Τι δεν είναι το Bitcoin

Τι δεν είναι το Bitcoin

Πολλά έχουν γραφτεί για το τι είναι το Bitcoin. Σήμερα αισθάνθηκα την ανάγκη να γράψω για το Τι δεν είναι το Bitcoin!

Διαβάζω στο NewMoney το blog post του Γ. Βαρουφάκη (το δεύτερο αν δεν απατώμαι που σχετίζεται με το Bitcoin) στο οποίο θα ήθελα να σταθώ λίγο παραπάνω, όχι τόσο από οικονομικής πλευράς αφού είναι γνωστό ότι σε αυτό το αντικείμενο είναι αυθεντία, όσο σχετικά με μια παρανόηση που έχει προκύψει για το Bitcoin. Μια παρανόηση που μάλλον βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο έγινε γνωστό το Bitcoin, ο οποίος ήταν κυρίως μέσω «επενδυτικών» και «κερδοσκοπικών» (speculation) καναλιών.

Η προσωπική μου θέση είναι ότι οποιαδήποτε ανάλυση, που βασίζεται στο σκεπτικό ότι το Bitcoin είναι κάτι παραπάνω από ένας άμεσος ασφαλής συναλλακτικός τρόπος μέσω ιντερνετ για μικρά καθημερινά ποσά, είναι εσφαλέμη εξ’ ορισμού. Ο αυτονόητος λόγος για κάτι τέτοιο είναι πως γίνεται αναφορά μόνο στα προβλήματα που θα προκύψουν αν χρησιμοποιηθεί το Bitcoin με όλους τους λάθος τρόπους που είναι δυνατόν. Στο έγγραφο της αρχικής περιγραφής του Bitcoin μπορούμε να δούμε ότι σχεδιάστηκε για μικροσυναλλαγές,

The cost of mediation increases transaction costs, limiting the minimum practical transaction size and cutting off the possibility for small casual transactions….

ενώ στις ημέρες μας χρησιμοποιείται με εντελώς λάθος τρόπους, όπως π.χ. ως αποθεματικό, ως τζόγος ακόμα και ως hedge! Τα προβλήματα αυτά όμως, δεν είναι εγγενή στο Bitcoin, αλλά στον τρόπο που επιλέγουν οι άνθρωποι να το χρησιμοποιήσουν. Οπότε από μια έννοια, ο κ. Βαρουφάκης έχεις δίκιο ότι θα πρέπει να προσέχουμε. Αλλά αν εξετάζουμε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τη λάθος χρήση των πραγμάτων και θεσμών, τότε αυτομάτως θα πρέπει να ανακηρύξουμε όλους τους θεσμούς λανθασμένους κι επικίνδυνους.

Όταν αδυνατεί κάποιος να κατανοήσει ότι πέρα από τον συγκεκριμένο αλγόριθμο, το Bitcoin εισήγαγε ουσιαστικά την πρωτοποριακή ιδέα ότι μπορεί να υπάρξει τρόπος συναλλαγών των ανθρώπων που να μην ελέγχεται και χειραγωγείται κεντρικά, είτε αυτός ονομάζεται Bitcoin είτε διαφορετικά, είναι αναμενόμενο να κάνει λόγο για «αριστοκρατία του Bitcoin». Η οποία θα ονομαστεί αύριο «αριστορκατία του Litecoin», μεθαύριο «αριστοκρατία του PPCoin» Κ.Ο.Κ. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται η δημιουργία ενός ebay όπου θα χρησιμοποιείται το Bitcoin, ενός άλλου ebay που θα χρησιμοποιείται το XXXCoin και δεκάδων άλλων που θα χρησιμοποιούν τα *Coin.

Το Internet υφίσταται για πολλά χρόνια, όπως κι αρκετές μέθοδοι «εναλλακτικών ηλεκτρονικών πληρωμών», με μη «επίσημα νομίσματα», χωρίς να έχουν προκύψει τα προβλήματα που περιγράφονται. Η μοναδικότητα του Bitcoin σε σχέση με τις υπόλοιπες αυτές μεθόδους, είναι ότι δεν υπάρχει κεντρικός έλεγχος και δεν χρειάζεται εμπιστοσύνη σε οποιοδήποτε μέρος της διαδικασίας, αφού όλα τα σημεία ελέγχονται για την ορθότητά τους από τον αλγόριθμο.  Κι όλα αυτά, χωρίς να επηρεάζονται στο ελάχιστο τα παραδοσιακά νομίσματα, αφού όλες οι τιμές των προϊόντων θα προσδιορίζονται με αυτά. Είναι μάλλον ουτοπικό να γίνεται λόγος ότι το Bitcoin με τα 21 εκατομμύρια νομίσματα που θα κυκλοφορήσει μέχρι το 2140 θα μπορεί να είναι ένα παγκόσμιο κι αποκλειστικό νόμισμα. Αυτό που θεωρώ πολύ πιθανό είναι ότι θα υπάρξουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες εναλλακτικά ψηφιακά νομίσματα, απλά το Bitcoin είναι το πρώτο και μας δείχνει το δρόμο.

Και μια σημείωση για τις «αριστοκρατίες». Τα bitcoins δεν κληρονομούνται αυτόματα, ούτε βρίσκονται αν τα χάσει κάποιος. Τί σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αν ο κάτοχος δεν φροντίσει επισταμένα να παραδώσει τα προσωπικά κλειδιά των Bitcoin διευθύνσεών του σε κάποιον άλλον μετά το θάνατό του (ή οτιδήποτε άλλο του συμβεί), τα bitcoins απλά χάνονται, χωρίς δυνατότητα ανάκτησης. Υπολογίζω πως μεγάλο ποσοστό των bitcoins θα εξαφανιστούν με αυτόν τον τρόπο, όπως και οι «αριστοκρατίες».

