Κρυπτονομίσματα ως επένδυση

Μέχρι πρόσφατα, ο χρυσός, το ασήμι κλπ ήταν διαδεδομένα μέσα αποθήκευσης αξίας. Αρκετοί άνθρωποι εμπιστευόντουσαν περισσότερο τα μέταλλα παρά κάποιο νόμισμα όπως ευρώ ή δολάριο, γιατί τα μέταλλα υπάρχουν σε πεπερασμένες ποσότητες. Λόγω αυτού, δύσκολα θα χάσουν την αξία τους, σε αντίθεση με τα fiat νομίσματα που «τυπώνονται» κατά βούληση και δεν έχουν κάποιο αντίκρισμα.

Τα προβλήματα με τον χρυσό και τα μέταλλα γενικότερα είναι πολλαπλά:

  1. Είναι δύσκολα στην αποθήκευση. Αν διατηρούμε ποσότητες χρυσού, χρειαζόμαστε κι ένα χώρο για να τις αποθηκεύσουμε με ασφάλεια.
  2. Δεν είναι εύκολα στην ανταλλαγή. Στην εποχή μας είναι αδύνατο να πληρώσουμε με χρυσό στις συναλλαγές μας και πόσο μάλλον όταν οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά.

Το Bitcoin και γενικότερα τα κρυπτονομίσματα, εκτός από συστήματα συναλλαγής μας δίνουν τη δυνατότητα ν’ αποθηκεύσουμε σε αυτά αξία. Και μάλιστα μια αξία που μπορούμε ανά πάσα στιγμή να την ανταλλάξουμε, κάτι που είναι πρωτόγνωρο για όσους έχουν συνηθίσει στην ιδέα των πολύτιμων μετάλλων. Τα κρυπτονομίσματα μοιράζονται κάποια από τα θετικά χαρακτηριστικά των μετάλλων, χωρίς όμως να έχουν τα αρνητικά τους. Συγκεκριμένα:

  1. Κάθε κρυπτονόμισμα έχει (συνήθως) συγκεκριμένο αριθμό συνολικών νομισμάτων που θα δημιουργηθούν.
  2. Η παραγωγή των νομισμάτων γίνεται με προκαθορισμένο τρόπο κι όχι κατά βούληση όπως στα fiat νομίσματα.
  3. Η αξία που αποθηκεύουμε σε ένα κρυπτονόμισμα είναι άμεσα «ανταλλάξιμη» και μάλιστα Online.
  4. Μπορούν να διαιρεθούν σε πολλές υποδιαιρέσεις (συνήθως 8 δεκαδικά ψηφία ή περισσότερα).
  5. Είναι εξαιρετικά απλή η αποθήκευσή τους.
  6. Η αποθήκευσή τους μπορεί (και πρέπει) να προστατεύεται με κωδικό.
  7. Μπορούμε να έχουμε αντίγραφα ασφάλειας.

Οι παραπάνω λόγοι καθιστούν τα κρυπτονομίσματα δελεαστικά στην αποθήκευση αξίας σε αυτά. Επιπλέον, επειδή η αξία τους προσδιορίζεται αποκλειστικά από το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, όσο περισσότεροι άνθρωποι θα ανακαλύπτουν τα πλεονεκτήματά τους, τόσο θ’ αυξάνεται η ζήτηση κι άρα η αξία τους.

Τα παραπάνω είναι τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί ένας επενδυτής από την επένδυσή του. Για αυτό κι έχουν δει το φως της δημοσιότητας άρθρα όπως αυτό που προβλέπουν πως η αξία του Bitcoin θα αυξηθεί με γεωμετρικούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Αλλά η αύξηση της αξίας του Bitcoin δεν είναι ο μόνος λόγος που οι επενδυτές στρέφονται σε αυτό. Ένας ακόμα λόγος που το επιλέγουν είναι για ν’ αντισταθμίσουν τις ζημιές από τις παραδοσιακές επενδύσεις. Σύμφωνα με άρθρο του CNBC, οι επενδυτές θα πρέπει να στραφούν στο Bitcoin και στις εκτός ΗΠΑ αγορές.

Γίνεται λοιπόν σαφές πως τα κρυπτονομίσματα μπορούν και ήδη χρησιμοποιούνται για επενδυτικούς σκοπούς, αρκεί να τηρούμε κάποιους πολύ βασικούς κανόνες.

  • Δεν επενδύουμε ποτέ περισσότερα από όσα αντέχουμε να χάσουμε
  • Πρέπει να λειτουργούμε με σχέδιο κι όχι παρορμητικά ή ν’ ακολουθούμε το πλήθος
  • Το συναίσθημα είναι ο χειρότερος εχθρός ενός επενδυτή
  • Ενημερωνόμαστε από πολλές και διαφορετικές πηγές πριν επενδύσουμε
  • Αν κάτι μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό, το ψάχνουμε ακόμα περισσότερο
  • Έχουμε πάντα τον έλεγχο των κρυπτονομισμάτων μας – Δεν αφήνουμε ποτέ μεγάλα ποσά σε ανταλλακτήρια ή υπηρεσίες τρίτων
  • Φροντίζουμε για την ασφάλεια των υπολογιστικών συστημάτων μας
  • Διατηρούμε αρχείο κωδικών καθώς και σημειώσεις
  • Backup – Backup – Backup και… Backup!

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές πιστεύουμε πως θα βγει κερδισμένος, οποιοσδήποτε χρησιμοποιήσει κάποιο κρυπτονόμισμα ως επένδυση.

Μοιραστείτε το!