Οι εξελίξεις στη νομοθετική ρύθμιση του Bitcoin

Νομοθετική Ρύθμιση του Bitcoin

Το Bitcoin αποτελεί αχαρτογράφητη περιοχή για πολλούς επιστημονικούς τομείς, όπως τα νομικά και τα οικονομικά. Μετά την πρόσφατη εκτόξευση της δημοφιλίας του, άρχισε να τραβά την προσοχή, εκτός των πολιτών, και των κρατικών φορέων σε διάφορες χώρες του πλανήτη.

Στη συνέχεια, παρατίθεται μια ευσύνοπτη ανασκόπηση των ενεργειών επίσημων κρατικών φορέων σχετικά με το Bitcoin, τους τελευταίους μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε σχετική έκθεσή της τον Οκτώβριο 2012, έχει αναγνωρίσει το Bitcoin ως «εικονικό νόμισμα» (virtual currency), όπου ως εικονικό νόμισμα νοείται «…το αρρύθμιστο ψηφιακό χρήμα, το οποίο εκδίδεται και συνήθως ελέγχεται από τους δημιουργούς του και το οποίο χρησιμοποιείται και γίνεται δεκτό μεταξύ των μελών μιας συγκεκριμένης εικονικής κοινότητας».

Στις ΗΠΑ, το Δίκτυο Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος του Υπουργείου Οικονομικών (Financial Crimes Enforcement Network), σε σχετική οδηγία που εξέδωσε τον Μάρτιο 2013, χαρακτήρισε τα ανταλλακτήρια ως επιχειρήσεις παροχής χρηματικών υπηρεσιών και για το λόγο αυτό τα υπήγαγε στις ρυθμίσεις της Bank Secrecy Act, και εμμέσως υπέλαβε ότι το Bitcoin είναι χρήμα.

Το γερμανικό κράτος, τον Ιούνιο 2013, εξαίρεσε από το φόρο κεφαλαίου τα κέρδη που προκύπτουν τη διακράτηση Bitcoins πέραν του έτους.

Επίσης, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών χαρακτήρισε το Bitcoin ως «financial instrument» (Αύγουστος 2013). Μάλιστα, λίγες εβδομάδες νωρίτερα (Ιούλιος 2013), το υπουργείο χαρακτήρισε το Bitcoin ως «μονάδα αξίας» (όχι, όμως ως «μονάδα μέτρησης αξίας») και για το λόγο αυτό, το υπήγαγε, με σχετική τροποποίηση του γερμανικού Τραπεζικού Κώδικα, στις νομοθετικές ρυθμίσεις που ισχύουν για τα χρηματοδοτικά μέσα.

Στη δίκη που έχει ξεκινήσει για την υπόθεση Trendon Shavers, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SECURITIES AND EXCHANGE COMMISSION), σε δικόγραφο της, τον Ιούλιο 2013, αποδίδει στο Bitcoin χαρακτήρα χρεογράφου / αξιογράφου.

Ο υπουργός οικονομικών του Βελγίου, Koen Geens, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση (Σεπτέμβριος 2013), δήλωσε το ότι Bitcoin δεν ανησυχεί το Βέλγιο και πρόσθεσε ότι, κατά τη γνώμη του, η Τράπεζα του Βελγίου δεν θα είχε ενστάσεις εναντίον του.

Το πρώτο κράτος, μέχρι σήμερα, που έχει ήδη προβεί σε νομοθετική ρύθμιση δραστηριοτήτων με Bitcoin, είναι οι ΗΠΑ. Αυτό εξηγείται εύκολα, στο μέτρο που στις ΗΠΑ το Bitcoin γνωρίζει με τη μεγαλύτερη και ταχύτερη εξάπλωση.

Με τη διάδοση του Bitcoin και την προσοχή που ήδη λαμβάνει, αλλά και πρόκειται να λάβει στο επόμενο διάστημα, είναι περίπου αναμενόμενο ότι όλο και περισσότεροι κρατικοί φορείς θα ασχολούνται μαζί του. Όπως είναι επίσης αναμενόμενο ότι πλέον όλο και περισσότερα τα κράτη θα προβούν σε ενέργειες νομοθετικής ρύθμισης του.

Update NOE 25, 2013 : Εξελίξεις και στον Καναδά

Update IAN 31, 2014 : Γαλλία, άδεια για τα ανταλλακτήρια

Update ΜΑΡ 10, 2014 : Επιβολή φόρου από το HMRC

Update ΜΑΡ 31, 2014 : Ανακοίνωση του IRS

Update ΟΚΤ 14,2015 : Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) για το Bitcoin

Μοιραστείτε το!

      
Υπό τις ετικέτες: