Bitcoin: Πλώρη προς το Χρηματιστήριο

Όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα, ήταν αναμενόμενη εξέλιξη να ξεκινήσουν στα χρηματιστήρια οι διαπραγματεύσεις παραγώγων που θα σχετίζονται με το Bitcoin. Η δυνατότητα αυτή μάλλον καθυστέρησε, δεδομένου πως το Bloomberg έχει προετοιμαστεί κατάλληλα πριν από 3 ολόκληρα χρόνια. Το Bloomberg φαίνεται να είχε από νωρίς «πιάσει το νόημα» το ποίο μόλις πρόσφατα φαίνεται να ξεκίνησαν να αγγίζουν οι θεσμικοί παίκτες.

Τί είναι τα Παράγωγα;

Προς διευκόλυνση των αναγνωστών να αναφέρουμε πως Παράγωγα είναι τα συμβόλαια των οποίων η αξία εξαρτάται από την αξία άλλων προϊόντων (όπως π.χ. το Bitcoin), με τα οποία είναι συνδεδεμένα.

Τα πιο διαδεδομένα Παράγωγα είναι:

  • Προθεσμιακά συμβόλαια
  • Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης
  • Δικαιώματα προαίρεσης
  • Προϊόντα δανεισμού τίτλων κι ανοιχτές πωλήσεις
  • Τα Swaps

Το Bitcoin σύντομα στην αγορά Παραγώγων

Το CME Group είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως ανταλλακτήριο Παραγώγων. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ανταλλακτηρίου, στις 18 Δεκεμβρίου 2017 θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση του νέου Παραγώγου που θα βασίζεται στο Bitcoin.

Εκτός από το CME Group, αντίστοιχη επίσημη ανακοίνωση έχουμε κι από το CBOE Global Markets, στην οποία αναφέρεται πως τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται στις 10 Δεκεμβρίου 2017.

Η ένταξη στην αγορά Παραγώγων είναι το πρώτο βήμα για την εισαγωγή του Bitcoin στα παγκόσμια Χρηματιστήρια. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Wall Street Journal, τα Παράγωγα Bitcoin θα ενσωματωθούν εσπευσμένα σε Nasdaq και Cantor Fitzgerald & Co. εντός του πρώτου μισού του 2018. Με αυτό τον τρόπο οι επενδυτές στον παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό τομέα και οι χρηματιστηριακές εταιρείες θα είναι σε θέση να συμμετάσχουν σε συναλλαγές Bitcoin!

Πιθανές νομικές προεκτάσεις

Στην πολύ συχνή ερώτηση που μας τίθεται σχετικά με το Bitcoin: «Είναι νόμιμο;» εμείς ανταποκρινόμαστε: «Δεν είναι παράνομο!». Οι παραπάνω εξελίξεις όμως, μας οδηγούν σε κάποια σχετικά ασφαλή συμπεράσματα. Ένα «παράνομο» προϊόν δε θα μπορούσε να ενταχθεί σε μια χρηματιστηριακή αγορά κι ως εκ τούτου, το Bitcoin (και κατ’ επέκταση τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα) δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παράνομο, όντας ενταγμένο σε χρηματιστηριακές αγορές.

Ας μην ξεχνάμε πως σε ορισμένες χώρες, το Bitcoin αποτελεί ήδη επίσημο μέσο πληρωμής, ενώ έχει ενσωματωθεί και σε κάποιες Ελβετικές τράπεζες.

Βέβαια, δεν αποκλείεται το γεγονός το Bitcoin να κριθεί παράνομο σε ορισμένες χώρες και περιοχές. Κάτι που μάλλον θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, αφού ιστορικά το «απλά καλό» εκδιώκεται από το «καλύτερο». Πολύ πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η απαγόρευση των ανταλλακτηρίων στην Κίνα, κάτι που όμως δεν διήρκεσε ούτε ένα τρίμηνο.

Δεν είναι η πρώτη φορά…

…που «προβλέψαμε το μέλλον». Στην αρχή του έτους αναρτήσαμε ειδικό άρθρο με τίτλο Κρυπτονομίσματα ως επένδυση. Τότε η ισοτιμία του Bitcoin ήταν περί τα 1.000€, τώρα η ισοτιμία είναι κοντά στις 10.000€ πριν την επικείμενη είσοδο του Bitcoin στο Χρηματιστήριο.

…που θα κάνουμε μια επιπλέον πρόβλεψη για το μέλλον. Η είσοδος του Bitcoin στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, θα το καταστήσει γνωστό σε πολύ μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Ορισμένοι επενδυτές, ακόμη κι αν γνωρίζουν ελάχιστα για το Bitcoin, θα θελήσουν να επενδύσουν σε αυτό, ως μια στρατηγική διασποράς κινδύνου, έχοντας πρώτα εξετάσει ορισμένα βασικά οικονομικά στοιχεία του Bitcoin.

Αυτό θα πυροδοτήσει μια αύξηση του ενδιαφέροντος παγκοσμίως. Δεδομένου όμως πως η παραγωγή νέων νομισμάτων παραμένει σταθερή, μάλλον θα ισχύσει ο κανόνας περί «προσφοράς και ζήτησης». Η αύξηση της ζήτησης ενός προϊόντος, όταν η παραγωγή του παραμένει σταθερή, οδηγεί στην αύξηση της αξίας του προϊόντος.

Το επόμενο στάδιο… ;

Το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα μάλλον δε θα σταματήσουν μόνο στα χρηματιστήρια. Ορισμένες χώρες θα ξεκινήσουν να προτιμούν (επίσημα ή ανεπίσημα) τα κρυπτονομίσματα έναντι των εθνικών νομισμάτων. Ας θυμηθούμε πως στη χώρα μας, αρκετές δεκαετίες πριν, ήταν εφικτό να πληρώσει κάποιος και με δολάρια.

Έχουμε αναφερθεί στον κίνδυνο «κρυπτονομισματοποίησης» στο, προ διετίας, άρθρο μας με τίτλο «Ο ρόλος του Bitcoin ως αντίμετρο έναντι της υποτίμησης αποθεματικών νομισμάτων».

