Με δειλά βήματα το ξεκίνημα της χρήσης του Bitcoin στην Ελλάδα.

baby-steps-big-dreamsΠριν από μερικές ημέρες, με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, ο καταχωρητής ονομάτων Internet NameCheap, ενημέρωσε ότι ξεκίνησε πλέον να δέχεται bitcoins για την καταχώρηση ονομάτων. Αυτό από μόνο του δε μου προκάλεσε έκπληξη, καθώς η χρήση του Bitcoin είναι πολύ πιο διαδεδομένη στο εξωτερικό από ότι στη χώρα μας. Εκείνο για το οποίο χάρηκα ιδιαίτερα, είναι ότι ελληνική μη κερδοσκοπική ιστοσελίδα, προτρέπει τους φίλους της να δωρίσουν μικρά ποσά σε bitcoins, για να καλυφθούν τα έξοδα διατήρησής της. Αν και δεν είχε τύχει να γνωρίζω την ύπαρξη του συγκεκριμένου site, λάβαμε με email (κι ευχαριστούμε για την αναφορά) τη συγκεκριμένη είδηση, η οποία δείχνει ότι έστω και καθυστερημένα, κάτι έχει ξεκινήσει να κινείται και στη χώρα μας.

Το παραπάνω παράδειγμα, παρουσιάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα από τα προτερήματα του Bitcoin: τη δυνατότητα αυτο-οργάνωσης  των ανθρώπων σε μικρές «κοινωνίες» και η χρηματοδότηση σχεδίων,  χωρίς να παίζει ρόλο η γεωγραφική θέση του καθενός, ή η πρόσβασή του σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες, πιστωτικές κάρτες, κλπ). Μέσω του Bitcoin είναι πολύ απλή και γρήγορη η μεταφορά αξίας, διευκολύνοντας τους συμμετέχοντες. Βέβαια, ακριβώς όπως ένα μαχαίρι μπορεί να είναι χρήσιμο για να κόψουμε το ψωμί αλλά και για να τραυματίσουμε κάποιον, έτσι και το Bitcoin μπορεί να χρησιμοποιηθεί με λάθος τρόπους. Αυτό από μόνο του δε μπορεί να καταστήσει το Bitcoin «κακό» για τους ίδιους λόγους που κι ένα μαχαίρι δεν θεωρείται «κακό». Η λανθασμένη χρήση είναι το μόνο κακό.

Αν έχετε κάποιο φίλο ή γνωστό που δραστηριοποιείται στο Internet, μην παραλείψετε να τον ενημερώσετε για το Bitcoin, εξηγώντας κάποια από τα προτερήματά του σε σχέση με τα παραδοσιακά μέσα πληρωμών. Ανοίξτε συζητήσεις στην παρέα για το Bitcoin. Είναι μια ιδέα που αξίζει να διαδοθεί. Με αυτό το σκεπτικό βλέπω να συμφωνεί και το 3ο Λύκειο Χαϊδαρίου που με ανάρτησή του, πριν από δύο μήνες περίπου, παρέχει πέντε βασικές πληροφορίες για το Bitcoin. Μπράβο παιδιά!

Εκτός από την οργάνωση όμως των μικρών κοινωνιών, παρατηρώ να γίνεται και προσπάθεια οργάνωσης σε επίπεδο επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η GreCoin φέρεται να είναι πιστοποιημένος συνεργάτης στην Ελλάδα της πολύ γνωστής πλέον BitPay, κάτι που επιβεβαιώνεται κι από την επίσημη ιστοσελίδα της BitPay. Ελπίζω κι εύχομαι το Bitcoin να βρει πολύ μεγαλύτερη απήχηση στις επιχειρήσεις της χώρα μας, από ότι το «δύστροπο» Paypal.

Σημείωση: Αν γνωρίζετε κι άλλες εταιρίες ή και ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Bitcoin και δεν τους αναφέρουμε, μπορείτε να μας ενημερώσετε μέσω της φόρμας επικοινωνίας, για να τους αναρτήσουμε. Τέλος, αν είστε εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο ή σκοπεύει να το κάνει, στείλτε μας μια σύντομη παρουσίασή σας.

Μοιραστείτε το!

      
Υπό τις ετικέτες:

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική, ο Αντώνης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, σε περιβάλλοντα Windows και Linux.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έως τώρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών Internet, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία και μεγάλα ονόματα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Πάντοτε προσηλωμένος στον αγαπημένο του κλάδο, την πληροφορική.

Ο Αντώνης ανακάλυψε το νέο και μαγικό κόσμο του Bitcoin το 2012. Αφού μελέτησε για μήνες τον τρόπο λειτουργίας του και κατανόησε τις εσωτερικές δομές του, πίστεψε και πιστεύει σθεναρά ότι το Bitcoin είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Για αυτό και δημιούργησε την πρώτη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Σκοπός του ήταν και παραμένει να μεταδώσει την πληροφορία και τη γνώση σε όλους τους ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα.

Website: https://BitcoinX.gr/