Bitcoin: Πλώρη προς το Χρηματιστήριο

Όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα, ήταν αναμενόμενη εξέλιξη να ξεκινήσουν στα χρηματιστήρια οι διαπραγματεύσεις παραγώγων που θα σχετίζονται με το Bitcoin. Η δυνατότητα αυτή μάλλον καθυστέρησε, δεδομένου πως το Bloomberg έχει προετοιμαστεί κατάλληλα πριν από 3 ολόκληρα χρόνια. Το Bloomberg φαίνεται να είχε από νωρίς «πιάσει το νόημα» το ποίο μόλις πρόσφατα φαίνεται να ξεκίνησαν να αγγίζουν οι θεσμικοί παίκτες.

Τί είναι τα Παράγωγα;

Προς διευκόλυνση των αναγνωστών να αναφέρουμε πως Παράγωγα είναι τα συμβόλαια των οποίων η αξία εξαρτάται από την αξία άλλων προϊόντων (όπως π.χ. το Bitcoin), με τα οποία είναι συνδεδεμένα.

Τα πιο διαδεδομένα Παράγωγα είναι:

 • Προθεσμιακά συμβόλαια
 • Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης
 • Δικαιώματα προαίρεσης
 • Προϊόντα δανεισμού τίτλων κι ανοιχτές πωλήσεις
 • Τα Swaps

Το Bitcoin σύντομα στην αγορά Παραγώγων

Το CME Group είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως ανταλλακτήριο Παραγώγων. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ανταλλακτηρίου, στις 18 Δεκεμβρίου 2017 θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση του νέου Παραγώγου που θα βασίζεται στο Bitcoin.

Εκτός από το CME Group, αντίστοιχη επίσημη ανακοίνωση έχουμε κι από το CBOE Global Markets, στην οποία αναφέρεται πως τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται στις 10 Δεκεμβρίου 2017.

Η ένταξη στην αγορά Παραγώγων είναι το πρώτο βήμα για την εισαγωγή του Bitcoin στα παγκόσμια Χρηματιστήρια. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Wall Street Journal, τα Παράγωγα Bitcoin θα ενσωματωθούν εσπευσμένα σε Nasdaq και Cantor Fitzgerald & Co. εντός του πρώτου μισού του 2018. Με αυτό τον τρόπο οι επενδυτές στον παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό τομέα και οι χρηματιστηριακές εταιρείες θα είναι σε θέση να συμμετάσχουν σε συναλλαγές Bitcoin!

Πιθανές νομικές προεκτάσεις

Στην πολύ συχνή ερώτηση που μας τίθεται σχετικά με το Bitcoin: «Είναι νόμιμο;» εμείς ανταποκρινόμαστε: «Δεν είναι παράνομο!». Οι παραπάνω εξελίξεις όμως, μας οδηγούν σε κάποια σχετικά ασφαλή συμπεράσματα. Ένα «παράνομο» προϊόν δε θα μπορούσε να ενταχθεί σε μια χρηματιστηριακή αγορά κι ως εκ τούτου, το Bitcoin (και κατ’ επέκταση τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα) δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παράνομο, όντας ενταγμένο σε χρηματιστηριακές αγορές.

Ας μην ξεχνάμε πως σε ορισμένες χώρες, το Bitcoin αποτελεί ήδη επίσημο μέσο πληρωμής, ενώ έχει ενσωματωθεί και σε κάποιες Ελβετικές τράπεζες.

Βέβαια, δεν αποκλείεται το γεγονός το Bitcoin να κριθεί παράνομο σε ορισμένες χώρες και περιοχές. Κάτι που μάλλον θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, αφού ιστορικά το «απλά καλό» εκδιώκεται από το «καλύτερο». Πολύ πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η απαγόρευση των ανταλλακτηρίων στην Κίνα, κάτι που όμως δεν διήρκεσε ούτε ένα τρίμηνο.

Δεν είναι η πρώτη φορά…

…που «προβλέψαμε το μέλλον». Στην αρχή του έτους αναρτήσαμε ειδικό άρθρο με τίτλο Κρυπτονομίσματα ως επένδυση. Τότε η ισοτιμία του Bitcoin ήταν περί τα 1.000€, τώρα η ισοτιμία είναι κοντά στις 10.000€ πριν την επικείμενη είσοδο του Bitcoin στο Χρηματιστήριο.

…που θα κάνουμε μια επιπλέον πρόβλεψη για το μέλλον. Η είσοδος του Bitcoin στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, θα το καταστήσει γνωστό σε πολύ μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Ορισμένοι επενδυτές, ακόμη κι αν γνωρίζουν ελάχιστα για το Bitcoin, θα θελήσουν να επενδύσουν σε αυτό, ως μια στρατηγική διασποράς κινδύνου, έχοντας πρώτα εξετάσει ορισμένα βασικά οικονομικά στοιχεία του Bitcoin.

Αυτό θα πυροδοτήσει μια αύξηση του ενδιαφέροντος παγκοσμίως. Δεδομένου όμως πως η παραγωγή νέων νομισμάτων παραμένει σταθερή, μάλλον θα ισχύσει ο κανόνας περί «προσφοράς και ζήτησης». Η αύξηση της ζήτησης ενός προϊόντος, όταν η παραγωγή του παραμένει σταθερή, οδηγεί στην αύξηση της αξίας του προϊόντος.

Το επόμενο στάδιο… ;

Το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα μάλλον δε θα σταματήσουν μόνο στα χρηματιστήρια. Ορισμένες χώρες θα ξεκινήσουν να προτιμούν (επίσημα ή ανεπίσημα) τα κρυπτονομίσματα έναντι των εθνικών νομισμάτων. Ας θυμηθούμε πως στη χώρα μας, αρκετές δεκαετίες πριν, ήταν εφικτό να πληρώσει κάποιος και με δολάρια.

