Bitcoin και δευτερογενή δίκτυα εμπιστοσύνης

Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο, οι αμοιβές των συναλλαγών στο Bitcoin έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Το φαινόμενο καταδεικνύει έναν «εκτροχιασμό του Bitcoin» από τις αρχικές ιδέες, όπως αυτές απεικονίζονται στο Bitcoin White Paper που κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2008. Μια από αυτές είναι η δυνατότητα διενέργειας μικρών καθημερινών συναλλαγών…

The cost of mediation increases transaction costs, limiting the minimum practical transaction size and cutting off the possibility for small casual transactions, and there is a broader cost in the loss of ability to make non-reversible payments for non-reversible services.

Τους τελευταίους 3 μήνες, το κόστος συναλλαγής στο δίκτυο του Bitcoin έχει κυμανθεί από 2 έως 9 δολάρια περίπου. Γίνεται σαφές λοιπόν πως αυτομάτως αποκλείεται ένα μεγάλο μέρος των καθημερινών συναλλαγών μας, καθώς το κόστος της αμοιβής που θα καταβάλλουμε π.χ. για έναν καφέ θα είναι μεγαλύτερο από την αξία του ίδιου του καφέ.

Η μέθοδος SegWit που εφαρμόστηκε πρόσφατα, αφενός άργησε πολύ κι αφετέρου δε φαίνεται να φέρνει ακόμα τα αποτελέσματα που αναμένονταν. Οι αμοιβές παραμένουν υψηλές και το πλήθος των συναλλαγών που «χωράνε» σε ένα Block δεν έχει αυξηθεί αξιοσημείωτα.

Συνέπειες

Όλα αυτά έχουν σαν συνέπεια την «κατρακύλα» του Bitcoin στη συνολική κεφαλαιοποίηση ανάμεσα σε όλα τα κρυπτονομίσματα.

Όπως βλέπουμε και στον παρακάτω πίνακα, ενώ στις αρχές του 2017 το Bitcoin κατείχε το 90% της συνολικής κεφαλαιοποίησης όλων των κρυπτονομισμάτων, πλέον κατέχει γύρω στο 40%.Η κατάσταση του Bitcoin

Οι άμεσες συνέπειες στην αξία διαπραγμάτευσης του Bitcoin δεν είναι πλήρως εμφανείς, αφού καταφέρνει κι αυξάνει την αξία του, παρά τις κακοτοπιές. Το γράφημα όμως μας «διαβεβαιώνει» πως οι επενδυτές εφαρμόζουν τη συμβουλή: «Μην κρατάς όλα τα αυγά σου σε ένα καλάθι» και στρέφονται σε άλλα κρυπτονομίσματα, που είτε έχουν υψηλή κεφαλαιοποίηση είτε λύνουν κάποια από τα προβλήματα του Bitcoin.

Εξωτερική βοήθεια

Επειδή το πρόβλημα κλιμάκωσης του Bitcoin παραμένει κι όπως διαφαίνεται δε μπορεί -ή υπάρχει θέληση- να παρθεί κάποια απόφαση που να το επιλύσει, έχουν βγει στην επιφάνεια διάφορες προτάσεις για δημιουργία δευτερογενούς δικτύου, μέσα στο οποίο θα μπορούν να διενεργούνται οι συναλλαγές πιο γρήγορα και πιο φθηνά. Τα προτεινόμενα δίκτυα είναι το Lightning Network (Wikipedia) και πρόσφατα το Revive. Όσον αφορά το Lightning Network, αμφισβητείται ήδη το κατά πόσο μπορεί να είναι αποκεντροποιημένο και κατανεμημένο, χαρακτηριστικά τα οποία είναι από τα κυριότερα του Bitcoin.

Εδώ αξίζει να αναφέρω τα σχόλια της Frances Coppola  στο Twitter, τα οποία βρίσκω πολύ εύστοχα!

Ο χρόνος θα δείξει…

Ο σκοπός του Bitcoin δεν είναι ν’ αναπαράγει ένα απαρχαιωμένο σύστημα χρησιμοποιώντας απλά κάποιες νέες τεχνολογίες. Ας πάρουμε για παράδειγμα την εξής σημερινή πραγματικότητα:

Οι εξ’ αποστάσεως συναλλαγές δε μπορούν να διενεργηθούν «απευθείας χέρι-με-χέρι» και για αυτό εμπιστευόμαστε «την τράπεζα» να διενεργήσει τις συναλλαγές για εμάς.

Αν αλλάξουμε τις λέξεις στα εισαγωγικά σε «απευθείας με Bitcoin» και «το Lightning Network», έχουμε ακριβώς την ίδια λειτουργία με το απαρχαιωμένο σύστημα. Αν θέλουμε να εφαρμόζουμε την ίδια μέθοδο που περιλαμβάνει εμπιστοσύνη προς τρίτους, για ποιό λόγο να πάμε στο Bitcoin και να μην αφήσουμε τα πράγματα έτσι όπως έχουν σήμερα;!;

Αυτό που πιστεύουμε πως θα συμβεί στο Bitcoin, αν τελικά καταλήξουμε να «πρέπει» να εμπιστευόμαστε τρίτους είναι:

Η διαφάνεια δημιουργεί αυτή την «εμπιστοσύνη» στην οποία αναφέρεστε. Αν το Bitcoin πάψει να είναι διαφανές, τότε θα επικρατήσει η επόμενη πιο διάφανης τεχνολογία.

Προς το παρόν, η μόνη λύση κλιμάκωσης που εμπιστευόμαστε χωρίς τη χρήση του Blockchain είναι τα Opendime!

Μοιραστείτε το!

      

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική, ο Αντώνης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, σε περιβάλλοντα Windows και Linux.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έως τώρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών Internet, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία και μεγάλα ονόματα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Πάντοτε προσηλωμένος στον αγαπημένο του κλάδο, την πληροφορική.

Ο Αντώνης ανακάλυψε το νέο και μαγικό κόσμο του Bitcoin το 2012. Αφού μελέτησε για μήνες τον τρόπο λειτουργίας του και κατανόησε τις εσωτερικές δομές του, πίστεψε και πιστεύει σθεναρά ότι το Bitcoin είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Για αυτό και δημιούργησε την πρώτη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Σκοπός του ήταν και παραμένει να μεταδώσει την πληροφορία και τη γνώση σε όλους τους ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα.

Website: https://BitcoinX.gr/