Γεγονότα στην Κύπρο – Ισοτιμία Bitcoin

Παρακολουθώ τις εξελίξεις στην Κύπρο αλλά παράλληλα παρακολουθώ και τις εξελίξεις του Bitcoin. Μου είναι αδύνατον να μην κάνω κάποιους συσχετισμούς. Ας δούμε το παρακάτω γράφημα, το οποίο απεικονίζει την ισοτιμία του Bitcoin τις τελευταίες πέντε ημέρες (17 Μαρτίου – 21 Μαρτίου).

20130321_bitcoincharts

Ειδικότερα, βλέπουμε ότι την Τρίτη 19 Μαρτίου η ισοτιμία ξεκινάει μια έντονα ανοδική πορεία. Ήταν η δεύτερη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας (εκτός Ελλάδας) το οποίο δεν θεωρώ τυχαίο. Ένας Ευρωπαίος που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Κύπρο, βλέποντας την ΕΕ να «επιβάλλει» στο Κυπριακό κράτος να «ληστέψει» τις καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες, είναι λογικό κι αναμενόμενο κατά τη γνώμη μου να σπεύσει να στείλει χρήματα σε κάποιο ανταλλακτήριο Bitcoin, το πρωί της Δευτέρας 18 Μαρτίου, σε μια προσπάθεια να τα γλιτώσει από μια αντίστοιχη επιβολή σε Ιταλία, Ισπανία, κλπ.  Χρήματα που εικάζω ότι φτάνουν τελικά στα ανταλλακτήρια την Τρίτη 19 Μαρτίου, τότε που ξεκινάει ουσιαστικά ο «αγώνας δρόμου».

Μπορούμε επίσης να δούμε ξεκάθαρα και την αγορά 22 χιλιάδων bitcoins (περίπου 1,4 εκατομμύρια δολάρια) που πραγματοποιήθηκε χθες (Τετάρτη 20 Μαρτίου) το απόγευμα στο MtGox, η οποία ίσως να μπορεί να συνδεθεί με μια αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης προς το Ευρώ, υπό το βάρος της ανακοίνωσης του Eurogroup, για επιδρομή στις καταθέσεις. Με αυτή την άποψη φαίνεται να συμφωνεί και ο Nigel Farage, πρόερδος του UK Independence Party και ευρωβουλευτής από το 1999, που αν και μερικές φορές ίσως να μπορούσε κανείς να τον χαρακτηρίσει γραφικό, στην προκειμένη περίπτωση δεν πιστεύω ότι κάνει λάθος.  Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει είναι:

Μην επενδύετε στην Ευρωζώνη. Θα πρέπει να είναι κανείς τρελός για να κάνει κάτι τέτοιο, αφού αυτή τη στιγμή διοικείται από ανθρώπους που δε σέβονται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, ούτε καν τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες βασίστηκε ο δυτικός πολιτισμός

Τώρα μένει να δούμε αν ισχύει κάτι τέτοιο κι αν θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα «Bitcoin-Run» με τον κόσμο να σπεύδει να μετατρέψει τα χρήματά του σε Bitcoins, όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν στο FAQ.

Follow-Up στις εξελίξεις

Τη στιγμή που έγραφα τις παραπάνω γραμμές, σε κάποιο άλλο σημείο του πλανήτη φαίνεται πως πολίτες έσπευδαν σε ένα μαζικό «Bitcoin-Run», όπως ονόμασα παραπάνω την αντίστοιχη κίνηση ενός Bank-Run αλλά με παράλληλη μετατροπή των κεφαλαίων σε bitcoins. Αυτό ισχυρίζεται το Bloomberg σε άρθρο του με τίτλο Fleeing the Euro for Bitcoins. Το κείμενο καταλήγει πως «Χωρίς ρύθμιση ή ενσωμάτωση σε υπάρχουσες τραπεζικές δομές, το Bitcoin δε μπορεί ακόμα να προσελκύσει σε επενδυτές που επιθυμούν να σταθμεύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Όσο όμως το νόμισμα γίνεται όλο και πιο mainstream αλλά χάνεται παράλληλα και η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, το Bitcoin είναι κάτι που αξίζει να παρακολουθούμε» αν κι έχει ήδη γίνει μια πρώτη απόπειρα ρύθμισής του.