Έχουμε αναφερθεί στον κίνδυνο «κρυπτονομισματοποίησης» στο, προ διετίας, άρθρο μας με τίτλο «Ο ρόλος του Bitcoin ως αντίμετρο έναντι της υποτίμησης αποθεματικών νομισμάτων».

Πού μπορεί να φτάσει το Bitcoin;

Ορισμένοι θα απορούν ήδη…

Αν το ένα Bitcoin κοστίζει 10.000€ και πρόκειται να ανέβει κι άλλο, πώς γίνεται να πληρώσω για έναν καφέ;

Αν είστε κι εσείς μεταξύ αυτών που έχουν την ίδια απορία, σας έχουμε την απάντηση. Υπό αυτό το πρίσμα, έστω κι αν το Bitcoin φτάσει να αξίζει 1.000.000 ευρώ και πάλι θα μπορούμε να πληρώσουμε για έναν καφέ 😉

Αποποίηση ευθυνών

Οποιαδήποτε πληροφορία ή δημοσίευση στον παρόντα ιστοτόπο δεν συνιστά προτροπή ή πρόταση.

Μοιραστείτε το!

      

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική, ο Αντώνης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, σε περιβάλλοντα Windows και Linux.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έως τώρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών Internet, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία και μεγάλα ονόματα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Πάντοτε προσηλωμένος στον αγαπημένο του κλάδο, την πληροφορική.

Ο Αντώνης ανακάλυψε το νέο και μαγικό κόσμο του Bitcoin το 2012. Αφού μελέτησε για μήνες τον τρόπο λειτουργίας του και κατανόησε τις εσωτερικές δομές του, πίστεψε και πιστεύει σθεναρά ότι το Bitcoin είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Για αυτό και δημιούργησε την πρώτη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Σκοπός του ήταν και παραμένει να μεταδώσει την πληροφορία και τη γνώση σε όλους τους ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα.

Website: https://BitcoinX.gr/

5 σχόλια

 1. Αγόρασα μέσα από την coinbase αιθέρα και το μετέτρεψα σε plexcoin. Μετά από κάποιες μέρες έβαλα τρεις φορές λάθος κωδικό. Αποτέλεσμα να κλειδώσει και να μην μπορώ να κάνω τίποτα. Ώσπου κάποια στιγμή κατόρθωσα να βάλω άλλο κωδικό και τελικά το άνοιξα. Το άνοιξα αλλά δεν μου εμφανίζει σε πραγματικό χρόνο την μετατροπή του σε κάποιο νόμισμα π.χ σαν το ευρώ. Αυτό πως θα μπορέσω να το διορθώσω? Διότι δεν είμαι προγραμματιστείς ηλεκτρονικών υπολογιστών ή δεν έχω τις γνώσεις για να το κάνω. Μήπως εσύ θα μπορούσες να βοηθήσεις?

  1. Η Coinbase δεν υποστηρίζει μετατροπή από Ethereum σε Plexcoin. Άρα η μετατροπή έγινε από άλλη υπηρεσία και συνεπώς μου λείπουν πληροφορίες για να μπορέσω να απαντήσω.

     Με ποιά υπηρεσία έγινε η μετατροπή από Etherem σε Plexcoin;
     Η λανθασμένη εισαγωγή κωδικού και το κλείδωμα έγινε στην Coinbase ή στην άλλη υπηρεσία;
     Δεν εμφανίζεται η μετατροπή του Plexcoin σε κάποιο άλλο νόμισμα; Και σε ποιά υπηρεσία; (bullet 1 πιο πάνω)

   Τέλος, θα πρέπει να αναφέρω πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το Plexcoin είναι απάτη.

 2. Στις 7 Δεκεμβρίου προχώρησα σε συναλλαγή αγοράζοντας για 100ευρώ LTC διαμέσου της Coinbase διότι απο αναφορές φαινόταν ως αξιόπιστη. Κατόπιν μετά απο δύο ημέρες καταθέτω άλλα 200 ευρώ και η συναλλαγή επιβεβαιώνεται απο την Coinbase αλλά μπαίνοντας στο site ενώ μου εμφανίζει τον λογαριασμό μου, δεν μου επιτρέπει να προβώ σε οποιαδήποτε συναλλαγή (αγοράς, πώλησης, κατάθεσης σε λογαριασμό). Στέλνοντας τους e-mail μου που τους αναφέρω το πρόβλημα και ότι δεν μπορώ να προβώ σε καμία συναλλαγή μου έρχεται άμεση απάντηση ότι λόγω μεγάλης κίνησης θα καθυστερήσουν να μου απαντήσουν. Θεωρείται ότι έχω προβεί σε εξαπάτηση? Ποιά θα είναι η επόμενη κίνηση που θα πρέπει να κάνω? Ευχαριστώ,

  1. Σύμφωνα με το Status της Coinbase, υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις όσον αφορά την ταυτοποίηση των χρηστών. Είναι πιθανό να χρειαστεί κάποια υπομονή για να προχωρήσει η διαδικασία ελέγχου. Αν έχετε χρησιμοποιήσει κάρτα/τραπεζικό λογαριασμό που είναι στο όνομά σας (κι ο λογαριασμός στην Coinbase είναι επίσης στο όνομά σας) κατά πάσα πιθανότητα δε θα υπάρξει άλλο πρόβλημα.

   1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση απάντηση σου. Είχα ανησυχήσει. Θα περιμένω. Και πάλι ευχαριστώ.