Το bitcoin «εισβάλει» στην Ουγγαρία

Το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin έφτασε και στην Ουγγαρία. Το πρώτο ATM για bitcoin θα λειτουργήσει σε μπαρ, στο κέντρο της Βουδαπέστης. Προς το παρόν, θα μετατρέπει μόνο φιορίνια σε bitcoin, αλλά οι διαχειριστές ελπίζουν ότι, μέχρι τα τέλη του έτους, και τα bitcoin θα μετατρέπονται σε φιορίνια.

Ο διαχειριστής του ΑΤΜ, Barnabás Debreczeni, δήλωσε:

«Αυτό είναι, απλά, το πρώτο βήμα. Προς το παρόν, μόνο λίγοι ενδιαφέρονται, αλλά αυτό το πρώτο βήμα μπορεί να βοηθήσει το Bitcoin να γίνει ένα κοινό και φιλικό νόμισμα, που θα το χρησιμοποιούν από τον οδηγό ταξί, τον αστυνομικό, μέχρι και τη μαμά μου»

Οι συναλλαγές με Bitcoin χαρακτηρίζονται από ανωνυμία και γίνονται άμεσα, καθώς δεν εμπλέκονται τραπεζικά ιδρύματα. Οι υποστηρικτές του εκθειάζουν την ελευθερία ενός συστήματος, που δεν ελέγχεται κεντρικά από καμία κυβέρνηση.

«Ξεκινάμε έτσι και τελικά το Bitcoin θα ωριμάσει σε όλη την κοινωνία και θα γίνει κάτι συνηθισμένο στην καθημερινή μας ζωή»

υποστήριξε ο οικονομολόγος Ιστβάν Βάργκα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ουγγαρίας, πάντως, είναι λιγότερο ενθουσιώδης. Εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιεί τους πολίτες ότι η ίδια η φύση του bitcoin, που δεν εκδίδεται από κεντρική τράπεζα, ενέχει κινδύνους, γιατί κανείς δεν εγγυάται την προστασία των αποταμιευτών.

Η ανταποκρίτρια του euronews στη Βουδαπέστη Αντρέα Χαχάγκος μεταδίδει:

«Σε αυτό το κατάστημα, μία πινακίδα δηλώνει την ύπαρξη ATM για Bitcoin και ότι μπορείτε να πληρώσετε με Bitcoin. Στόχος των διαχειριστών είναι να δούνε τέτοιες πινακίδες σε όλο και περισσότερες πόρτες.»

Copyright © 2014 euronews

Μοιραστείτε το!

      
Υπό τις ετικέτες: