Trezor: Θα υποστηρίξουμε το Bitcoin Gold

Οι συσκευές Trezor αποτελούν στην ουσία ένα πορτοφόλι Bitcoin, που παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με τα συμβατικά προγράμματα πορτοφολιού. Αυτό έγκειται στο γεγονός ότι τα κλειδιά των διευθύνσεων είναι αποθηκευμένα με ασφαλή τρόπο μέσα στη συσκευή και δεν κινδυνεύουν από ιούς ή malware.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο μας, Πορτοφόλι και προστασία

Για την πραγματοποίηση συναλλαγών είναι απαραίτητη η χρήση της συσκευής Trezor, η οποία στην ουσία «υπογράφει» τη συναλλαγή με το κατάλληλο κλειδί. Σε περίπτωση καταστροφής, κλοπής ή δυσλειτουργίας της συσκευής, ο χρήστης μπορεί ν’ ανακτήσει τα νομίσματα, αρκεί να έχει ακολουθήσει τις οδηγίες κατά την αρχική ενεργοποίησή της.

Με ανακοίνωση της εταιρείας που κατασκευάζει τις συσκευές Trezor, οι κάτοχοι θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουν για να αποθηκεύσουν με ασφάλεια τα νομίσματα Bitcoin Gold (διαβάστε το άρθρο μας με τίτλο (not a) Fork: Η επόμενη ημέρα για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το Bitcoin Gold.

 

Το Bitcoin Gold διέθεσε τον πηγαίο κώδικά του. Εργαζόμαστε για την ανάπτυξη υποστήριξης από το Trezor.

Θα μπορείτε να ξεχωρίσετε τα BTG (σημείωση: Bitcoin Gold) από τα BTC μόλις ολοκληρωθεί το σχετικό εργαλείο και με την προϋπόθεση πως είχατε BTC στο Trezor πριν από το μπλοκ 491407

Προς το παρόν η συσκευή υποστηρίζει τα κρυπτονομίσματα Bitcoin, Litecoin, Ethereum, DASH, Ethereum Classic και ZCash.

(not a) Fork: Η επόμενη ημέρα

Τελικά ακυρώθηκε το hard fork (ή HF) του Bitcoin, που ήταν προγραμματισμένο για την ενεργοποίηση των 2MByte μπλοκ (έναντι 1MByte που είναι τώρα). Τί σημαίνει όμως αυτό για το Bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα;

Ακύρωση SegWit2X

Η ενορχήστρωση του SegWit2x Hard Fork είχε γίνει από εταιρικές οντότητες ως επί το πλείστον, σε συνέχεια αυτού που ονομάστηκε The New York Agreement. Η διάσπαση της αλυσίδας θα ήταν διπλή. Αρχικά για την ενεργοποίηση του SegWit, κάτι που έγινε την 1η Αυγούστου 2017 και στη συνέχεια για την ενεργοποίηση των μεγαλύτερων Block. Η ενεργοποίηση των μεγαλύτερων Block, γνωστό κι ως SegWit2x Hard Fork, επρόκειτο να συμβεί εντός του Νοεμβρίου. Κάτι που τελικά ακυρώθηκε.

Ανάμεικτα συναισθήματα

Η ακύρωση του δεύτερου προγραμματισμένου HF, έχει προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις. Από τη μια πλευρά έχουμε ανακούφιση από τους φόβους ότι το Bitcoin θα «έπεφτε» στα χέρια των εταιρειών. Από την άλλη όμως έχει προκληθεί μια δυσφορία κι απαισιοδοξία όσον αφορά το πρόβλημα κλιμάκωσης του Bitcoin, το οποίο έχει ήδη μπει στο τέταρτο έτος, χωρίς ουσιαστική και (σχετικά) μόνιμη λύση.

Ένα άλλο κριτήριο που φανερώνει δυσφορία, είναι η πτώση της αξίας του Bitcoin κατά 3,47% τις τελευταίες 24 ώρες. Αυτή η πτώση δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης και πίστης προς το Bitcoin.

Fork κι Αντιδράσεις

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αντιδράσεις των οπαδών του Bitcoin αλλά κι όλων όσων ασχολούνται με αυτό. Οι ισοτιμίες που σημειώνουν τα Bitcoin Cash και Bitcoin Gold έχουν εκτοξευτεί από χθες που ανακοινώθηκε η ματαίωση του Fork. Κάτι που θεωρώ πως δείχνει μια προτίμηση για το μέλλον του Bitcoin. Προτίμηση σε αφενός μεγαλύτερα Blocks κι αφετέρου να παραμείνει το «νόμισμα» όλων των ανθρώπων και των καθημερινών συναλλαγών.

Το Bitcoin Cash έχει φτάσει τα 660€ κατά το χρόνο σύνταξης του άρθρου, από τα ~510€ κατά μέσο όρο που κόστιζε εντός της εβδομάδας. Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα κυμαινόταν από 300-400€. Το Bitcoin Cash γεννήθηκε την 1η Αυγούστου 2017 και υποστηρίζεται από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι το Bitcoin πρέπει να μπορεί να εξελιχθεί χωρίς μεσάζοντας και δευτερογενή δίκτυα εμπιστοσύνης. Οι οπαδοί του Bitcoin Cash δε συμφωνούν με την πρόταση SegWit.

Το Bitcoin Gold παρουσιάζει παρόμοια αύξηση, που ενώ κόστιζε γύρω στα 140-150 δολάρια την περασμένη εβδομάδα, έχει πλέον αγγίξει τα 175 δολάρια. Το Bitcoin Gold δημιουργήθηκε στο τέλος Οκτωβρίου 2017 με σκοπό να πάψει να γίνεται Mining με συσκευές ASIC, ώστε να επιστρέψει η διαδικασία της εξόρυξης στους απλούς χρήστες. Παρόμοια αύξηση παρουσιάζει και το Bitcoin Gold,

Άλλα κρυπτονομίσματα

Τα νέα για την ακύρωση του SegWit2x Hard Fork φαίνεται να επηρεάζουν και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα. Ανάμεσα σε αυτά που σημειώνουν άνοδο τις τελευταίες 24 ώρες είναι το Litecoin (που ενεργοποίησε κι αυτό το SegWit Update τον Μάιο του 2017) με άνοδο 2,42%, το Ethereum με άνοδο 1,42%, το Monero με άνοδο 1,48% καθώς και το DASH με άνοδο 2,77%.