Πού μπορεί να φτάσει το Bitcoin;

Ορισμένοι θα απορούν ήδη…

Αν το ένα Bitcoin κοστίζει 10.000€ και πρόκειται να ανέβει κι άλλο, πώς γίνεται να πληρώσω για έναν καφέ;

Αν είστε κι εσείς μεταξύ αυτών που έχουν την ίδια απορία, σας έχουμε την απάντηση. Υπό αυτό το πρίσμα, έστω κι αν το Bitcoin φτάσει να αξίζει 1.000.000 ευρώ και πάλι θα μπορούμε να πληρώσουμε για έναν καφέ 😉

Αποποίηση ευθυνών

Οποιαδήποτε πληροφορία ή δημοσίευση στον παρόντα ιστοτόπο δεν συνιστά προτροπή ή πρόταση.

Πορτοφόλια Bitcoin και Forks

Η αλυσίδα των Blocks του Bitcoin ξεκίνησε στις 3 Ιανουαρίου 2009. Οποιοδήποτε fork τότε, δηλαδή διακλάδωση της αλυσίδας, είχε εντελώς προσωρινό χαρακτήρα. Αυτού του είδους οι διακλαδώσεις είναι είναι θεμιτές και είναι πιθανό να συμβούν κάθε φορά που δύο miners βρίσκουν ταυτόχρονα ένα μπλοκ. Μια τέτοια διακλάδωση επιλύεται αυτόματα με την εύρεση του επόμενου ή έστω του μεθεπόμενου μπλοκ.

Blockchain Fork Explained

Στα μαύρα μπλοκ η φυσιολογική «ροή» της αλυσίδας, ενώ στα μωβ οι διακλαδώσεις.

Πρώτο Hard Fork

Ως Hard Fork ορίζουμε τη διακλάδωση της αλυσίδας, λόγω αλλαγής των κανόνων που ακολουθούνται σε αυτή.

Την 1η Αυγούστου 2017 η αλυσίδα του Bitcoin χωρίστηκε στα δύο και παραμένει έτσι έκτοτε (hard fork). Αυτό συνεπάγεται τη δημιουργία ενός δεύτερο παράλληλου νομίσματος, με παρόμοιους κανόνες με το Bitcoin και κοινό ιστορικό συναλλαγών. Αυτό συνέβηκε λόγω της διαφωνίας της κοινότητας του Bitcoin ως προς την προτεινόμενη εφαρμογής του Segwit, ως λύση του συνεχιζόμενου προβλήματος κλιμάκωσης του δικτύου. Κάποια μέλη της κοινότητα εφήρμοσαν τη δική τους λύση σε αυτό το πρόβλημα, τροποποιώντας έτσι τον κώδικα του Bitcoin ώστε να μπορούν να παραχθούν μεγαλύτερα blocks. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας δεύτερης αλυσίδας Bitcoin. Το νέο νόμισμα που χρησιμοποιεί αυτή τη δεύτερη αλυσίδα ονομάστηκε Bitcoin Cash κι έχει σκοπό να γίνει το νόμισμα που θ’ αντικαταστήσει τα μετρητά.

Δεύτερο Hard Fork

Στις 24 Οκτωβρίου 2017, η αλυσίδα του Bitcoin (όχι του Bitcoin Cash) χωρίστηκε ξανά, δημιουργώντας αυτή τη φορά το Bitcoin Gold. Το νέο νόμισμα μοιράζεται το ίδιο ιστορικό συναλλαγών όπως και το Bitcoin, μέχρι το block 491407. Από εκεί και μετά η πορεία τους γίνεται παράλληλη. Η νέα διακλάδωση δημιουργήθηκε, γιατί μια ομάδα από την κοινότητα του Bitcoin δε συμφωνούσε με τη συγκέντρωση του Mining σε μεγάλες εταιρείες. Αποφάσισαν λοιπόν να αλλάξουν τους κανόνες του Bitcoin κατά τέτοιο τρόπο, ώστε το Mining να επιστρέψει ξανά στα χέρια των απλών χρηστών. Ο αλγόριθμος του Bitcoin Gold δε μπορεί να επιλυθεί με συσκευές ASIC (συσκευές ειδικά βελτιστοποιημένες για mining). Έτσι, το mining στο Bitcoin Gold γίνεται ξανά με ηλεκτρονικό υπολογιστή και κάρτες γραφικών.

Κοινό ιστορικό συναλλαγών και προβλήματα ασφάλειας

Το Bitcoin Cash αλλά και το Bitcoin Gold μοιράζονται το ίδιο ιστορικό συναλλαγών. Αυτό σημαίνει πως αν μια διεύθυνση Bitcoin είχε κάποιο ποσό νομισμάτων πριν τη διακλάδωση, το ίδιο ποσό νομισμάτων εμφανίζεται και στη νέα αλυσίδα. Με απλά λόγια όποιος είχε bitcoins πριν το fork, έχει τον ίδιο αριθμό Bitcoin Cash ή/και Bitcoin Gold μετά το Fork. Επιπλέον, συνεχίζει να έχει κανονικά το ίδιο ποσό νομισμάτων στην κανονική αλυσίδα του Bitcoin.

Ο κάτοχος μπορεί να «ξεκλειδώσει» τα νέα νομίσματα, αρκεί να έχει το ιδιωτικό κλειδί της κάθε διεύθυνσης Bitcoin που περιέχει νομίσματα. Κι εδώ αρχίζουν τα πράγματα να γίνονται επικίνδυνα, γιατί το ίδιο ιδιωτικό κλειδί ξεκλειδώνει και τα κανονικά bitcoins.

Κρούσματα απάτης

Πολλοί χρήστες έπεσαν πρόσφατα θύματα ενός πορτοφολιού-απάτης που υποτίθεται πως θα έδινε πρόσβαση στα Bitcoin Gold του χρήστη. Το mybtgwallet.com (σύνδεσμος στο archive.org) προέτρεπε τους χρήστες να εισάγουν το ιδιωτικό κλειδί ή το seed του πορτοφολιού τους.

