Επίσημος τρόπος πληρωμής το Bitcoin στην Ιαπωνία

Από την 1η Απριλίου 2017, το Bitcoin αποτελεί επισήμως τρόπο πληρωμής στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο καθώς τέθηκε σε ισχύ σχετικός νόμος, που αναγνωρίζει επίσημα το Bitcoin ως τρόπο πληρωμής.

Τρόπος πληρωμής αλλά όχι «νόμισμα»

Ο νόμος αναγνωρίζει το Bitcoin κι άλλα ψηφιακά νομίσματα ως τρόπο πληρωμής, καθώς έχουν κάποιες παρόμοιες ιδιότητες με τα περιουσιακά στοιχεί, αλλά όχι ως «αναγνωρισμένα νομίσματα». Εντούτοις το Bitcoin δεν προσδιορίζεται ως «ιδιοκτησία» αλλά ως «ιδιόκτητη αξία».

Ο νόμος θέτει επίσης συγκεκριμένες απαιτήσεις όσον αφορά τ’ ανταλλακτήρια Bitcoin, όπως την υποχρέωση καταχώρησης των ανταλλακτηρίων, ελάχιστο κεφάλαιο ύψους 10 εκ. Γιεν, εφαρμογή μέτρων για την ασφάλεια των συστημάτων πληροφορικής κατά της κλοπής, παροχή επιπλέον πληροφοριών στους χρήστες, υποχρεωτική εκπαίδευση υπαλλήλων, δημιουργία εσωτερικών κανονισμών, τήρηση διαδικασιών AML & KYC κι άλλα.

Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο Προτύπων Λογιστικής της Ιαπωνίας (Accounting Standards Board) αποφάσισε ν’ αναπτύξει ένα πλαίσιο λογιστικής σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα. Το σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ - CoinMedia

Επιπτώσεις σε παγκόσμια κλίμακα

Εκτός από τις αλλαγές που θα φέρει η νομοθεσία στην ίδια την Ιαπωνία, αναμένεται να φέρει αλλαγές και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αφενός ενδέχεται ν’ αυξηθεί η ζήτηση για Bitcoin το οποίο θα οδηγήσει σε άνοδο την ισοτιμία του Bitcoin. Αφετέρου, η νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ στην Ιαπωνία ενδέχεται να αποτελέσει τον «οδηγό» για ν’ ακολουθήσουν κι άλλες χώρες.

Ποιές εγχώριες ή και παγκόσμιες επιπτώσεις πιστεύετε πως θα έχει η συγκεκριμένη νομοθεσία;

Μοιραστείτε το!

      

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ - CoinMedia