Το DASH συγκεκριμένα, ενεργοποίησε με επιτυχία χθες την ενημέρωση DASH 12.2, η οποία μεταξύ πληθώρας άλλων αλλαγών μεγάλωσε τα Blocks σε 2MBytes και μείωσε τις αμοιβές των συναλλαγών στο ένα δέκατο. Οι αλλαγές αυτές φέρνουν το DASH ένα βήμα πιο κοντά στην καθιέρωσή του ως το «νόμισμα» των καθημερινών συναλλαγών. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι με την τεχνολογία InstantSend, οι συναλλαγές ολοκληρώνονται μέσα σε μόλις 1 δευτερόλεπτο!

Οι αλλαγές στο τοπίο του Bitcoin σε συνδυασμό με τις βελτιώσεις του DASH μας βάζουν σε προβληματισμούς σχετικά με το άρθρο μας Bitcoin, Τα νέα μετρητά 😉

 

Coinbase: Θα υποστηρίξουμε και τις δύο αλυσίδες

Με ανακοίνωσή της η Coinbase παίρνει σαφή θέση σχετικά με το επικείμενο Fork της αλυσίδας του Bitcoin.

Στην προσπάθειά μας να καταστήσουμε την Coinbase την πιο αξιόπιστη, ασφαλή κι εύχρηστη πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε το μέγιστο όφελός σας….Μετά το Fork, όσοι χρήστες είχαν bitcoins στην Coinbase θα αποκτήσουν τον ίδιο αριθμό tokens και στις δύο αλυσίδες. Θα πιστώσουμε αυτόματα τον λογαριασμό σας και δεν απαιτείται από την πλευρά σας κάποια ενέργεια.

Μας προκαλεί ιδιαίτερη χαρά αυτή η ξεκάθαρη ανακοίνωση της Coinbase. Μια θέση που δίνει το καλύτερο τέλος στην αβεβαιότητα των χρηστών που διατηρούν τα νομίσματά τους σε Online πορτοφόλια ή/και ανταλλακτήρια.

Με αυτόν τον τρόπο, οι χρήστες δεν θα βρεθούν προ εκπλήξεων. Να μην έχουν δηλαδή πρόσβαση στα νομίσματα που τους αναλογούν, όπως δυστυχώς συνέβηκε με τη Wirex και τους χρήστες του πορτοφολιού GreenAddress, μεταξύ άλλων. Φαινόμενα που δυστυχώς αμαυρώνουν το ίδιο το Bitcoin και «αποθαρρύνουν» πολλούς υποψήφιους χρήστες.

Να τονίσουμε ότι κατά τη γνώμη μας είναι επιτακτική η ανάγκη να υποστηρίζουν τα ανταλλακτήρια και τα πορτοφόλια τα όποια Fork γίνονται στην αλυσίδα του Bitcoin. Το Bitcoin Cash (fork 1 Αυγούστου 2017, μπλοκ #478558) αξίζει πλέον σχεδόν 500€! Όσο δηλαδή άξιζε το Bitcoin πριν από ένα χρόνο περίπου. Το Bitcoin Gold (fork 24 Οκτωβρίου 2017, μπλοκ #491407)

Υπενθυμίσουμε ότι το fork θα δημιουργηθεί λόγω ασυμφωνίας της κοινότητας του Bitcoin σχετικά με τους τρόπους ανάπτυξης κι επέκτασής του. Κάποιο μέρος της κοινότητας δε συμφωνεί με τη δημιουργία δευτερογενών δικτύων συναλλαγών, ενώ άλλο μέρος πιστεύει ότι το Bitcoin θα πρέπει να είναι ένα «νόμισμα» για όλους με χαμηλές αμοιβές. Οι απόψεις αυτές βασίζονται σε ένα θεμελιώδες πρόβλημα που θα πρέπει να λύσει το Bitcoin για να ακμάσει.

Λαγκάρντ – Ένας γενναίος νέος κόσμος

Στις 29 Σεπτεμβρίου η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England) συμπλήρωσε 20 χρόνια επιχειρησιακής ανεξαρτησίας στη νομισματικής πολιτική. Για αυτή την επέτειο διοργανώθηκε διάσκεψη, στην οποία συμμετείχε με ομιλία η πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Σκελετός της ομιλίας της Λαγκάρντ

Η ομιλία καλύπτει 3 αντικείμενα: Κρυπτονομίσματα (Virtual currencies), Νέα μοντέλα χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης και Τεχνητή Νοημοσύνη. Το σημείο που θα ήθελα να εξετάσω σήμερα είναι φυσικά αυτό που αφορά τα Κρυπτονομίσματα.

Η ομιλία βασίζεται σε μια υπόθεση: ότι βρισκόμαστε στο 2040 και με βάση αυτή την υπόθεση εκθέτει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία. Ξεκινάει με ένα πλήρως καθησυχαστικό σχόλιο «Για την ώρα, τα κρυπτονομίσματα όπως είναι το Bitcoin, αποτελούν μικρή ή και καθόλου πρόκληση για τα εθνικά νομίσματα και τις κεντρικές τράπεζες».

For now, virtual currencies such as Bitcoin pose little or no challenge to the existing order of fiat currencies and central banks.

Το οποίο είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι γίνεται για να μη δημιουργηθεί πανικός αμέσως με την έναρξη της ομιλίας.

Στη συνέχεια όμως η Λαγκάρντ κάνει μια σύγκριση με γεγονότα από το πρόσφατο παρελθόν. Όπως ότι κάποιοι ειδικοί αποφάνθηκαν προ ετών ότι οι προσωπικοί υπολογιστές δεν πρόκειται να υιοθετηθούν ποτέ κι ότι τα tablets θα χρησιμοποιηθούν μονάχα ως ακριβοί δίσκοι σερβιρίσματος. Καταλήγοντας με τη φράση: «Συνεπώς πιστεύω ότι δεν θα ήταν συνετό να απορρίψουμε τα κρυπτονομίσματα».

So I think it may not be wise to dismiss virtual currencies.

Μια φράση που οποία φέρνει σεισμό πολλών ρίχτερ! Ειδικά αν αναλογιστούμε πόσοι «ειδικοί» από τον χρηματοπιστωτικό κι από τον χρηματιστηριακό κλάδο, έχουν χαρακτηρίσει το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα ως φούσκες (στην καλύτερη περίπτωση) κι ως πυραμίδες (στη χειρότερη). Είναι σαφής ο υπαινιγμός ότι αυτοί οι «ειδικοί» του σήμερα, θα είναι αυτοί με τους οποίους θα γελάμε αύριο. Όπως ακριβώς γελάμε και με όσους είπαν ότι οι προσωπικοί υπολογιστές δε θα υιοθετηθούν.