Στιγμιότυπο από το mybtgwallet.com πριν βγει offline

Στιγμιότυπο από το mybtgwallet.com πριν βγει offline

Άξιο απορίας είναι το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος σύνδεσμος προς το mybtgwallet.com εμφανιζόταν και στην επίσημη ιστοσελίδα του Bitcoin Gold Project. Μάλιστα, η ομάδα του Bitcoin Gold μετέδιδε μέσω Twitter πως το mybtgwallet.com είναι ασφαλές.

Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάποιο πόρισμα για τα πως και γιατί. Το μόνο σίγουρο δυστυχώς είναι πως οι χρήστες έχασαν τα νομίσματά τους.

Συμβουλές

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές και στα άρθρα μας αλλά και στις δράσεις μας, όποιος έχει το/τα ιδιωτικά κλειδιά των διευθύνσεων Bitcoin και κρυπτονομισμάτων, είναι αυτός που μπορεί να χρησιμοποιήσει τα νομίσματα. Για αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί και να μην παρέχουμε σε κανέναν πρόσβαση στα ιδιωτικά κλειδιά των διευθύνσεών μας.

Αν είναι απαραίτητο να εμπιστευτούμε κάποιον τρίτο για κάποια εργασία, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κάνουμε σωστή επιλογή συνεργάτη και να απευθυνόμαστε μόνο σε ανθρώπους που έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους και τους εμπιστευόμαστε. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι άτομα στα οποία έχουμε πρόσβαση καθώς και να είμαστε φυσικά παρόντες σε όλη τη διάρκεια της όποιας διαδικασίας.

Ειδικά για την περίπτωση της ανάκτησης των Bitcoin Gold και Bitcoin Cash, καλό θα είναι να ξεκινούμε την ανάκτηση μόνο αφού έχουμε μεταφέρει τα Bitcoin των διευθύνσεων σε άλλο πορτοφόλι.

Όπως κάθε νέα τεχνολογία, το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα δεν είναι ακόμα πλήρως «φιλικά» προς τον χρήστη. Αυτό στην πορεία θα αλλάξει, όπως θα αλλάξουν και πολλά ακόμα. Σε κάθε περίπτωση όμως μην παραλείψετε να μελετήσετε τη σειρά τον άρθρων μας με τίτλο Πορτοφόλι και προστασία!

Για τους κατόχους Bitcoin Gold η συμβουλή μας είναι: υπομονή. Να περάσει λίγος χρόνος ώστε να καταλαγιάσει η σκόνη που έχει σηκωθεί.

Forks κι ανταλλακτήρια

Όσοι χρήστες διατηρούν τα νομίσματά τους σε ανταλλακτήριοκάτι που ΔΕΝ προτείνουμε– ενδέχεται να μη λάβουν τα αντίστοιχα ποσά Bitcoin Cash και Bitcoin Gold, αν το ανταλλακτήριο δεν υποστηρίξει τις νέες αλυσίδες. Τα ανταλλακτήρια συνήθως κάνουν ανακοινώσεις με σκοπό να ενημερώσουν τους χρήστες. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ανταλλακτηρίων ή/και άλλων υπηρεσιών πορτοφολιού, που απλά δεν υποστηρίζουν τις νέες αλυσίδες. Αυτό μπορεί να έχει ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά αν τα «νέα» νομίσματα αποκτήσουν σταδιακά ιδιαίτερα μεγάλη αξία.

Trezor: Θα υποστηρίξουμε το Bitcoin Gold

Οι συσκευές Trezor αποτελούν στην ουσία ένα πορτοφόλι Bitcoin, που παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με τα συμβατικά προγράμματα πορτοφολιού. Αυτό έγκειται στο γεγονός ότι τα κλειδιά των διευθύνσεων είναι αποθηκευμένα με ασφαλή τρόπο μέσα στη συσκευή και δεν κινδυνεύουν από ιούς ή malware.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο μας, Πορτοφόλι και προστασία

Για την πραγματοποίηση συναλλαγών είναι απαραίτητη η χρήση της συσκευής Trezor, η οποία στην ουσία «υπογράφει» τη συναλλαγή με το κατάλληλο κλειδί. Σε περίπτωση καταστροφής, κλοπής ή δυσλειτουργίας της συσκευής, ο χρήστης μπορεί ν’ ανακτήσει τα νομίσματα, αρκεί να έχει ακολουθήσει τις οδηγίες κατά την αρχική ενεργοποίησή της.

Με ανακοίνωση της εταιρείας που κατασκευάζει τις συσκευές Trezor, οι κάτοχοι θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουν για να αποθηκεύσουν με ασφάλεια τα νομίσματα Bitcoin Gold (διαβάστε το άρθρο μας με τίτλο (not a) Fork: Η επόμενη ημέρα για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το Bitcoin Gold.

 

Το Bitcoin Gold διέθεσε τον πηγαίο κώδικά του. Εργαζόμαστε για την ανάπτυξη υποστήριξης από το Trezor.

Θα μπορείτε να ξεχωρίσετε τα BTG (σημείωση: Bitcoin Gold) από τα BTC μόλις ολοκληρωθεί το σχετικό εργαλείο και με την προϋπόθεση πως είχατε BTC στο Trezor πριν από το μπλοκ 491407

Προς το παρόν η συσκευή υποστηρίζει τα κρυπτονομίσματα Bitcoin, Litecoin, Ethereum, DASH, Ethereum Classic και ZCash.

