Bitcoin κόμβοι στην Ελλάδα

Το Bitcoin φαίνεται να παρουσιάζει ξανά υψηλή κινητικότητα στην Ελλάδα. Η πρώτη φορά που παρατηρήθηκε αντίστοιχο φαινόμενο ήταν κατά τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, που επίσης η ισοτιμία του είχε σημειώσει αξιόλογη άνοδο. Βέβαια, από αυτό το γεγονός θα μπορούσαμε ίσως να εξάγουμε το δυσάρεστο συμπέρασμα ότι το ενδιαφέρον είναι κυρίως κερδοσκοπικό, αφού αυξάνεται ανάλογα με την ισοτιμία του Bitcoin. Εδώ θα ήθελα να τονίσω για ακόμη μία φορά ότι η δυναμική του Bitcoin είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την ισοτιμία του.

Βλέπουμε την αύξηση του ενδιαφέροντος από τα στοιχεία που αντλούμε καθημερινά από διαφορετικές πηγές. Ως πρώτη πηγή λάβαμε τα στοιχεία κίνησης της ιστοσελίδας μας. Οι αναγνώσεις των άρθρων του BitcoinX.gr τις τελευταίες ημέρες ξεπέρασαν τις 3000 ημερησίως. Ως δεύτερο στοιχείο λάβαμε τις αναζητήσεις στο Google με τον όρο Bitcoin, προερχόμενες από την Ελλάδα, οι οποίες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα όπως μπορούμε να δούμε κι από το παρακάτω γράφημα.

Ελληνικές αναζητήσεις στο Google για Bitcoin

Ελληνικές αναζητήσεις στο Google για Bitcoin

Με τα παραπάνω, παίρνουμε μια ιδέα για την κατάσταση στη χώρα μας, όσον αφορά την αύξηση της δημοτικότητας του Bitcoin. Μία αύξηση που ενδέχεται να οφείλεται και στην εκτενή κάλυψη του θέματος από τα ΜΜΕ.

Bitcoin κόμβοι στην Ελλάδα

Bitcoin κόμβοι στην Ελλάδα

Σήμερα θα παρουσιάσουμε και κάποια άλλα στοιχεία που αφορούν το Bitcoin και σχετίζονται με την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα θα δούμε πόσοι Bitcoin κόμβοι λειτουργούν στη χώρα μας. Ως κόμβος Bitcoin νοείται ο υπολογιστής ή συσκευή που τρέχει τον Bitcoin-qt Client και είναι συνδεδεμένος με το Internet. Υπενθυμίζω πως κάθε κόμβος Bitcoin διατηρεί αντίγραφο όλων των συναλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί στο δίκτυο του Bitcoin, οι οποίες βρίσκονται μέσα στα Blocks της αλυσίδας των Block. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της 24ης Νοεμβρίου 2013, το πλήθος των ενεργών κόμβων που λειτουργούν στην Ελλάδα ανέρχεται στους 823 σε σχέση με τους 498 κόμβους που λειτουργούσαν στις 24/09/2013. Στην την ίδια μέτρηση (24/11/2013) η Ελλάδα καταλαμβάνει την 33η θέση παγκοσμίως με την Κίνα στην πρώτη θέση με 45.427 κόμβους, την Αμερική στη δεύτερη με 43.100 κόμβους και τη Γερμανία στην τρίτη με 15656 κόμβους. Από τους κόμβους που λειτουργούν στον ελλαδικό χώρο, υπάρχει πολλή μεγάλη συγκέντρωση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με το Ηράκλειο (7), τα Χανιά (6) και τα Ιωάννινα (6) ν’ ακολουθούν. Στη διπλανή εικόνα βλέπουμε τη διασπορά των Bitcoin κόμβων στην επικράτεια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κόμβοι που λειτουργούν στην Κοζάνη (1), Φλώρινα (1), Ρόδο (1), Αργοστόλι (1) κι Ελευθερούπολη (1), αφού μας δείχνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι το Bitcoin μπορεί να εξαπλωθεί παντού!

Από τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για το Bitcoin και στη χώρα μας, το οποίο πιστεύουμε ότι θα «αναγκάσει» και τις εταιρίες να το υιοθετήσουν στο -όχι και τόσο απώτερο- μέλλον. Ας μην ξεχνάμε, ότι στον Ελληνικό Bitcoin Κατάλογο βρίσκονται ήδη εγγεγραμμένοι επαγγελματίες κι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο Bitcoin, παρά το πολύ νεαρό της ηλικίας του.

Σημαντική σημείωση: Τα στοιχεία που παρατίθενται αφορούν αποκλειστικά τον Bitcoin-qt Client. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι χρήστες, καθώς μπορούν να χρησιμοποιούν Online πορτοφόλια ή άλλους clients.

Μοιραστείτε το!

      

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική, ο Αντώνης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, σε περιβάλλοντα Windows και Linux.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έως τώρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών Internet, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία και μεγάλα ονόματα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Πάντοτε προσηλωμένος στον αγαπημένο του κλάδο, την πληροφορική.

Ο Αντώνης ανακάλυψε το νέο και μαγικό κόσμο του Bitcoin το 2012. Αφού μελέτησε για μήνες τον τρόπο λειτουργίας του και κατανόησε τις εσωτερικές δομές του, πίστεψε και πιστεύει σθεναρά ότι το Bitcoin είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Για αυτό και δημιούργησε την πρώτη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Σκοπός του ήταν και παραμένει να μεταδώσει την πληροφορία και τη γνώση σε όλους τους ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα.

Website: https://BitcoinX.gr/