Better value for money?

«Οι αδύναμες χώρες με ασταθή νομίσματα, θα δουν αυξανόμενο ενδιαφέρον και χρήση κρυπτονομισμάτων.»

For instance, think of countries with weak institutions and unstable national currencies. Instead of adopting the currency of another country—such as the U.S. dollar—some of these economies might see a growing use of virtual currencies. Call it dollarization 2.0.

Ακριβώς όπως είχαμε προβλέψει και σημειώσει στο άρθρο μας με τίτλο Το καλό και το κακό χρήμα! Και δεν είναι το μόνο που είχαμε προβλέψει, αφού παρακάτω αναφέρει ότι θα έρθει κάποια στιγμή που θα είναι πιο εύκολο, πιο ασφαλές και πιο σταθερό να έχουν οι πολίτες Κρυπτονομίσματα αντί για εθνικά νομίσματα! Κάτι ανάλογο έχει ήδη ξεκινήσει να λαμβάνει σάρκα και οστά στη Σιγκαπούρη.

«Η καλύτερη ανταπόκριση από τους κεντρικούς τραπεζίτες είναι να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αποτελεσματική νομισματική πολιτική και να είναι δεκτικοί σε νέες ιδέες και νέες απαιτήσεις, καθώς εξελίσσονται οι οικονομίες.»

The best response by central bankers is to continue running effective monetary policy, while being open to fresh ideas and new demands, as economies evolve.

Κάπου εδώ θα έχουν ήδη ξεκινήσει οι αμφιβολίες για την εγκυρότητα των παραπάνω στοιχείων. Σας διαβεβαιώνουμε πως όλα όσα γράφουμε είναι πλήρως αληθή και για αυτό παρέχουμε στο τέλος του άρθρου το σχετικό βίντεο αλλά και το κείμενο της ομιλίας όπως έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Better payment services?

Ακολουθεί η αμείλικτη σύγκριση των Κρυπτονομισμάτων με τα υπάρχοντα συστήματα πληρωμών, που όπως τονίζουμε τα τελευταία 5+ χρόνια, τα δεύτερα έχουν πολύ υψηλές χρεώσεις.

«Τέσσερα δολάρια για συμβουλές κηπουρικής από μια κυρία στη Νέα Ζηλανδία, τρία ευρώ για μια μετάφραση ενός Ιαπωνικού ποιήματος και 80 πένες για μια εικονική απόδοση της ιστορικής οδού Fleet: αυτές οι πληρωμές μπορούν να γίνουν με πιστωτικές κάρτες και άλλες μορφές ηλεκτρονικού χρήματος. Ωστόσο, τα τέλη είναι σχετικά υψηλά για συναλλαγές μικρής αξίας, ιδίως διασυνοριακά.»

Four dollars for gardening tips from a lady in New Zealand, three euros for an expert translation of a Japanese poem, and 80 pence for a virtual rendering of historic Fleet Street: these payments can be made with credit cards and other forms of e-money. But the charges are relatively high for small-value transactions, especially across borders.

Επί της ουσίας, η Λαγκάρντ κάνει αναφορά σε ένα από τα βασικά προβλήματα του υπάρχοντος συστήματος που το Bitcoin δημιουργήθηκε για να λύσει. Αυτό των ακριβών συναλλαγών μέσω Internet και ιδίως μεταξύ διαφορετικών χωρών. Χωρίς αυτό να αποκλείει την υιοθέτηση του Bitcoin αντί των μετρητών.

Εδώ να σημειώσουμε πως το παράδειγμα πληρωμής σε κρυπτονομίσματα, έχει εξεταστεί πριν από 4 χρόνια από το FINCEN, το οποίο έχει διαχωρίσει σαφώς τους ρόλους του χρήστη και του ανταλλακτηρίου. Επίσης, το Δικαστήριο της ΕΕ, με απόφασή του έχει χαρακτηρίσει το Bitcoin ως μέσω συναλλαγής/πληρωμής.

Επίλογος

Η κατάληξη της ομιλίας της Κριστίν Λαγκάρντ για τα Κρυπτονομίσματα είναι ακόμη πιο ριζοσπαστική, αφού θέτει την εξής ερώτηση:

«Όταν οι νέες οικονομικές υπηρεσίες χτυπήσουν την πόρτα της Τράπεζας της Αγγλίας, θα τις υποδεχθείτε; Θα προσφέρετε τσάι και χρηματοοικονομική ρευστότητα;»

So, when the new service economy comes knocking on the Bank of England’s door, will you welcome it inside? Offer it tea—and financial liquidity?

Η ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ είναι στο ίδιο μήκος κύματος με το άρθρο του Economist που δημοσιεύσαμε πριν από μερικούς μήνες. Τα Κρυπτονομίσματα ήρθαν για να μείνουν και λόγω αυτού οι τράπεζες θα πρέπει να αγκαλιάσουν τη νέα τεχνολογία, αν θέλουν να επιβιώσουν. Κάτι που έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν κάποιες τράπεζες στην Ελβετία. Εδώ να σημειώσουμε πως ενώ οι φορείς στην Ελβετία ξεκίνησαν από πολύ νωρίς να εξετάζουν το Bitcoin, στην Αγγλία τα πράγματα μάλλον έχουν καθυστερήσει αρκετά.

Μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε το βίντεο της ομιλίας

Ή αν προτιμάτε να διαβάσετε το κείμενο, θα το βρείτε στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ.

Like & Share! Πλέον δεν θα είστε οι τρελοί του χωριού που μιλάνε για κάτι ακατανόητο! 😉

Το τραπεζικό σύστημα της Ελβετίας λέει ΝΑΙ στο Bitcoin!

Η Ελβετική τράπεζα Falcon Private Bank φαίνεται να συμμερίζεται τις συμβουλές του Economist κι «αγκαλιάζει» τη νέα τεχνολογία, προσφέροντας πλέον τη δυνατότητα στους πελάτες της να προμηθευτούν και να φυλάσσουν bitcoins. Η υπηρεσία παρέχεται σε συνεργασία με την Bitcoin Suisse AG, έναν χρηματοοικονομικό φορέα με έδρα στην Ελβετία που ειδικεύεται σε κρυπτονομίσματα.

Ο Arthur Vayloyan, επικεφαλής προϊόντων και υπηρεσιών της Falcon δήλωσε:

Είμαστε πολύ υπερήφανοι να προσφέρουμε στους πελάτες μας τη δυνατότητα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που βασίζονται σε blockchain, κάτι που αποτελεί πρωτιά στον τομέα της ιδιωτικής τραπεζικής.

Η Ελβετική τράπεζα ισχυρίζεται πως το προϊόν διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων σε blockchain που προσφέρει, έχει λάβει κανονιστική έγκριση από την Ελβετική αρχή FINMA. Σύμφωνα με τον κ. Vayloyan, η τράπεζα ξεκίνησε να εξετάζει επίσημα το ενδεχόμενο εισαγωγής του Bitcoin τον Ιανουάριο, κατέθεσε αίτηση για έγκριση στις 23 Ιουνίου κι έλαβε το «πράσινο φως» στις 11 Ιουλίου. Η τράπεζα Falcon κατέχει 14,6 δις. Ελβετικά φράγκα (15,13 δις δολάρια) σε περιουσιακά στοιχεία πελατών και διαθέτει γραφεία στη Ζυρίχη, το Αμπου Ντάμπι και το Λονδίνο.

Σε τηλεφωνική του συνέντευξη ο κ. Vayloyan τόνισε πως:

«Οι άνθρωποι εδώ πιστεύουν πως είναι κάτι πέρα από το Bitcoin. Αυτό είναι ένα νέο κεφάλαιο στο πως ανταλλάσσουμε χρήματα. Ως εταίρος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών πιστεύω πως πρέπει να ενσωματώσουμε αυτή τη νέα στρατηγική.

Ενώ αρκετοί άνθρωποι γύρω μας παραμένουν ακόμη σκεπτικοί, πολλοί επενδυτές γεύονται ήδη τις εκπληκτικές αποδόσεις του Bitcoin και των λοιπών κρυπτονομισμάτων. Η αξία διαπραγμάτευσης του Bitcoin έχει σχεδόν τριπλασιαστεί μέσα στο 2017, ενώ παραπλήσιες ή και μεγαλύτερες είναι οι αποδόσεις άλλων κρυπτονομισμάτων.

Bitcoin και δευτερογενή δίκτυα εμπιστοσύνης

Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο, οι αμοιβές των συναλλαγών στο Bitcoin έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Το φαινόμενο καταδεικνύει έναν «εκτροχιασμό του Bitcoin» από τις αρχικές ιδέες, όπως αυτές απεικονίζονται στο Bitcoin White Paper που κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2008. Μια από αυτές είναι η δυνατότητα διενέργειας μικρών καθημερινών συναλλαγών…

The cost of mediation increases transaction costs, limiting the minimum practical transaction size and cutting off the possibility for small casual transactions, and there is a broader cost in the loss of ability to make non-reversible payments for non-reversible services.

Τους τελευταίους 3 μήνες, το κόστος συναλλαγής στο δίκτυο του Bitcoin έχει κυμανθεί από 2 έως 9 δολάρια περίπου. Γίνεται σαφές λοιπόν πως αυτομάτως αποκλείεται ένα μεγάλο μέρος των καθημερινών συναλλαγών μας, καθώς το κόστος της αμοιβής που θα καταβάλλουμε π.χ. για έναν καφέ θα είναι μεγαλύτερο από την αξία του ίδιου του καφέ.

Η μέθοδος SegWit που εφαρμόστηκε πρόσφατα, αφενός άργησε πολύ κι αφετέρου δε φαίνεται να φέρνει ακόμα τα αποτελέσματα που αναμένονταν. Οι αμοιβές παραμένουν υψηλές και το πλήθος των συναλλαγών που «χωράνε» σε ένα Block δεν έχει αυξηθεί αξιοσημείωτα.

Συνέπειες

Όλα αυτά έχουν σαν συνέπεια την «κατρακύλα» του Bitcoin στη συνολική κεφαλαιοποίηση ανάμεσα σε όλα τα κρυπτονομίσματα.

Όπως βλέπουμε και στον παρακάτω πίνακα, ενώ στις αρχές του 2017 το Bitcoin κατείχε το 90% της συνολικής κεφαλαιοποίησης όλων των κρυπτονομισμάτων, πλέον κατέχει γύρω στο 40%.Η κατάσταση του Bitcoin

Οι άμεσες συνέπειες στην αξία διαπραγμάτευσης του Bitcoin δεν είναι πλήρως εμφανείς, αφού καταφέρνει κι αυξάνει την αξία του, παρά τις κακοτοπιές. Το γράφημα όμως μας «διαβεβαιώνει» πως οι επενδυτές εφαρμόζουν τη συμβουλή: «Μην κρατάς όλα τα αυγά σου σε ένα καλάθι» και στρέφονται σε άλλα κρυπτονομίσματα, που είτε έχουν υψηλή κεφαλαιοποίηση είτε λύνουν κάποια από τα προβλήματα του Bitcoin.

Εξωτερική βοήθεια

Επειδή το πρόβλημα κλιμάκωσης του Bitcoin παραμένει κι όπως διαφαίνεται δε μπορεί -ή υπάρχει θέληση- να παρθεί κάποια απόφαση που να το επιλύσει, έχουν βγει στην επιφάνεια διάφορες προτάσεις για δημιουργία δευτερογενούς δικτύου, μέσα στο οποίο θα μπορούν να διενεργούνται οι συναλλαγές πιο γρήγορα και πιο φθηνά. Τα προτεινόμενα δίκτυα είναι το Lightning Network (Wikipedia) και πρόσφατα το Revive. Όσον αφορά το Lightning Network, αμφισβητείται ήδη το κατά πόσο μπορεί να είναι αποκεντροποιημένο και κατανεμημένο, χαρακτηριστικά τα οποία είναι από τα κυριότερα του Bitcoin.

Εδώ αξίζει να αναφέρω τα σχόλια της Frances Coppola  στο Twitter, τα οποία βρίσκω πολύ εύστοχα!

Ο χρόνος θα δείξει…

Ο σκοπός του Bitcoin δεν είναι ν’ αναπαράγει ένα απαρχαιωμένο σύστημα χρησιμοποιώντας απλά κάποιες νέες τεχνολογίες. Ας πάρουμε για παράδειγμα την εξής σημερινή πραγματικότητα:

Οι εξ’ αποστάσεως συναλλαγές δε μπορούν να διενεργηθούν «απευθείας χέρι-με-χέρι» και για αυτό εμπιστευόμαστε «την τράπεζα» να διενεργήσει τις συναλλαγές για εμάς.