(not a) Fork: Η επόμενη ημέρα

Τελικά ακυρώθηκε το hard fork (ή HF) του Bitcoin, που ήταν προγραμματισμένο για την ενεργοποίηση των 2MByte μπλοκ (έναντι 1MByte που είναι τώρα). Τί σημαίνει όμως αυτό για το Bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα;

Ακύρωση SegWit2X

Η ενορχήστρωση του SegWit2x Hard Fork είχε γίνει από εταιρικές οντότητες ως επί το πλείστον, σε συνέχεια αυτού που ονομάστηκε The New York Agreement. Η διάσπαση της αλυσίδας θα ήταν διπλή. Αρχικά για την ενεργοποίηση του SegWit, κάτι που έγινε την 1η Αυγούστου 2017 και στη συνέχεια για την ενεργοποίηση των μεγαλύτερων Block. Η ενεργοποίηση των μεγαλύτερων Block, γνωστό κι ως SegWit2x Hard Fork, επρόκειτο να συμβεί εντός του Νοεμβρίου. Κάτι που τελικά ακυρώθηκε.

Ανάμεικτα συναισθήματα

Η ακύρωση του δεύτερου προγραμματισμένου HF, έχει προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις. Από τη μια πλευρά έχουμε ανακούφιση από τους φόβους ότι το Bitcoin θα «έπεφτε» στα χέρια των εταιρειών. Από την άλλη όμως έχει προκληθεί μια δυσφορία κι απαισιοδοξία όσον αφορά το πρόβλημα κλιμάκωσης του Bitcoin, το οποίο έχει ήδη μπει στο τέταρτο έτος, χωρίς ουσιαστική και (σχετικά) μόνιμη λύση.

Ένα άλλο κριτήριο που φανερώνει δυσφορία, είναι η πτώση της αξίας του Bitcoin κατά 3,47% τις τελευταίες 24 ώρες. Αυτή η πτώση δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης και πίστης προς το Bitcoin.

Fork κι Αντιδράσεις

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αντιδράσεις των οπαδών του Bitcoin αλλά κι όλων όσων ασχολούνται με αυτό. Οι ισοτιμίες που σημειώνουν τα Bitcoin Cash και Bitcoin Gold έχουν εκτοξευτεί από χθες που ανακοινώθηκε η ματαίωση του Fork. Κάτι που θεωρώ πως δείχνει μια προτίμηση για το μέλλον του Bitcoin. Προτίμηση σε αφενός μεγαλύτερα Blocks κι αφετέρου να παραμείνει το «νόμισμα» όλων των ανθρώπων και των καθημερινών συναλλαγών.

Το Bitcoin Cash έχει φτάσει τα 660€ κατά το χρόνο σύνταξης του άρθρου, από τα ~510€ κατά μέσο όρο που κόστιζε εντός της εβδομάδας. Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα κυμαινόταν από 300-400€. Το Bitcoin Cash γεννήθηκε την 1η Αυγούστου 2017 και υποστηρίζεται από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι το Bitcoin πρέπει να μπορεί να εξελιχθεί χωρίς μεσάζοντας και δευτερογενή δίκτυα εμπιστοσύνης. Οι οπαδοί του Bitcoin Cash δε συμφωνούν με την πρόταση SegWit.

Το Bitcoin Gold παρουσιάζει παρόμοια αύξηση, που ενώ κόστιζε γύρω στα 140-150 δολάρια την περασμένη εβδομάδα, έχει πλέον αγγίξει τα 175 δολάρια. Το Bitcoin Gold δημιουργήθηκε στο τέλος Οκτωβρίου 2017 με σκοπό να πάψει να γίνεται Mining με συσκευές ASIC, ώστε να επιστρέψει η διαδικασία της εξόρυξης στους απλούς χρήστες. Παρόμοια αύξηση παρουσιάζει και το Bitcoin Gold,

Άλλα κρυπτονομίσματα

Τα νέα για την ακύρωση του SegWit2x Hard Fork φαίνεται να επηρεάζουν και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα. Ανάμεσα σε αυτά που σημειώνουν άνοδο τις τελευταίες 24 ώρες είναι το Litecoin (που ενεργοποίησε κι αυτό το SegWit Update τον Μάιο του 2017) με άνοδο 2,42%, το Ethereum με άνοδο 1,42%, το Monero με άνοδο 1,48% καθώς και το DASH με άνοδο 2,77%.

Το DASH συγκεκριμένα, ενεργοποίησε με επιτυχία χθες την ενημέρωση DASH 12.2, η οποία μεταξύ πληθώρας άλλων αλλαγών μεγάλωσε τα Blocks σε 2MBytes και μείωσε τις αμοιβές των συναλλαγών στο ένα δέκατο. Οι αλλαγές αυτές φέρνουν το DASH ένα βήμα πιο κοντά στην καθιέρωσή του ως το «νόμισμα» των καθημερινών συναλλαγών. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι με την τεχνολογία InstantSend, οι συναλλαγές ολοκληρώνονται μέσα σε μόλις 1 δευτερόλεπτο!

Οι αλλαγές στο τοπίο του Bitcoin σε συνδυασμό με τις βελτιώσεις του DASH μας βάζουν σε προβληματισμούς σχετικά με το άρθρο μας Bitcoin, Τα νέα μετρητά 😉

 

Coinbase: Θα υποστηρίξουμε και τις δύο αλυσίδες

Με ανακοίνωσή της η Coinbase παίρνει σαφή θέση σχετικά με το επικείμενο Fork της αλυσίδας του Bitcoin.

Στην προσπάθειά μας να καταστήσουμε την Coinbase την πιο αξιόπιστη, ασφαλή κι εύχρηστη πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε το μέγιστο όφελός σας….Μετά το Fork, όσοι χρήστες είχαν bitcoins στην Coinbase θα αποκτήσουν τον ίδιο αριθμό tokens και στις δύο αλυσίδες. Θα πιστώσουμε αυτόματα τον λογαριασμό σας και δεν απαιτείται από την πλευρά σας κάποια ενέργεια.

Μας προκαλεί ιδιαίτερη χαρά αυτή η ξεκάθαρη ανακοίνωση της Coinbase. Μια θέση που δίνει το καλύτερο τέλος στην αβεβαιότητα των χρηστών που διατηρούν τα νομίσματά τους σε Online πορτοφόλια ή/και ανταλλακτήρια.

