ASIC Miner για Litecoin;

Litecoin

Image courtesy of btckeychain / flickr.com

Το Litecoin είναι κι αυτό ένα ψηφιακό νόμισμα, που λειτουργεί με τρόπο παραπλήσιο αυτού του Bitcoin. Είναι το πρώτο εναλλακτικό ψηφιακό νόμισμα μετά το Bitcoin  και δημιουργήθηκε για να καλύψει κάποιες από τις ατέλειες του Bitcoin. Οι κυριότερες διαφορές του με το Bitcoin είναι

 • Χρησιμοποιεί διαφορετικό hashing αλγόριθμο. Το Bitcoin χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο sha ενώ το Litecoin χρησιμοποιεί τον scrypt
 • Στοχεύει σε πιο σύντομη δημιουργία block. Ενώ το Bitcoin δημιουργεί ένα block κάθε περίπου 10 λεπτά, το Litecoin στοχεύει στα 2,5 λεπτά
 • Ο μέγιστος αριθμός Litecoins που θα κυκλοφορήσουν είναι περίπου 84 εκατομμύρια, αρκετά περισσότερα σε σχέση με τα περίπου 21 εκατομμύρια του Bitcoin

Κατά τα άλλα μοιράζεται αρκετά χαρακτηριστικά με το Bitcoin όπως ότι χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση δημόσιου κλειδιού, αλυσίδα block, παρόμοιες μεθόδους Mining κλπ

Η χρήση του αλγορίθμου scrypt θεωρήθηκε πως ήταν «ανθεκτική» σε Mining που θα βασιζόταν σε κάρτες γραφικών (GPU Mining) αλλά και σε τεχνολογίες ASIC. Τα γεγονότα όμως φαίνεται πως διαψεύδουν αυτές τις θεωρίες.

Η συνεργασία

Η εταιρία Alpha Technologies που εδρεύει στο Manchester της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την ανάπτυξη προϊόντων ASIC για χρήση σε Litecoin mining, σε συνεργασία με την Ινδική Dexcel Designs. Η πρώτη θα παρέχει την τεχνογνωσία της πάνω στα ψηφιακά νομίσματα ενώ η δεύτερη θα αναλάβει το σχεδιασμό του hardware και την παραγωγή. Η συνεργασία ξεκίνησε πριν από έξι μήνες περίπου, με το σχεδιασμό FPGA λύσεων για Litecoin Mining.

Ο εξοπλισμός

Οι δύο εταιρίες απέφυγαν την είσοδο στο Bitcoin Mining, καθώς υπάρχουν αρκετοί κατασκευαστές σε αυτό το κομμάτι, ενώ δε φαίνεται να υπάρχει κάποιος που να παρέχει αντίστοιχα προϊόντα για Litecoin Mining. Σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Technologies, πάνω στο αλγόριθμο scrypt, που διεξήχθη με τη χρήση FPGA, κάθε ASIC ολοκληρωμένο που θα παράξουν, μπορεί  να επιτύχει μέχρι και 500 kilohashes. Με τη σημερινή δυσκολία του Litecoin (1429.04258944) και ισοτιμία ($7,9 / LTC), ένα ολοκληρωμένο των 500 kilohashes μπορεί να παράξει περίπου 2,75 δολάρια την ημέρα. Αν συνδυαστούν περισσότερα ολοκληρωμένα σε ένα μηχάνημα Mining, είναι προφανές ότι τα προσδοκώμενα έσοδα είναι μεγαλύτερα. Να τονίσουμε όμως ότι οι υπολογισμοί γίνονται με τη σημερινή δυσκολία η οποία είναι προφανές ότι θα ανέβει κι άρα η παραγωγή Litecoins θα μειωθεί αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά στοιχεία για τη δυνατότητα των ολοκληρωμένων θα δοθούν στη δημοσιότητα εντός των προσεχών εβδομάδων.

Πορεία του Litecoin

Ισοτιμία Litecoin / Δολαρίου στο διάστημα Μάιος – Νοέμβριος 2013

Μέχρι στιγμής, η πορεία της ισοτιμίας του Litecoin σε σχέση με το δολάριο παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς κινείται συνεχώς ανοδικά τους τελευταίους 6 μήνες όπως μπορούμε να δούμε και στο σχεδιάγραμμα. Δεν αποκλείεται ν’ αποτελέσει το Litecoin τα επόμενα χρόνια, μια πραγματική εναλλακτική πρόταση σε σχέση με το Bitcoin, αρκεί φυσικά να δημιουργηθούν και οι αντίστοιχες υποδομές για αποδοχή πληρωμών, όπως π.χ. η BitPay για το Bitcoin.

Μοιραστείτε το!

      

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική, ο Αντώνης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, σε περιβάλλοντα Windows και Linux.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έως τώρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών Internet, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία και μεγάλα ονόματα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Πάντοτε προσηλωμένος στον αγαπημένο του κλάδο, την πληροφορική.

Ο Αντώνης ανακάλυψε το νέο και μαγικό κόσμο του Bitcoin το 2012. Αφού μελέτησε για μήνες τον τρόπο λειτουργίας του και κατανόησε τις εσωτερικές δομές του, πίστεψε και πιστεύει σθεναρά ότι το Bitcoin είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Για αυτό και δημιούργησε την πρώτη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Σκοπός του ήταν και παραμένει να μεταδώσει την πληροφορία και τη γνώση σε όλους τους ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα.

Website: https://BitcoinX.gr/

6 σχόλια

  1. Ναι, αλλά:
   1) Θα σκοτώσεις το Laptop. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα καταστραφεί γιατί δεν είναι σχεδιασμένο για τέτοια χρήση
   2) Δεν θα έχεις κάποιο ουσιαστικό όφελος

  1. Η εποχή του επικερδούς Bitcoin Mining με υπολογιστή έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Για να παράξει κάποιος ένα Bitcoin με υπολογιστή και κάρτα/ες γραφικών θα χρειαστεί από μήνες έως χρόνια. ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ πλέον!

 1. καλησπερα. οπως ειναι κατανωητο ημαστε λιγο πισο απο ολους τους αλλους λαους σε θεματα τεχνολογιας . ετσι και εγω ανακαληψα πολυ προσφατα την υπαρξη αυτου του συστηματος αλλα δεν γνωρειζω πολλα.
  για αυτο εχω να κανω μια ερωτηση. υπαρχει πυθανωτητα μεσα απο ολα αυτα τα mining (bitcoin, litecoin, dog coin, κτλ ) να εχει κερδος ? εαν ναι τι ποσο πρεπει να επενδηση κανεις για να κανει αποσβεση σε συντομο χρονικο διαστημα. και τι εξωπλησμο χρειαζετε ?