Αν αλλάξουμε τις λέξεις στα εισαγωγικά σε «απευθείας με Bitcoin» και «το Lightning Network», έχουμε ακριβώς την ίδια λειτουργία με το απαρχαιωμένο σύστημα. Αν θέλουμε να εφαρμόζουμε την ίδια μέθοδο που περιλαμβάνει εμπιστοσύνη προς τρίτους, για ποιό λόγο να πάμε στο Bitcoin και να μην αφήσουμε τα πράγματα έτσι όπως έχουν σήμερα;!;

Αυτό που πιστεύουμε πως θα συμβεί στο Bitcoin, αν τελικά καταλήξουμε να «πρέπει» να εμπιστευόμαστε τρίτους είναι:

Η διαφάνεια δημιουργεί αυτή την «εμπιστοσύνη» στην οποία αναφέρεστε. Αν το Bitcoin πάψει να είναι διαφανές, τότε θα επικρατήσει η επόμενη πιο διάφανης τεχνολογία.

Προς το παρόν, η μόνη λύση κλιμάκωσης που εμπιστευόμαστε χωρίς τη χρήση του Blockchain είναι τα Opendime!

Σιγκαπούρη – Μετατροπή νομίσματος σε Blockchain

Όπως έχουμε ξαναγράψει, η τεχνολογία Blockchain ήρθε για να μείνει. Η υιοθέτηση της τεχνολογίας εξαπλώνεται με ρυθμούς επιδημίας. Στο «χορό» μπήκε και η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης με το Project Ubin, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2016 και σκοπός του είναι να δημιουργήσει έναν αντικαταστάτη του διατραπεζικού συστήματος πληρωμών της Σιγκαπούρης, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του Blockchain.

Η πρώτη φάση του εγχειρήματος, κατά την οποία δημιουργήθηκε ο αντικαταστάτης του ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμών, αντίστοιχο του ελληνικού συστήματος ΔΙΑΣ, ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 9 Μαρτίου. Οι συναλλαγές πλέον διενεργούνται σε ένα ιδιωτικό Blockchain που βασίζεται στο Ethereum. Αν κι ακόμα είναι πολύ νωρίς, ο τελικός στόχος του Project Ubin είναι ν’ αντικαταστήσει πλήρως το παραδοσιακό δολάριο Σιγκαπούρης.

Αυτή η κίνηση -αν τελικά υιοθετηθεί- δε θα έχει αντίκτυπο στην παραγωγή νομισμάτων, καθώς όλα τα ψηφιακά νομίσματα που θα εκδοθούν θα έχουν αντίκρυσμα σε παραδοσιακά νομίσματα. Έτσι θα μπορεί οποιοσδήποτε ν’ ανταλλάξει τα ψηφιακά νομίσματα με παραδοσιακά ανά πάσα στιγμή.

Το Project Ubin μοιράζεται αρκετό από τον κώδικά του από το Project Jasper, μια προσπάθεια του Καναδά ν’ αναπτύξει ένα αντίστοιχο σύστημα. Η κεντρική τράπεζα του Καναδά ξεκίνησε συνεργασία με τον R3 και μεγάλες τράπεζες της χώρας τον Ιούνιο του 2016, για ν’ αναπτύξει ένα εσωτερικό σύστημα πληρωμών. Τον Μάιο του 2017 όμως, εγκατέλειψε τις προσπάθειες ανακοινώνοντας πως ένα τέτοιο σύστημα δε θα ανταποκρίνοντας στις ανάγκες.

Απογείωση του Bitcoin!

Αν κι ένα κείμενο με αυτόν τον τίτλο, θα μπορούσε να αφορά την τιμή του Bitcoin, η οποία έχει βάλει πλώρη για τα 5000€, λέω σήμερα ν’ αναφερθώ στην κυριολεκτική απογείωση του Bitcoin!

Διαβάζοντας κάποιος πως λειτουργεί το Bitcoin, καταλαβαίνει αμέσως πως είναι απαραίτητη η ύπαρξη σύνδεσης με το Internet. Ε λοιπόν όχι πια! Μπορεί πλέον να διατηρεί κάποιος έναν πλήρη κόμβο Bitcoin, χωρίς να έχει σύνδεση στο Internet

Η εταιρεία Blockstream απογειώνει το Bitcoin και το στέλνει κυριολεκτικά σε τροχιά γύρω από τη γη. Το εγχείρημα ονομάζεται Blockstream Satellite και η λειτουργία του είναι να χρησιμοποιεί δορυφόρους για να «στέλνει» το Bitcoin οπουδήποτε στον πλανήτη. Με αυτόν τον τρόπο, λύνεται και το τελευταίο «πρόβλημα» στη χρήση του Bitcoin, η εξάρτηση δηλαδή του δικτύου του Bitcoin από την ύπαρξη σύνδεσης στο Internet.

Το εγχείρημα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο Beta, στο οποίο θα παρέχεται κάλυψη στις ηπείρους Αφρική, Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Βόρεια Αμερική. Σε δεύτερη φάση θα καλυφθεί και ο υπόλοιπος πλανήτης.

Blockstream Satellite Coverage

Για τη σύνδεση θα χρειαστεί ένα δορυφορικό πιάτο, το οποίο θα συνδεθεί μέσω USB στον υπολογιστή. Μάλιστα, μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ένα ήδη υπάρχον πιάτο δορυφορικής τηλεόρασης. Όσον αφορά το λογισμικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί λογισμικό ανοιχτού κώδικα (Open Source).

Παρόλα αυτά, δεν έχει γίνει πλήρως ανεξάρτητο από το Internet αφού για τη διενέργεια συναλλαγών στο δίκτυο του Bitcoin, παραμένει απαραίτητη η σύνδεση στο Internet. Αυτό μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί προς το παρόν με δορυφορική σύνδεση στο Internet. Οι δορυφορικές συνδέσεις στο Internet έχουν συνήθως περιορισμό στον όγκο των διακινούμενων δεδομένων, αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα γιατί μια τυπική συναλλαγή στο δίκτυο του Bitcoin είναι μόλις μερικά Bytes.

Γιατί το καλό χρήμα πάει παντού!

Το καλό και το κακό χρήμα

Το κείμενο που ακολουθεί είναι μακροσκελές αλλά περιέχει πολλές και αξιόλογες πληροφορίες.