Παράλληλα, από την Κυριακή παρατηρήθηκαν μαζικές λήψεις Bitcoin εφαρμογών στην Ισπανία, σύμφωνα με το BusinessWeek. Πιο συγκεκριμένα ο Nick Colas, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στο ConvergEx Group, αναφέρει:

«Αυτό είναι ένα εντελώς προβλέψιμο κι ορθολογιστικό αποτέλεσμα, σε σχέση με το τι συμβαίνει στην Κύπρο. Αν θέλετε να πάρετε μια καλή ιδέα του στρες που αισθάνονται οι Ευρωπαίοι για τις καταθέσεις τους, απλά να παρακολουθήσετε τις τιμές του Bitcoin»

Αν η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί ή ακόμα χειρότερα ενταθεί με τη συμμετοχή κι άλλων χωρών, οι συνέπειες θα είναι τραγικές για το Ευρώ. Τροφή για σκέψη για τα κέντρα λήψης αποφάσεων….

Κι άλλο Follow-Up

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και το άρθρο του Ian Steadman στο Wired το οποίο ξεκινάει κάπως έτσι:

Αν νομίζετε ότι οι αποταμιεύσεις σας απειλούνται – από την κατάρρευση τραπεζών, κατάσχεση κυβέρνηση ή οτιδήποτε άλλο – το παραδοσιακό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποσύρετε τα μετρητά σας και να τα κρύψετε κάτω από ένα στρώμα. Αλλά θα μπορούσαν οι Ευρωπαίοι που φοβούνται να χάσουν τα μετρητά τους να στραφούν προς το Bitcoin αντ ‘αυτού;

Αλλά και στο TheRegister:

Η μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε το ενδεχόμενο η Κύπρος να παρακρατήσει το 10% των καταθέσεων ταμιευτηρίου για να πληρώσει τα δημοσιονομικά δεινά της κυβέρνησης, φαίνεται να έχει προκαλέσει βιαστικό ενδιαφέρον για το κπρυτο-νόμισμα Bitcoin.

Και στο CNBC: Cyprus Crisis Boosts Digital Dollars

Τέλος, μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε και τα παρακάτω αποσπάσματα στο Bloomberg TV

 04 Απριλίου – Follow-Up

Το BankingNews με άρθρο του επιβεβαιώνει αυτά που έγραφα δύο εβδομάδες πριν «Τροφή» στην άνοδο του το… κυπριακό haircut στις καταθέσεις.

Μοιραστείτε το!

      

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική, ο Αντώνης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, σε περιβάλλοντα Windows και Linux.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έως τώρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών Internet, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία και μεγάλα ονόματα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Πάντοτε προσηλωμένος στον αγαπημένο του κλάδο, την πληροφορική.

Ο Αντώνης ανακάλυψε το νέο και μαγικό κόσμο του Bitcoin το 2012. Αφού μελέτησε για μήνες τον τρόπο λειτουργίας του και κατανόησε τις εσωτερικές δομές του, πίστεψε και πιστεύει σθεναρά ότι το Bitcoin είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Για αυτό και δημιούργησε την πρώτη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Σκοπός του ήταν και παραμένει να μεταδώσει την πληροφορία και τη γνώση σε όλους τους ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα.

Website: https://BitcoinX.gr/

5 σχόλια

  1. Pingback: Bitcoin ATM στην Κύπρο;! » BitcoinX - Το ελληνικό στέκι του Bitcoin

  2. Pingback: BusinessWeek: Το Bitcoin ενδέχεται να αποτελέσει τον τελευταίο ασφαλή παράδεισο της παγκόσμιας οικονομίας » BitcoinX - Το ελληνικό στέκι του Bitcoin

  3. Pingback: Λόγοι γιατί το Bitcoin δεν είναι φούσκα ή πυραμίδα » BitcoinX - Το ελληνικό στέκι του Bitcoin

  4. Pingback: Κατασχέσεις » BitcoinX - Το ελληνικό στέκι του Bitcoin

  5. Pingback: WesternUnion-MoneyGram παρακολουθούν το Bitcoin - Το ελληνικό στέκι του Bitcoin