Μοιραστείτε το!

      

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική, ο Αντώνης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, σε περιβάλλοντα Windows και Linux.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έως τώρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών Internet, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία και μεγάλα ονόματα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Πάντοτε προσηλωμένος στον αγαπημένο του κλάδο, την πληροφορική.

Ο Αντώνης ανακάλυψε το νέο και μαγικό κόσμο του Bitcoin το 2012. Αφού μελέτησε για μήνες τον τρόπο λειτουργίας του και κατανόησε τις εσωτερικές δομές του, πίστεψε και πιστεύει σθεναρά ότι το Bitcoin είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Για αυτό και δημιούργησε την πρώτη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Σκοπός του ήταν και παραμένει να μεταδώσει την πληροφορία και τη γνώση σε όλους τους ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα.

Website: https://BitcoinX.gr/

Δύο σχόλια

  1. Απόλυτα κατανοητή η άποψη (του bitcoinx.gr) ότι τα BTC είναι σχεδιασμένα για μικροσυναλλαγές. Όμως από τη στιγμή που δεν αποτελούν την άμεση «μετάφραση-μετατροπή» μίας νομισματικής μονάδας σε μία άλλη, αλλά μπορούν να «παραχθούν» από τους ίδιους τους χρήστες της ιδέας, τοτε σίγουρα ειναι κάτι πολύ παραπάνω από «μικροσυναλλαγματική διευκόλυνση», έτσι δεν είναι;;

    Και εκεί ακριβώς βασίζονται οι «αριστοκρατίες» (o Techiechan το αναλύει πολύ όμορφα) που σίγουρα ουδεμία σχέση έχουν με κληρονόμιση, αλλά με αρχική απόκτηση. Υπάρχουν οι ήδη καλά εδραιωμένοι «άρχοντες του BTC» όταν οι ισοτιμίες παίζοντας στα μερικά cents. Το αν οι «περιουσίες τους» θα χαθούν επειδή θα χαθούν τα κλειδιά τους ή θα υποδιαιρεθούν μελλοντικά δεν «χρυσώνει το χάπι», ούτε αλλάζει το γεγονός ότι ο σημερινός newbie πρέπει να επενδύσει σημαντικότατα ποσά αν θέλει να μπει στο παιχνίδι.

    Θα είχε ενδιαφέρον αν επί της ουσίας γινόταν μία τέτοια ανάλυση των απόψεων του bitcoinx.gr μιας και νομίζω οτι αφορά πολύ κόσμο που διαβάζοντάς σας θέλει να συμμετέχει αλλά παρόλα αυτά νιώθει αποκλεισμένος από το ήδη εδραιωμένο σύστημα ή από το απαγορευτικό κόστος mining.
    Προσωπικά ο μόνος τρόπος που βλέπω κάποιος να μπορεί να ξεκινήσει (δίχως να διαθέσει λεφτά για αγορά εξοπλισμού αποκλειστικά και μονο για αυτόν τον σκοπό) είναι να αγοράσει «συνάλλαγμα» στην τρέχουσα τιμή της αγοράς (BTC-euro-dollar)…

    1. Καλησπέρα και χρόνια πολλά.

      Θα μπορούσαμε να δεχτούμε το θέμα της αριστοκρατίας αν το Bitcoin ήταν κάποιο κλειστό πρωτόκολλο (proprietary), κάτι που όμως δεν ισχύει. Οποιοσδήποτε έχει βασικές γνώσεις προγραμματισμού μπορεί να δημιουργήσει το δικό του alt-coin, με την αντίστοιχη αριστοκρατία του. Υπάρχουν ήδη 25 περίπου alt coins στα οποία μπορεί κάποιος που δεν πρόλαβε το «τρένο» του Bitcoin να ξεκινήσει και να γίνει κάποια στιγμή (ίσως) αριστοκράτης. Βέβαια, δεν είναι σίγουρο ότι το συγκεκριμένο alt-coin θα έχει επιτυχία, ακριβώς όπως δεν ήταν σίγουρο ούτε για το Bitcoin. Κι ακριβώς επειδή δεν ήταν σίγουρο και το θεωρούσαν περισσότερο παιχνίδι παρά οτιδήποτε άλλα, υπήρξαν φαινόμενα σαν αυτό της πληρωμής 10.000 bitcoins για μια πίτσα. Φαινόμενα σαν κι αυτά μας κάνουν να πιστεύουμε πως αυτοί που εξαρχής έχουν νομίσματα και τα φυλάνε ακόμα, είναι ελάχιστοι.

      Μερικά πολύ «φρέσκα» alt-coins έχουν μεγάλες απολαβές για τους miners, σε σχέση πάντα με αυτές του Bitcoin και συνεπώς δεν χρειάζεται κανείς να τ’ αγοράσει. Ακόμα όμως κι αν θέλει να τ’ αγοράσει, είναι πάμφθηνα. Ξαναλέω όμως ότι δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα χάσει τα χρήματά του ή το χρόνο του, κάτι που βεβαίως ισχύει και για το Bitcoin αφού είναι κάτι πολύ νέο.

      Αν όμως (σχεδόν) οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει το δικό του digital coin και συνεπώς τη δική του αριστοκρατία, μπορούμε άραγε να την ονομάζουμε έτσι;