Φημολογίες και ισοτιμία

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι φήμες περί επικείμενης αποχώρησης απέλασης της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ ή/και της Ευρωπαϊκής ένωσης, καθώς και οι φήμες για επικείμενη στάση πληρωμών και πάγωμα ή ακόμα και δέσμευση των τραπεζικών καταθέσεων. Πόσο έχει επηρεάσει άραγε αυτή η κατάσταση την ισοτιμία του Bitcoin;

Έχουμε αναφέρει και σε συναντήσεις στο παρελθόν, ότι κάθε εθνικό νόμισμα βασίζεται αποκλειστικά στην πίστη των ανθρώπων σε αυτό, αφού πλέον δεν υφίσταται ο κανόνας του χρυσού. Θεωρώ πως είναι φυσικό αποτέλεσμα να υπάρχουν διακυμάνσεις στην ισοτιμία ενός νομίσματος, όταν πλήθος ανθρώπων χάνει την εμπιστοσύνη του σε αυτό.

Ο Joshua Scigala, συνιδρυτής του Vaultoro -υπηρεσία αγοράς και πώλησης χρυσού με Bitcoin- ανέφερε στο Reuters πως οι Έλληνες αγοράζουν Bitcoin καθώς χάνουν την εμπιστοσύνη τους προς τις αρχές. Τους τελευταίους δύο μήνες, το Vaultoro είδε αύξηση της τάξης του 124% στις συναλλαγές του με Έλληνες.

Αν θεωρήσουμε το παραπάνω ως ένα δείγμα απώλειας εμπιστοσύνης και το συσχετίσουμε την ισοτιμία του Bitcoin, θα μπορούσαμε ίσως να πούμε πως κάτι αντίστοιχο έχει ξανασυμβεί πριν από δύο χρόνια με τα γεγονότα στην Κύπρο. Η διαφορά είναι ότι το Bitcoin απολαμβάνει πλέον πολλή μεγαλύτερη σταθερότητα σε σχέση με δύο χρόνια πριν και φυσικά έχει θεμελιωθεί γερά στο εκτός-Bitcoin σύστημα, γεγονότα που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το να «καταφύγει» κάποιος στο Bitcoin σήμερα, αποτελεί μια πιο σίγουρη κίνηση σε σχέση με δύο χρόνια πριν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ - CoinMedia

Στην προκειμένη περίπτωση κι επειδή το Bitcoin έχει παγκόσμια απήχηση, μια μετακίνηση εμπιστοσύνης από το Ευρώ προς το Bitcoin ίσως έχει μεσοπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στο ίδιο το Ευρώ. Αν η Ελλάδα -ή ο Ευρωπαϊκός νότος- είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει τα ευρώ του για να λάβει Bitcoin, θα προκύψει αύξηση της ζήτησης του Bitcoin, η οποία λογικά θα ανεβάσει την τιμή του. Αν η ζήτηση καλυφθεί κυρίως από την αγορά άλλων νομισμάτων πλην του ευρώ (π.χ. πώληση Bitcoin για αγορά δολαρίου, γιεν, κλπ), πώς θα επηρεάσει αυτό το ίδιο το Ευρώ;

Ακόμη κι αν δεν πραγματοποιηθεί κανένα από τα φημολογούμενα σενάρια, πολύς κόσμος θα έχει πλέον στα χέρια του bitcoins, τα οποία θα θελήσει να χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή . Αυτό θα έχει ως συνέπεια την «πίεση» προς περισσότερους εμπόρους για την αποδοχή Bitcoin, για να κλείσει ο κύκλος των συναλλαγών.

Μοιραστείτε το!

      
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ - CoinMedia