Το χρήμα διήνυσε μεγάλη πορεία πριν φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Κάθε νέα και πιο λειτουργική μέθοδος συναλλαγής ή «χρήματος», εκτόπιζε την παλιά. Οι πιο αξιοσημείωτες αλλαγές είναι σε γενικές γραμμές τρεις:

 1. Το αρχικό στάδιο της ανταλλαγής, κατά το οποίο οι άνθρωποι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε αγαθό ως «χρήμα» ώστε να το ανταλλάξουν με κάποιο άλλο αγαθό
 2. Το στάδιο των μεταλλικών κερμάτων/χρημάτων ως μέθοδο πληρωμής, τα οποία εκδίδονταν με αντίκρυσμα σε κάποιο ευγενές μέταλλο όπως π.χ. ο χρυσός. Τα μεταλλικά κέρματα μετασχηματίστηκαν στην πορεία σε χαρτονομίσματα για λόγους ευχρηστίας.
 3. Το στάδιο των λογιστικών εγγραφών και την κατάργηση του αντικρίσματος σε χρυσό των χαρτονομισμάτων. Ένα μεγάλο μέρος των συναλλαγών μας σήμερα ολοκληρώνεται χωρίς ν’ ανταλλάξουμε κέρματα/χαρτονομίσματα με αγαθά. Οι συναλλαγές ολοκληρώνονται μόνο με λογιστικές εγγραφές (τραπεζική μεταφορά χρημάτων, χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, Paypal, κλπ). Τα χρήματα δεν έχουν πλέον αντίκρυσμα σε κάποιο ευγενές μέταλλο.

Το υπάρχον σύστημα είναι παρωχημένο και μη διασυνδεδεμένο!

Το υπάρχον Τραπεζικό Σύστημα δε σχεδιάστηκε για να είναι διασυνδεδεμένο στη σύγχρονη οικονομία. Αντιθέτως, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή όταν στήθηκε στο να είναι αποκομμένο από οτιδήποτε και ερμητικά κλειστό, για λόγους ασφάλειας. Δεν σχεδιάστηκε με σκοπό την αυτοματοποίηση των εργασιών. Και φυσικά δε σχεδιάστηκε για να είναι ανοιχτό σε όλους! Το τελευταίο μπορείτε να το διαπιστώσετε εύκολα αν προσπαθήσετε ν’ ανοίξετε έναν τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό, ή αν ένας κάτοικος εξωτερικού θελήσει ν’ ανοίξει έναν τραπεζικό λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολο ενώ σε κάποιες άλλες είναι εντελώς ακατόρθωτο.

Όταν πληρώνουμε με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, γίνεται μια λογιστική εγγραφή που μεταφέρει «νούμερα» από δικό μας λογαριασμό προς τον λογαριασμό τρίτου. Αυτό το σύστημα έχει τα εξής προβλήματα:

 1. Πρέπει να εμπιστευόμαστε τα χρήματά μας σε τρίτους ώστε να κρατάνε «λογαριασμό» των συναλλαγών μας
 2. Οι ενδιάμεσοι (τράπεζες και δίκτυα πληρωμών VISA, MasterCard, American Express) χρεώνουν για κάθε συναλλαγή, συνήθως κάποιο ποσοστό 1-5% επί της συναλλαγής (και μάλιστα η τράπεζα παίρνει προμήθεια και επί του ΦΠΑ που ο επαγγελματίας θα αποδώσει στο κράτος*).
 3. Τα δίκτυα πληρωμών δεν έχουν σχεδιαστεί για χρήση στο Internet. Αυτό έχει σαν συνέπεια το υψηλό ποσοστό απάτης με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, το οποίο επιβαρύνεται συνήθως ο έμπορος κι όπως είναι φυσικό το μετακυλύει στον τελικό καταναλωτή.
 4. Για τους εμπόρους η διαδικασία του αναίτιου αντιλογισμού (charge-back), δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

* Για παράδειγμα, έστω ότι η προμήθεια της τράπεζας είναι 2% και το αντικείμενο κοστίζει 100€ + ΦΠΑ = 124€. Σε αυτή την περίπτωση η προμήθεια της τράπεζας είναι 2,48€ (124€ επί 2%) το οποίο αντιστοιχεί σε 2€ προμήθεια για τα 100€ κι άλλα 0,48€ προμήθεια για τον ΦΠΑ των 48€ που θα αποδοθεί στο κράτος. Άρα η προμήθεια επί της καθαρής αξίας είναι 2,48% αντί για 2%.

Όταν χρησιμοποιούμε τους τραπεζικούς λογαριασμούς για τη διενέργεια συναλλαγών, αντιμετωπίζουμε ακόμη περισσότερα προβλήματα όπως:

 1. Αν ο λογαριασμός του αποδέκτη είναι σε άλλη εγχώρια τράπεζα, τα χρήματα δεν εμφανίζονται άμεσα (το διαβόητο βαλερ που συνήθως είναι από 2-4 ημέρες, διάστημα κατά το οποίο τα χρήματα βρίσκονται σε limbo και δεν «υπάρχουν» σε κανέναν λογαριασμό).
 2. Αν ο λογαριασμός του αποδέκτη είναι σε άλλη εγχώρια τράπεζα, πληρώνουν και οι δύο συναλλασσόμενοι αμοιβές στις τράπεζές τους.
 3. Αν ο λογαριασμός του αποδέκτη είναι σε τράπεζα άλλης χώρας, οι χρεώσεις και ο χρόνος διεκπεραίωσης διογκώνονται.
 4. Τα χρήματα που έχουμε στην τράπεζα δεν είναι δικά μας! Είναι της τράπεζας η οποία μας «υπόσχεται» πως θα μας τα επιστρέψει αν όλα είναι καλά (δηλαδή αν έχει τα χρήματα ώστε να μας τα επιστρέψει, αν της επιτρέπεται να μας τα επιστρέψει –capital controls– αν δεν έχει εντολή κατάσχεσης, κλπ)

Υπάρχουν ήδη προειδοποιήσεις προς τις τράπεζες για εκσυγχρονισμό, αλλά πόσο γρήγορα μπορούν ν’ ανταποκριθούν άραγε στις ραγδαίες αλλαγές;

Αν είχες να διαλέξεις μεταξύ ενός νομίσματος που στην ουσία δε σου ανήκει όταν είναι στην τράπεζα και το σύστημα που το υποστηρίζει πάσχει από πολλά προβλήματα κι ενός νομίσματος που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για να είναι ανοικτό σε όλους, να έχει χαμηλές χρεώσεις, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οπουδήποτε οπουδήποτε και στο οποίο τα χρήματά σου θα σου ΑΝΗΚΟΥΝ, ποιό θα διάλεγες;

Το υπάρχον σύστημα είναι κατακερματισμένο

Μέχρι στιγμής αναφέραμε κάποια από τα προβλήματα που αφορούν το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, ακόμα κι αν οι συναλλαγές είναι στο ίδιο νόμισμα, όπως π.χ. το Ευρώ. Τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται ακόμη πιο πολύπλοκα αν λάβουμε υπόψιν μας ότι δεν χρησιμοποιούμε όλοι οι κάτοικοι της γης τα ίδια νομίσματα!

Για όσους πρόλαβαν τις Δραχμές, γνωρίζουν πως κάθε φορά που ήθελε κάποιος να ταξιδέψει στο εξωτερικό, έπρεπε πρώτα ν’ αλλάξει χρήματα γιατί οι δραχμές δεν περνούσαν (σχεδόν) πουθενά. Αν κι αυτό πλέον δεν είναι απαραίτητο για τα ταξίδια στις χώρες εντός της ζώνης του Ευρώ, ισχύει όταν κάποιος θέλει να ταξιδέψει στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

Ειδικά οι χώρες με τα λιγότερα ισχυρά νομίσματα ή τα νομίσματα με μεγάλο πληθωρισμό (όπως για παράδειγμα η Βενεζουέλα με σχεδόν 800% πληθωρισμό), θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ουσιαστικά αποκομμένες οικονομικά από τον υπόλοιπο κόσμο, αφού κανείς δεν θέλει το νόμισμά τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το Bitcoin θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αντισταθμιστικός παράγοντας.

Σε αντίθεση, το Bitcoin ή οπουδήποτε άλλο κρυπτονόμισμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε στον πλανήτη (ή κι έξω από αυτόν!) αρκεί να υπάρχει σύνδεση με το Internet. Πλέον δεν είναι απαραίτητη ούτε η πρόσβαση στο Internet για τη χρήση του Bitcoin (νέο άρθρο που θ’ αναρτηθεί σύντομα – stay tuned!)

Αν είχες να διαλέξεις ανάμεσα σε ένα νόμισμα που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις μόνο στη χώρα σου ή σε περιορισμένο αριθμό χωρών και σε ένα νόμισμα που «περνάει» παντού, ποιό θα διάλεγες;

Το υπάρχον σύστημα είναι διαπλεκόμενο

Τα τελευταία 8 χρόνια της κρίσης, έχουμε γίνει μάρτυρες του πόσο καθοδηγούμενο, ελεγχόμενο και διαπλεκόμενο είναι το τραπεζικό σύστημα (τουλάχιστο της ΕΕ αν και τα ίδια θα συμβαίνουν παντού). Τα πάντα είναι θέμα «πολιτικής» κι όχι εξυπηρέτησης του πολίτη. Αν το αναλύσουμε περισσότερο, τα πάντα γίνονται για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα εις βάρος του πολίτη.

Κάθε φορά που κάποια «μεγάλη» τράπεζα ακολουθεί όλες τις λάθος τακτικές που τη φέρνουν στα όρια της κατάρρευσης, τότε το εκάστοτε κράτος χαρίζει τα χρήματα των πολιτών στην τράπεζα για να τη σώσει.

Σε πολλές περιπτώσεις εθνικών νομισμάτων, το κράτος αποφασίζει για λόγους πολιτικής να «εκτυπώσει» μαζικά νέα χαρτονομίσματα, οδηγώντας έτσι το νόμισμα σε υπέρμετρο πληθωρισμό. Δηλαδή τα ίδια χρήματα αύριο έχουν μικρότερη αγοραστική αξία. Στο διάγραμμα πληθωρισμού του ευρώ φαίνεται καθαρά πως στα 10 τελευταία χρόνια, κάθε χρόνο το νόμισμα έχανε την αξία του (πίνακας average harmonised inflation Europe (HICP) – by year). Το αντίστοιχο γράφημα τιμής για το Bitcoin.

Με απλά λόγια, κάτι που το 2002 κόστιζε 100€, το 2017 κοστίζει 128€! Δηλαδή το ίδιο ποσό χρημάτων έχει μικρότερη αγοραστική αξία. Γίνεται σαφές λοιπόν πως τα εθνικά νομίσματα δεν αποτελούν καθόλου καλή επιλογή για τις αποταμιεύσεις μας.

Σε ακραίες περιπτώσεις, είναι πολύ πιθανό οι άνθρωποι να δανείζονται από την τράπεζα χρήματα, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για ν’ αγοράσουν Bitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα. Στο τέλος της περιόδου, είναι στατιστικά πιο πιθανό να είναι μεγαλύτερο το ποσοστό κέρδους (από την αύξηση της τιμής του κρυπτονομίσματος) από το επιτόκιο δανεισμού. Φυσικά δε συμφωνούμε με αυτή τη μέθοδο, ούτε την προτείνουμε! Αλλά δεν αποκλείεται να συμβεί ή να συμβαίνει ήδη.

Αν είχες να διαλέξεις ανάμεσα σε ένα νόμισμα που καθημερινά χάνει την αξία του και σε ένα νόμισμα που τη διατηρεί ή την αυξάνει, ποιό θα διάλεγες;

Στο υπάρχον σύστημα είμαστε εξαρτημένοι από την τράπεζα

Με την πάροδο του χρόνου, αυξάνεται όλο και περισσότερο η εξάρτησή μας από την τράπεζα. Οι παρεμβάσεις του κράτους προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολλές φορές καθοριστικές για την πλήρη εξάρτησή μας από το τραπεζικό σύστημα (νόμος απαγόρευσης συναλλαγών με μετρητά από ένα όριο και πάνω, νόμος για υποχρέωση συναλλαγών με κάρτες, κλπ). Σε μερικά χρόνια, στο παρόν σύστημα δε θα έχουμε τη δυνατότητα να συνδιαλλαχτούμε με κανέναν χωρίς την έγκριση της τράπεζας. Κι επειδή ως γνωστό η τράπεζα έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι, μπορεί να «κόβει» όπως επιθυμεί κι αν το επιθυμεί.