Με αυτόν τον τρόπο, οι χρήστες δεν θα βρεθούν προ εκπλήξεων. Να μην έχουν δηλαδή πρόσβαση στα νομίσματα που τους αναλογούν, όπως δυστυχώς συνέβηκε με τη Wirex και τους χρήστες του πορτοφολιού GreenAddress, μεταξύ άλλων. Φαινόμενα που δυστυχώς αμαυρώνουν το ίδιο το Bitcoin και «αποθαρρύνουν» πολλούς υποψήφιους χρήστες.

Να τονίσουμε ότι κατά τη γνώμη μας είναι επιτακτική η ανάγκη να υποστηρίζουν τα ανταλλακτήρια και τα πορτοφόλια τα όποια Fork γίνονται στην αλυσίδα του Bitcoin. Το Bitcoin Cash (fork 1 Αυγούστου 2017, μπλοκ #478558) αξίζει πλέον σχεδόν 500€! Όσο δηλαδή άξιζε το Bitcoin πριν από ένα χρόνο περίπου. Το Bitcoin Gold (fork 24 Οκτωβρίου 2017, μπλοκ #491407)

Υπενθυμίσουμε ότι το fork θα δημιουργηθεί λόγω ασυμφωνίας της κοινότητας του Bitcoin σχετικά με τους τρόπους ανάπτυξης κι επέκτασής του. Κάποιο μέρος της κοινότητας δε συμφωνεί με τη δημιουργία δευτερογενών δικτύων συναλλαγών, ενώ άλλο μέρος πιστεύει ότι το Bitcoin θα πρέπει να είναι ένα «νόμισμα» για όλους με χαμηλές αμοιβές. Οι απόψεις αυτές βασίζονται σε ένα θεμελιώδες πρόβλημα που θα πρέπει να λύσει το Bitcoin για να ακμάσει.

Λαγκάρντ – Ένας γενναίος νέος κόσμος

Στις 29 Σεπτεμβρίου η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England) συμπλήρωσε 20 χρόνια επιχειρησιακής ανεξαρτησίας στη νομισματικής πολιτική. Για αυτή την επέτειο διοργανώθηκε διάσκεψη, στην οποία συμμετείχε με ομιλία η πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Σκελετός της ομιλίας της Λαγκάρντ

Η ομιλία καλύπτει 3 αντικείμενα: Κρυπτονομίσματα (Virtual currencies), Νέα μοντέλα χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης και Τεχνητή Νοημοσύνη. Το σημείο που θα ήθελα να εξετάσω σήμερα είναι φυσικά αυτό που αφορά τα Κρυπτονομίσματα.

Η ομιλία βασίζεται σε μια υπόθεση: ότι βρισκόμαστε στο 2040 και με βάση αυτή την υπόθεση εκθέτει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία. Ξεκινάει με ένα πλήρως καθησυχαστικό σχόλιο «Για την ώρα, τα κρυπτονομίσματα όπως είναι το Bitcoin, αποτελούν μικρή ή και καθόλου πρόκληση για τα εθνικά νομίσματα και τις κεντρικές τράπεζες».

For now, virtual currencies such as Bitcoin pose little or no challenge to the existing order of fiat currencies and central banks.

Το οποίο είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι γίνεται για να μη δημιουργηθεί πανικός αμέσως με την έναρξη της ομιλίας.

Στη συνέχεια όμως η Λαγκάρντ κάνει μια σύγκριση με γεγονότα από το πρόσφατο παρελθόν. Όπως ότι κάποιοι ειδικοί αποφάνθηκαν προ ετών ότι οι προσωπικοί υπολογιστές δεν πρόκειται να υιοθετηθούν ποτέ κι ότι τα tablets θα χρησιμοποιηθούν μονάχα ως ακριβοί δίσκοι σερβιρίσματος. Καταλήγοντας με τη φράση: «Συνεπώς πιστεύω ότι δεν θα ήταν συνετό να απορρίψουμε τα κρυπτονομίσματα».

So I think it may not be wise to dismiss virtual currencies.

Μια φράση που οποία φέρνει σεισμό πολλών ρίχτερ! Ειδικά αν αναλογιστούμε πόσοι «ειδικοί» από τον χρηματοπιστωτικό κι από τον χρηματιστηριακό κλάδο, έχουν χαρακτηρίσει το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα ως φούσκες (στην καλύτερη περίπτωση) κι ως πυραμίδες (στη χειρότερη). Είναι σαφής ο υπαινιγμός ότι αυτοί οι «ειδικοί» του σήμερα, θα είναι αυτοί με τους οποίους θα γελάμε αύριο. Όπως ακριβώς γελάμε και με όσους είπαν ότι οι προσωπικοί υπολογιστές δε θα υιοθετηθούν.

Better value for money?

«Οι αδύναμες χώρες με ασταθή νομίσματα, θα δουν αυξανόμενο ενδιαφέρον και χρήση κρυπτονομισμάτων.»

For instance, think of countries with weak institutions and unstable national currencies. Instead of adopting the currency of another country—such as the U.S. dollar—some of these economies might see a growing use of virtual currencies. Call it dollarization 2.0.

Ακριβώς όπως είχαμε προβλέψει και σημειώσει στο άρθρο μας με τίτλο Το καλό και το κακό χρήμα! Και δεν είναι το μόνο που είχαμε προβλέψει, αφού παρακάτω αναφέρει ότι θα έρθει κάποια στιγμή που θα είναι πιο εύκολο, πιο ασφαλές και πιο σταθερό να έχουν οι πολίτες Κρυπτονομίσματα αντί για εθνικά νομίσματα! Κάτι ανάλογο έχει ήδη ξεκινήσει να λαμβάνει σάρκα και οστά στη Σιγκαπούρη.

«Η καλύτερη ανταπόκριση από τους κεντρικούς τραπεζίτες είναι να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αποτελεσματική νομισματική πολιτική και να είναι δεκτικοί σε νέες ιδέες και νέες απαιτήσεις, καθώς εξελίσσονται οι οικονομίες.»

The best response by central bankers is to continue running effective monetary policy, while being open to fresh ideas and new demands, as economies evolve.

Κάπου εδώ θα έχουν ήδη ξεκινήσει οι αμφιβολίες για την εγκυρότητα των παραπάνω στοιχείων. Σας διαβεβαιώνουμε πως όλα όσα γράφουμε είναι πλήρως αληθή και για αυτό παρέχουμε στο τέλος του άρθρου το σχετικό βίντεο αλλά και το κείμενο της ομιλίας όπως έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Better payment services?

Ακολουθεί η αμείλικτη σύγκριση των Κρυπτονομισμάτων με τα υπάρχοντα συστήματα πληρωμών, που όπως τονίζουμε τα τελευταία 5+ χρόνια, τα δεύτερα έχουν πολύ υψηλές χρεώσεις.

«Τέσσερα δολάρια για συμβουλές κηπουρικής από μια κυρία στη Νέα Ζηλανδία, τρία ευρώ για μια μετάφραση ενός Ιαπωνικού ποιήματος και 80 πένες για μια εικονική απόδοση της ιστορικής οδού Fleet: αυτές οι πληρωμές μπορούν να γίνουν με πιστωτικές κάρτες και άλλες μορφές ηλεκτρονικού χρήματος. Ωστόσο, τα τέλη είναι σχετικά υψηλά για συναλλαγές μικρής αξίας, ιδίως διασυνοριακά.»

Four dollars for gardening tips from a lady in New Zealand, three euros for an expert translation of a Japanese poem, and 80 pence for a virtual rendering of historic Fleet Street: these payments can be made with credit cards and other forms of e-money. But the charges are relatively high for small-value transactions, especially across borders.

Επί της ουσίας, η Λαγκάρντ κάνει αναφορά σε ένα από τα βασικά προβλήματα του υπάρχοντος συστήματος που το Bitcoin δημιουργήθηκε για να λύσει. Αυτό των ακριβών συναλλαγών μέσω Internet και ιδίως μεταξύ διαφορετικών χωρών. Χωρίς αυτό να αποκλείει την υιοθέτηση του Bitcoin αντί των μετρητών.

Εδώ να σημειώσουμε πως το παράδειγμα πληρωμής σε κρυπτονομίσματα, έχει εξεταστεί πριν από 4 χρόνια από το FINCEN, το οποίο έχει διαχωρίσει σαφώς τους ρόλους του χρήστη και του ανταλλακτηρίου. Επίσης, το Δικαστήριο της ΕΕ, με απόφασή του έχει χαρακτηρίσει το Bitcoin ως μέσω συναλλαγής/πληρωμής.

Επίλογος

Η κατάληξη της ομιλίας της Κριστίν Λαγκάρντ για τα Κρυπτονομίσματα είναι ακόμη πιο ριζοσπαστική, αφού θέτει την εξής ερώτηση:

«Όταν οι νέες οικονομικές υπηρεσίες χτυπήσουν την πόρτα της Τράπεζας της Αγγλίας, θα τις υποδεχθείτε; Θα προσφέρετε τσάι και χρηματοοικονομική ρευστότητα;»

So, when the new service economy comes knocking on the Bank of England’s door, will you welcome it inside? Offer it tea—and financial liquidity?

Η ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ είναι στο ίδιο μήκος κύματος με το άρθρο του Economist που δημοσιεύσαμε πριν από μερικούς μήνες. Τα Κρυπτονομίσματα ήρθαν για να μείνουν και λόγω αυτού οι τράπεζες θα πρέπει να αγκαλιάσουν τη νέα τεχνολογία, αν θέλουν να επιβιώσουν. Κάτι που έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν κάποιες τράπεζες στην Ελβετία. Εδώ να σημειώσουμε πως ενώ οι φορείς στην Ελβετία ξεκίνησαν από πολύ νωρίς να εξετάζουν το Bitcoin, στην Αγγλία τα πράγματα μάλλον έχουν καθυστερήσει αρκετά.

Μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε το βίντεο της ομιλίας

Ή αν προτιμάτε να διαβάσετε το κείμενο, θα το βρείτε στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ.

Like & Share! Πλέον δεν θα είστε οι τρελοί του χωριού που μιλάνε για κάτι ακατανόητο! 😉

Το τραπεζικό σύστημα της Ελβετίας λέει ΝΑΙ στο Bitcoin!

Η Ελβετική τράπεζα Falcon Private Bank φαίνεται να συμμερίζεται τις συμβουλές του Economist κι «αγκαλιάζει» τη νέα τεχνολογία, προσφέροντας πλέον τη δυνατότητα στους πελάτες της να προμηθευτούν και να φυλάσσουν bitcoins. Η υπηρεσία παρέχεται σε συνεργασία με την Bitcoin Suisse AG, έναν χρηματοοικονομικό φορέα με έδρα στην Ελβετία που ειδικεύεται σε κρυπτονομίσματα.

Ο Arthur Vayloyan, επικεφαλής προϊόντων και υπηρεσιών της Falcon δήλωσε:

Είμαστε πολύ υπερήφανοι να προσφέρουμε στους πελάτες μας τη δυνατότητα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που βασίζονται σε blockchain, κάτι που αποτελεί πρωτιά στον τομέα της ιδιωτικής τραπεζικής.

Η Ελβετική τράπεζα ισχυρίζεται πως το προϊόν διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων σε blockchain που προσφέρει, έχει λάβει κανονιστική έγκριση από την Ελβετική αρχή FINMA. Σύμφωνα με τον κ. Vayloyan, η τράπεζα ξεκίνησε να εξετάζει επίσημα το ενδεχόμενο εισαγωγής του Bitcoin τον Ιανουάριο, κατέθεσε αίτηση για έγκριση στις 23 Ιουνίου κι έλαβε το «πράσινο φως» στις 11 Ιουλίου. Η τράπεζα Falcon κατέχει 14,6 δις. Ελβετικά φράγκα (15,13 δις δολάρια) σε περιουσιακά στοιχεία πελατών και διαθέτει γραφεία στη Ζυρίχη, το Αμπου Ντάμπι και το Λονδίνο.

