Σε ποιές αλλαγές προχωρά το χρηματιστήριο Κύπρου;

Φωτογραφία θέματος

Image courtesy of Vassilis Triantis

Στρατηγική ώστε να ανακάμψει το χρηματιστήριο Κύπρου από τις επιπτώσεις των δραματικών εξελίξεων του 2013, χαράζει η διοίκηση του, που μελετά ακόμη και την εισαγωγή νέων προϊόντων όπως το Bitcoin. Η απώλεια της Λαϊκής και η μη διαπραγμάτευση της Τράπεζας Κύπρου , «πλήγωσαν» την οικονομία της χώρας όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο StockWatch ο γενικός διευθυντής του χρηματιστηρίου Ν.Μεταξάς. «Το ΧΑΚ πλήρωσε βαρύτατο τίμημα λόγω της κατάστασης της οικονομίας η οποία ήταν εκτός ελέγχου του χρηματιστηρίου (…) Ωστόσο εδώ και καιρό έκανε εναλλακτικούς χειρισμούς γα να διαφοροποιήσει τα προϊόντα που προσφέρει».

Αναλυτικά:

  • Εφαρμόστηκε η Νέα Αγορά του χρηματιστηρίου με τη συμμετοχή 15 εταιρειών από άλλες χώρες
  • Έχει εισαχθεί η διατήρηση μητρώου μη εισηγμένων εταιρειών
  • Έχει τροποποιηθεί ο τρόπος λειτουργίας του ΧΑΚ με θεσμούς όπως οι υπερωρίες να περιορίζονται
  • Μελετούνται νέοι θεσμοί όπως το χρηματιστήριο παραγώγων και εμπορευμάτων ενώ στις νέες δράσεις συγκαταλέγεται «καινοτομία» του bitcoin.

To εικονικό νόμισμα αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην Κύπρο σε μια προσπάθεια «αναζήτησης» ρυθμιστικού πλαισίου καθώς μία εταιρεία παραγωγής και χρήσης του κάνει όλο και πιο έντονη την παρουσία της στην χώρα.

Τέλος, στο κέντρο των «κυπριακών» συζητήσεων για την έξοδο από την κρίση είναι η ιδιωτικοποίηση του ίδιου του ΧΑΚ. Το 2011 είχε υπολογισθεί από το υπουργείο οικονομικών ότι αξίζει 20 εκατ. ευρώ.

Ο κ.Μεταξάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου είναι θέμα πολιτικό.

«Σήμερα το ΧΑΚ με τα προβλήματα που βιώνει, έχει περιορισμένη αξία», σημείωσε προσθέτοντας ότι «πρέπει να δοθεί χρόνος στο ΧΑΚ να αναπτύξει τα αναπτυξιακά του προγράμματα και να αποκτήσει την αξία που του αρμόζει».

Πηγή: Bankwars

Μοιραστείτε το!

      

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική, ο Αντώνης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, σε περιβάλλοντα Windows και Linux.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έως τώρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών Internet, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία και μεγάλα ονόματα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Πάντοτε προσηλωμένος στον αγαπημένο του κλάδο, την πληροφορική.

Ο Αντώνης ανακάλυψε το νέο και μαγικό κόσμο του Bitcoin το 2012. Αφού μελέτησε για μήνες τον τρόπο λειτουργίας του και κατανόησε τις εσωτερικές δομές του, πίστεψε και πιστεύει σθεναρά ότι το Bitcoin είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Για αυτό και δημιούργησε την πρώτη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Σκοπός του ήταν και παραμένει να μεταδώσει την πληροφορία και τη γνώση σε όλους τους ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα.

Website: https://BitcoinX.gr/