαγών ξεκινάει από 0,18% και κατεβαίνει μέχρι το 0,02% για πολύ μεγάλες συναλλαγές. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των πρυπτονομισμάτων, δε χρεώνονται αμοιβές για την ανάληψη περισσότερες από την αμοιβή δικτύου.
 • BitStamp – Κλιμακούμενες χρεώσεις συναλλαγών με μέγιστο 0,5% για μηνιαίο όγκο συναλλαγών μικρότερο των 500 δολαρίων κι ελάχιστο 0,2% για μηνιαίο όγκο συναλλαγών μεγαλύτερο των 150 χιλιάδων δολαρίων. Οι μεταφορές SEPA χρεώνονται με 0,9€ ανά εντολή με ελάχιστο ποσό εντολής τα 10 δολάρια.
 • Coinfloor – Ανταλλακτήριο με έδρα το Λονδίνο. Δέχεται χρηματικές καταθέσεις σε Ευρώ, Δολάρια, Λίρες Αγγλίας και Πολωνικό Ζλότι. Δεν υποστηρίζει προς το παρόν άλλα κρυπτονομίσματα εκτός από Bitcoin.
 • Intersango – Υποστηρίζει νομίσματα EUR, GBP, USD, PLN και φυσικά BTC. Η χρηματοδότηση και οι αναλήψεις γίνονται μέσω τραπεζικής κατάθεσης (EUR, GBP και PLN) και μέσω Dwolla (USD). Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σχετική ιστοσελίδα ή στην αντίστοιχη συζήτηση. Οι αμοιβές είναι: 0,35% Maker και 0,95% Taker. ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι χρεώσεις για ανάληψη αυξήθηκαν στα 10 ευρώ. Το συγκεκριμένο ανταλλακτήριο δεν δέχεται πλέον νέες εγγραφές.
 • Mt.Gox – Υποστηρίζει πολλά νομίσματα
 • BTCGreece – Το πρώτο ελληνικό ανταλλακτήριο που συνεργάζεται με ελληνική τράπεζα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μικρά ποσά χωρίς ταυτοποίηση, ενώ για μεγαλύτερα η ταυτοποίηση είναι μονόδρομος.
 • Bitcoin Central – Υποστηρίζει συναλλαγές από και προς ευρώ. Για χρήση της υπηρεσίας είναι απαραίτητο να στείλετε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως αντίγραφο ταυτότητας, αντίγραφο δεύτερου εγγράφου ταυτοποίησης, ένα έγγραφο της τράπεζας όπου θα εμφανίζεται ο τραπεζικός σας λογαριασμός και αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας. Πλέον η Paymium έχει αναλάβει πλήρως το συγκεκριμένο ανταλλακτήριο.

Πλήρη κατάλογο με όλα τα ανταλλακτήρια Bitcoin μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ποιοί άλλοι τρόποι υπάρχουν;

Μια πολύ χρήσιμη υπηρεσία επίσης για ν’ αποκτήσετε Bitcoins είναι και η GetBitcoin, μέσω της οποίας μπορείτε να βρείτε τον πιο γρήγορο «δρόμο», ανάλογα με το τι διαθέτετε (από Linden Dollars, μέχρι κουπόνια και Moneygram).

Τέλος, αν θέλετε να αγοράσετε ή να πουλήσετε bitcoins χωρίς τη διαμεσολάβηση κάποιου ανταλλακτηρίου ή τράπεζας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το LocalBitcoins για συναλλαγές με μετρητά.

Ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων; Τί είναι;

Εκτός από το Bitcoin, υπάρχουν πλέον εκατοντάδες άλλο νομίσματα που βασίζονται στην κρυπτογραφία, όπως και το Bitcoin. Για αυτό κι έχει αποδοθεί σε αυτά ο όρος κρυπτονομίσματα. Βασίζονται στην ίδια γενική ιδέα (ψηφιακά χωρίς υλική υπόσταση, με χρήση block chain, κλπ) αλλά διαφέρουν στις επιμέρους παραμέτρους (π.χ. κάθε πότε βρίσκεται ένα νέο block, πόσα νομίσματα περιέχει, πόσα θα είναι συνολικά τα νομίσματα που θα κυκλοφορήσου, ποιος είναι ο αλγόριθμος κρυπτογράφησης κλπ). Αν θέλει κάποιος να πουλήσει bitcoins για ν’ αγοράσει κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα, μπορεί ν’ απευθυνθεί στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Παραθέτουμε μερικά παρακάτω:

 • Cryptopia – Πολύ γνωστό ανταλλακτήριο που υποστηρίζει 1046 διαφορετικά κρυπτονομίσματα. Οι αμοιβές για τις συναλλαγές είναι στο 0,20%
 • Livecoin – Εκτός από τις Fiat συναλλαγές που περιγράφονται παραπάνω, υποστηρίζει και συναλλαγές μεταξύ 281 κρυπτονομισμάτων.
 • Poloniex – Το Poloniex εδρεύει στις ΗΠΑ και υποστηρίζει μια πληθώρα κρυπτονομισμάτων. Οι αμοιβές κυμαίνονται από 0% – 0,25% ανάλογα με τη μηνιαία δραστηριότητα του χρήστη.
 • Cryptsy
 • Cryptorush
Τελευταία ενημέρωση  Δεκέμβριος 2017

Μοιραστείτε το!