Σε τηλεφωνική του συνέντευξη ο κ. Vayloyan τόνισε πως:

«Οι άνθρωποι εδώ πιστεύουν πως είναι κάτι πέρα από το Bitcoin. Αυτό είναι ένα νέο κεφάλαιο στο πως ανταλλάσσουμε χρήματα. Ως εταίρος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών πιστεύω πως πρέπει να ενσωματώσουμε αυτή τη νέα στρατηγική.

Η εξέλιξη αυτή δεν αποκλείεται να αποτελεί συνέχεια της, προ τριετίας, επερώτησης που είχε τεθεί στο κοινοβούλιο της Ελβετίας. Ιστορικά διαφαίνεται πως η Ελβετία έχει κάποια ικανότητα εντοπισμού των χρηματοοικονομικών ευκαιριών. Η λογική συνέχεια αυτής της «Ελβετικής ικανότητας» θα ήταν η υποστήριξη του Bitcoin και των κρυπτονομισμάτων.

Ενώ αρκετοί άνθρωποι γύρω μας παραμένουν ακόμη σκεπτικοί, πολλοί επενδυτές γεύονται ήδη τις εκπληκτικές αποδόσεις του Bitcoin και των λοιπών κρυπτονομισμάτων. Η αξία διαπραγμάτευσης του Bitcoin έχει σχεδόν τριπλασιαστεί μέσα στο 2017, ενώ παραπλήσιες ή και μεγαλύτερες είναι οι αποδόσεις άλλων κρυπτονομισμάτων.

Τελευταία ενημέρωση: Δεκέμβριος 2017

Bitcoin και δευτερογενή δίκτυα εμπιστοσύνης

Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο, οι αμοιβές των συναλλαγών στο Bitcoin έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Το φαινόμενο καταδεικνύει έναν «εκτροχιασμό του Bitcoin» από τις αρχικές ιδέες, όπως αυτές απεικονίζονται στο Bitcoin White Paper που κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2008. Μια από αυτές είναι η δυνατότητα διενέργειας μικρών καθημερινών συναλλαγών…

The cost of mediation increases transaction costs, limiting the minimum practical transaction size and cutting off the possibility for small casual transactions, and there is a broader cost in the loss of ability to make non-reversible payments for non-reversible services.

Τους τελευταίους 3 μήνες, το κόστος συναλλαγής στο δίκτυο του Bitcoin έχει κυμανθεί από 2 έως 9 δολάρια περίπου. Γίνεται σαφές λοιπόν πως αυτομάτως αποκλείεται ένα μεγάλο μέρος των καθημερινών συναλλαγών μας, καθώς το κόστος της αμοιβής που θα καταβάλλουμε π.χ. για έναν καφέ θα είναι μεγαλύτερο από την αξία του ίδιου του καφέ.

Η μέθοδος SegWit που εφαρμόστηκε πρόσφατα, αφενός άργησε πολύ κι αφετέρου δε φαίνεται να φέρνει ακόμα τα αποτελέσματα που αναμένονταν. Οι αμοιβές παραμένουν υψηλές και το πλήθος των συναλλαγών που «χωράνε» σε ένα Block δεν έχει αυξηθεί αξιοσημείωτα.

Συνέπειες

Όλα αυτά έχουν σαν συνέπεια την «κατρακύλα» του Bitcoin στη συνολική κεφαλαιοποίηση ανάμεσα σε όλα τα κρυπτονομίσματα.

Όπως βλέπουμε και στον παρακάτω πίνακα, ενώ στις αρχές του 2017 το Bitcoin κατείχε το 90% της συνολικής κεφαλαιοποίησης όλων των κρυπτονομισμάτων, πλέον κατέχει γύρω στο 40%.Η κατάσταση του Bitcoin

Οι άμεσες συνέπειες στην αξία διαπραγμάτευσης του Bitcoin δεν είναι πλήρως εμφανείς, αφού καταφέρνει κι αυξάνει την αξία του, παρά τις κακοτοπιές. Το γράφημα όμως μας «διαβεβαιώνει» πως οι επενδυτές εφαρμόζουν τη συμβουλή: «Μην κρατάς όλα τα αυγά σου σε ένα καλάθι» και στρέφονται σε άλλα κρυπτονομίσματα, που είτε έχουν υψηλή κεφαλαιοποίηση είτε λύνουν κάποια από τα προβλήματα του Bitcoin.

Εξωτερική βοήθεια

Επειδή το πρόβλημα κλιμάκωσης του Bitcoin παραμένει κι όπως διαφαίνεται δε μπορεί -ή υπάρχει θέληση- να παρθεί κάποια απόφαση που να το επιλύσει, έχουν βγει στην επιφάνεια διάφορες προτάσεις για δημιουργία δευτερογενούς δικτύου, μέσα στο οποίο θα μπορούν να διενεργούνται οι συναλλαγές πιο γρήγορα και πιο φθηνά. Τα προτεινόμενα δίκτυα είναι το Lightning Network (Wikipedia) και πρόσφατα το Revive. Όσον αφορά το Lightning Network, αμφισβητείται ήδη το κατά πόσο μπορεί να είναι αποκεντροποιημένο και κατανεμημένο, χαρακτηριστικά τα οποία είναι από τα κυριότερα του Bitcoin.

Εδώ αξίζει να αναφέρω τα σχόλια της Frances Coppola  στο Twitter, τα οποία βρίσκω πολύ εύστοχα!

Ο χρόνος θα δείξει…

Ο σκοπός του Bitcoin δεν είναι ν’ αναπαράγει ένα απαρχαιωμένο σύστημα χρησιμοποιώντας απλά κάποιες νέες τεχνολογίες. Ας πάρουμε για παράδειγμα την εξής σημερινή πραγματικότητα:

Οι εξ’ αποστάσεως συναλλαγές δε μπορούν να διενεργηθούν «απευθείας χέρι-με-χέρι» και για αυτό εμπιστευόμαστε «την τράπεζα» να διενεργήσει τις συναλλαγές για εμάς.

