Bitcoin συνάντηση στην Αθήνα

Την Τετάρτη στις 21/12/16 παρακολουθήσαμε την 14η συγκέντρωση που διοργάνωσε η Ελληνική κοινότητα του Bitcoin & Blockchain υπό την αιγίδα του καθηγητή Ν. Φίλιππα του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Έγινε μία άρτια παρουσίαση για το θέμα Bitcoin and fintech. Την εισαγωγή έκανε ο Διδακτορικός Ερευνητής κ. Γ. Παπαγεωργίου από το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας. Ανέλυσε την χρήση της τεχνολογίας Blockchain που διέπει το Bitcoin. Εξήγησε πώς χτίζεται το κάθε Block ώστε να φτιάξουν την αλυσίδα του δικτύου που ονομάζεται Blockchain. Έπειτα μίλησε για την κρίση που έχει δημιουργηθεί σε διάφορα κράτη ανά τον κόσμο πχ. Ινδία, Βενεζουέλα και την επίδρασή της τεχνολογίας μέσω εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα. Τέλος, αναφέρθηκε στο προσεχές μέλλον και την επίδραση που θα έχει με την διασύνδεση συσκευών, το γνωστό Internet Of Things (IOT). Αυτό θα μπει στην ζωή μας μέσα στην επόμενη δεκαετία. Θα αφορά την μικρο-οικονομική διασύνδεση έξυπνων συσκευών, όπου έναντι ελάχιστης αμοιβής θα αναλαμβάνουν να κάνουν πράγματα για τον χρήστη τους. Για παράδειγμα, ένα έξυπνο ψυγείο θα παραγγέλνει το φρέσκο γάλα από το σούπερ μάρκετ μόλις αντιληφθεί πως το γάλα μας είναι στα πρόθυρα να τελειώσει ή να μας λήξει. Εφόσον βέβαια το έχουμε τροφοδοτήσει με το αντίτιμο.

Στην συνέχεια μίλησε ο κ. Δ. Τσαπακίδης, Σύμβουλος Ασφαλείας Πληροφορικής, για την χρήση του πορτοφολιού Bitcoin. Έκανε ζωντανή παρουσίαση το πώς κάποιος μπορεί να λάβει και να στείλει χρήματα σε ελάχιστο χρόνο. Όπως ακριβώς δουλεύει ένα e-mail, τόσο απλά μπορούμε να δουλεύουμε με το ψηφιακό πορτοφόλι μας.

Ακολούθησε ο καθηγητής Ν. Φίλλιπας, που αναφέρθηκε στην σημερινή τεχνολογία των καρτών, των ανέπαφων συναλλαγών και κυρίως την κατάργηση της φυσικής μορφής του χρήματος. Εστίασε κυρίως στο χρηματοοικονομικό τομέα, στη χρήση των κρυπτονομισμάτων ως επένδυση, στο I.O.T. όπου στα επόμενα χρόνια θα φθάσουμε στις 100 δισεκατομμύρια ηλεκτρικές συσκευές που θα έχουν ενσωματώσει την τεχνολογία αυτή. Καταλήγει στην ομιλία του στο Internet Of Everything, και στην επίτευξη της τεχνητής νοημοσύνης Artificial Intelligence (A.I.).

Τέλος μίλησε ο κ. Α. Αντωνόπουλος που είναι και ο συγγραφέας των δυο πολύ επιτυχημένων βιβλίων “Mastering Bitcoin: Unlocking Digital Cryptocurrencies” και του “The Internet of Money” . Θέλησε να κάνει εισαγωγή στο Bitcoin & στο Blockchain και στην μεταξύ τους σύνδεση. Ξεκίνησε την ομιλία του με το τι γνωρίζουμε για το ΧΡΗΜΑ, τι είναι ακριβώς και τι ορίζουμε ΧΡΗΜΑ και γιατί το Bitcoin θεωρείται ΧΡΗΜΑ. Δέχτηκε ερωτήσεις από το κοινό και προσπάθησε να καλύψει τις όποιες απορίες προέκυψαν στο τέλος.

Μερικές ερωτήσεις που αξίζει να σταθούμε είναι:
Γιατί κάποιος πρέπει να κάνει εξόρυξη για να δημιουργήσει το νόμισμα, μέσω συγκεκριμένου αλγόριθμου, ποιος επωφελείται από την εξόρυξη και ποιος αποφάσισε τον μαθηματικό τύπο που διέπει τον αλγόριθμο;
Πόσο σύντομα επιβεβαιώνεται μια συναλλαγή του Bitcoin σε σύγκριση με την Visa;
Πώς θα φορολογηθεί κάποιος όταν χρησιμοποιήσει το Bitcoin;

Τελικά το μέλλον ίσως να είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε. Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο για να ανακαλύψετε

https://www.youtube.com/watch?v=tUs8msRP-MA

Μοιραστείτε το!