Παραδείγματα υπάρχουν ήδη. Η τράπεζες μπλοκάρουν τους λογαριασμούς και τις κάρτες μας αν δεν έχει γίνει ταυτοποίηση του πελάτη ή αν έχει περάσει κάποιος καιρός από την προηγούμενη ταυτοποίηση. Αυτό συμβαίνει σήμερα για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ενώ αύριο ενδέχεται να συμβαίνει επειδή το κράτος αποφάσισε πως οι τράπεζες θα πρέπει να μπλοκάρουν τους λογαριασμούς των άθεων, ή των ομοφυλόφιλων, ή των ορθόδοξων χριστιανών ή των καθολικών χριστιανών, ή των άσπρων ή των μαύρων, ή, ή, ή, ή ………. !

Αν είχες να διαλέξεις ανάμεσα σε ένα σύστημα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να σε μπλοκάρει και σε ένα σύστημα όπου διατηρείς την αυτονομία σου, ποιό θα διάλεγες;

Το «κακό» χρήμα οδηγείται στον αφανισμό

Όλες οι αλλαγές στο «χρήμα» της ανθρώπινης ιστορίας, έγιναν γιατί το νέο «χρήμα» ήταν πιο καλό ή πιο βολικό από το προηγούμενο. Πλέον, έχει ξεκινήσει η επόμενη μεγάλη αλλαγή. Αυτή που το νέο «χρήμα» στη μορφή των κρυπτονομισμάτων, θ’ αντικαταστήσει σταδιακά το υπάρχον. Κι αυτή η αλλαγή θα έρθει κατά πάσα πιθανότητα από κάτω προς τα πάνω.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, τα εθνικά νομίσματα -έτσι όπως τα γνωρίζουμε σήμερα- θα εξαφανιστούν κάποια στιγμή, ή θα αλλάξουν μορφή. Κάποιες χώρες συζητάνε ήδη την έκδοση νομίσματος με την υποστήριξη της τεχνολογίας Blockchain. Το νέο σύστημα είναι πιο αποδοτικό και πιο εξυπηρετικό για τους πολίτες και συμβαδίζει με την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Φταίει ο γάιδαρος και δέρνουν το σαμάρι

Η κυβέρνηση της Ωκεανίας, με αφορμή τους αυξανόμενους θανάτους από αυτοκτονίες δι’ απαγχονισμού, πήρε δραστικά μέτρα για την εξάλειψη του προβλήματος: απαγόρευσε την πώληση αλλά και τη χρήση παντός είδους σχοινιών!

Πόσο αστεία -ή και γελοία- θα έμοιαζε μια είδηση σαν την παραπάνω; Δυστυχώς το παραπάνω σουρεαλιστικό σενάριο δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα του σήμερα. Μια πραγματικότητα στην οποία ανοίγουν ανεπίσημες συζητήσεις απαγόρευσης του Bitcoin, λόγω των πρόσφατων κυβερνοεπιθέσεων σε συστήματα πληροφορικής νοσοκομείων, εταιρειών και πανεπιστημίων στη Βρετανία, Πορτογαλία και την Ισπανία, επειδή οι χακερς ζήτησαν πληρωμή με Bitcoin.

Το πραγματικό πρόβλημα

Τα ευάλωτα συστήματα θα αποτελούν πάντα στόχο για επίθεση, είτε πρόκειται για επιθέσεις με απώτερο σκοπό το χρήμα, είτε για επιθέσεις πολιτικού ή στρατιωτικού ενδιαφέροντος. Υπό αυτό το πρίσμα, θα έπρεπε να εστιάζουμε πλήρως στην αύξηση της ασφάλειας των υπολογιστικών συστημάτων και παράλληλα στην σωστή εκπαίδευση των χρηστών τους.

Είναι πραγματικά αδιανόητο στην εποχή μας να υπάρχουν υπολογιστικά συστήματα συνδεδεμένα στο internet, τα οποία να τρέχουν απαρχαιωμένα και χωρίς υποστήριξη λειτουργικά συστήματα (π.χ. Windows XP). Εξίσου απαράδεκτη είναι η πρακτική ορισμένων «επαγγελματιών» πληροφορικής, ν’ απενεργοποιούν τις ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος, ή/και να μην τις εγκαθιστούν ποτέ. Τέλος, είναι θλιβερό να υπάρχουν ακόμη χρήστες που ν’ ανοίγουν χωρίς καμία δεύτερη σκέψη αρχεία που έλαβαν από το Internet ή μέσω email.

Οι πραγματικές λύσεις

Αποδίδει απείρως καλύτερα να βρίσκονται τα πραγματικά αίτια ενός προβλήματος και πάνω σε αυτά να βασίζονται οι λύσεις. Ή για να το πούμε διαφορετικά, είναι καλύτερα να προλαμβάνεται η αιτία ενός προβλήματος από το να γιατρεύεται το αποτέλεσμα. Καταπολεμώντας την πραγματική αιτία ενός προβλήματος, αυτό δεν εμφανίζεται ξανά.

Συνεπώς θα πρέπει να εξαλειφθεί όσο το δυνατό περισσότερο το σφάλμα που βασίζεται στον ανθρώπινο παράγοντα κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού που χειρίζεται συστήματα πληροφορικής. Η γνώση καλών πρακτικών ασφάλειας μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρησιμότερη από οποιοδήποτε ECDL ή άλλα πτυχία πληροφορικής. Ας μην ξεχνάμε πως κι άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι περιλαμβάνουν τη δική τους ιδιαίτερη εκπαίδευση, πριν την ένταξη του προσωπικού στο αντίστοιχο πόστο.

Παράλληλα είναι απαραίτητος ο συχνός έλεγχος των συστημάτων πληροφορικής. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι διαχειριστές των συστημάτων θα πρέπει να εκτελούν ρουτίνες ελέγχου (security audit), οι οποίες θα περιγράφονται σε συγκεκριμένες διαδικασίες. Τέλος, οι διαχειριστές συστημάτων θα πρέπει να ενημερώνονται καθημερινά για τις νέες ευπάθειες που ανακαλύπτονται, αλλά και να εκπαιδεύονται επιπλέον όπου απαιτείται.

Καταλήγοντας

Κάθε ανακάλυψη του ανθρώπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για καλούς αλλά και κακούς σκοπούς. Η λάθος χρήση μιας τεχνολογίας ή ανακάλυψης, σε καμία περίπτωση δεν καθιστά την ίδια την ανακάλυψη ή τεχνολογία «προβληματική». Υπό αυτή την πραγματικότητα, οι αντιδράσεις κι απόψεις της μορφής «ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ – ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ!» πραγματικά γελοιοποιούν αυτούς που τις εκφράζουν.