Αν αλλάξουμε τις λέξεις στα εισαγωγικά σε «απευθείας με Bitcoin» και «το Lightning Network», έχουμε ακριβώς την ίδια λειτουργία με το απαρχαιωμένο σύστημα. Αν θέλουμε να εφαρμόζουμε την ίδια μέθοδο που περιλαμβάνει εμπιστοσύνη προς τρίτους, για ποιό λόγο να πάμε στο Bitcoin και να μην αφήσουμε τα πράγματα έτσι όπως έχουν σήμερα;!;

Αυτό που πιστεύουμε πως θα συμβεί στο Bitcoin, αν τελικά καταλήξουμε να «πρέπει» να εμπιστευόμαστε τρίτους είναι:

Η διαφάνεια δημιουργεί αυτή την «εμπιστοσύνη» στην οποία αναφέρεστε. Αν το Bitcoin πάψει να είναι διαφανές, τότε θα επικρατήσει η επόμενη πιο διάφανης τεχνολογία.

Προς το παρόν, η μόνη λύση κλιμάκωσης που εμπιστευόμαστε χωρίς τη χρήση του Blockchain είναι τα Opendime!

Σιγκαπούρη – Μετατροπή νομίσματος σε Blockchain

Όπως έχουμε ξαναγράψει, η τεχνολογία Blockchain ήρθε για να μείνει. Η υιοθέτηση της τεχνολογίας εξαπλώνεται με ρυθμούς επιδημίας. Στο «χορό» μπήκε και η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης με το Project Ubin, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2016 και σκοπός του είναι να δημιουργήσει έναν αντικαταστάτη του διατραπεζικού συστήματος πληρωμών της Σιγκαπούρης, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του Blockchain.

Η πρώτη φάση του εγχειρήματος, κατά την οποία δημιουργήθηκε ο αντικαταστάτης του ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμών, αντίστοιχο του ελληνικού συστήματος ΔΙΑΣ, ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 9 Μαρτίου. Οι συναλλαγές πλέον διενεργούνται σε ένα ιδιωτικό Blockchain που βασίζεται στο Ethereum. Αν κι ακόμα είναι πολύ νωρίς, ο τελικός στόχος του Project Ubin είναι ν’ αντικαταστήσει πλήρως το παραδοσιακό δολάριο Σιγκαπούρης.

Αυτή η κίνηση -αν τελικά υιοθετηθεί- δε θα έχει αντίκτυπο στην παραγωγή νομισμάτων, καθώς όλα τα ψηφιακά νομίσματα που θα εκδοθούν θα έχουν αντίκρυσμα σε παραδοσιακά νομίσματα. Έτσι θα μπορεί οποιοσδήποτε ν’ ανταλλάξει τα ψηφιακά νομίσματα με παραδοσιακά ανά πάσα στιγμή.

Το Project Ubin μοιράζεται αρκετό από τον κώδικά του από το Project Jasper, μια προσπάθεια του Καναδά ν’ αναπτύξει ένα αντίστοιχο σύστημα. Η κεντρική τράπεζα του Καναδά ξεκίνησε συνεργασία με τον R3 και μεγάλες τράπεζες της χώρας τον Ιούνιο του 2016, για ν’ αναπτύξει ένα εσωτερικό σύστημα πληρωμών. Τον Μάιο του 2017 όμως, εγκατέλειψε τις προσπάθειες ανακοινώνοντας πως ένα τέτοιο σύστημα δε θα ανταποκρίνοντας στις ανάγκες.

Απογείωση του Bitcoin!

Αν κι ένα κείμενο με αυτόν τον τίτλο, θα μπορούσε να αφορά την τιμή του Bitcoin, η οποία έχει βάλει πλώρη για τα 5000€, λέω σήμερα ν’ αναφερθώ στην κυριολεκτική απογείωση του Bitcoin!

Διαβάζοντας κάποιος πως λειτουργεί το Bitcoin, καταλαβαίνει αμέσως πως είναι απαραίτητη η ύπαρξη σύνδεσης με το Internet. Ε λοιπόν όχι πια! Μπορεί πλέον να διατηρεί κάποιος έναν πλήρη κόμβο Bitcoin, χωρίς να έχει σύνδεση στο Internet

Η εταιρεία Blockstream απογειώνει το Bitcoin και το στέλνει κυριολεκτικά σε τροχιά γύρω από τη γη. Το εγχείρημα ονομάζεται Blockstream Satellite και η λειτουργία του είναι να χρησιμοποιεί δορυφόρους για να «στέλνει» το Bitcoin οπουδήποτε στον πλανήτη. Με αυτόν τον τρόπο, λύνεται και το τελευταίο «πρόβλημα» στη χρήση του Bitcoin, η εξάρτηση δηλαδή του δικτύου του Bitcoin από την ύπαρξη σύνδεσης στο Internet.

Το εγχείρημα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο Beta, στο οποίο θα παρέχεται κάλυψη στις ηπείρους Αφρική, Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Βόρεια Αμερική. Σε δεύτερη φάση θα καλυφθεί και ο υπόλοιπος πλανήτης.

Blockstream Satellite Coverage

Για τη σύνδεση θα χρειαστεί ένα δορυφορικό πιάτο, το οποίο θα συνδεθεί μέσω USB στον υπολογιστή. Μάλιστα, μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ένα ήδη υπάρχον πιάτο δορυφορικής τηλεόρασης. Όσον αφορά το λογισμικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί λογισμικό ανοιχτού κώδικα (Open Source).

Παρόλα αυτά, δεν έχει γίνει πλήρως ανεξάρτητο από το Internet αφού για τη διενέργεια συναλλαγών στο δίκτυο του Bitcoin, παραμένει απαραίτητη η σύνδεση στο Internet. Αυτό μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί προς το παρόν με δορυφορική σύνδεση στο Internet. Οι δορυφορικές συνδέσεις στο Internet έχουν συνήθως περιορισμό στον όγκο των διακινούμενων δεδομένων, αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα γιατί μια τυπική συναλλαγή στο δίκτυο του Bitcoin είναι μόλις μερικά Bytes.

Γιατί το καλό χρήμα πάει παντού!