ChangeTip: Μικροπληρωμές στα κοινωνικά δίκτυα

Οι πρωτοποριακές αλλαγές που φέρνει το Bitcoin στη ζωή μας, φαίνεται να ξεφεύγουν από τα στενά πλαίσια του «τρόπου πληρωμής» ενός προϊόντος ή υπηρεσίας. Η υπηρεσία ChangeTip σκοπεύει να φέρει τα πάνω-κάτω στον τρόπο με τον οποίο αμείβονται για τον χρόνο τους οι δημιουργοί αξιόλογου περιεχομένου στο Internet.

Τί είναι το ChangeTip;

Όσοι έχουμε εντάξει το Internet στην καθημερινότητά μας και το χρησιμοποιούμε κατά κόρον, μας έχει τύχει πολλές φορές να ψάχνουμε απεγνωσμένα τη λύση σε κάποιο πρόβλημά μας, η οποία αρκετές φορές έρχεται από κάποιο χρήστη ενός Forum, από κάποιο Blog ή από κάποια συζήτηση στο Reddit ή στο Twitter. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, η παρεχόμενη λύση μας γλιτώνει κόπο, χρόνο, χρήμα, ή όλα αυτά μαζί. Άλλες φορές έχουμε ευχαριστηθεί την ανάγνωση ενός άρθρου σε κάποια ιστοσελίδα ή την προσωπική συλλογή φωτογραφιών ενός αγνώστου. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις θα θέλαμε να «αφήσουμε φιλοδώρημα» αλλά οι μέχρι τώρα διαδικασίες για κάτι τέτοιο ήταν αρκετά πολύπλοκες.

Το ChangeTip αποτελεί μια πλατφόρμα μικροπληρωμών που χρησιμοποιεί το Bitcoin κι ενσωματώνεται πλήρως σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Πώς μπορεί το ChangeTip να αλλάξει τα δεδομένα;

Επί του παρόντος, οι ιστοσελίδες που παρέχουν δωρεάν αξιόλογο περιεχόμενο, βασίζονται κατά κύριο λόγο στις προβαλλόμενες διαφημίσεις, για να καλύψουν τα έξοδά τους. Ένα μεγάλο μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι η προβολή κάποιων ενοχλητικών για τον επισκέπτη διαφημίσεων. Άλλο ένα μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό από αυτά τα έσοδα μεταφέρονται στις υπηρεσίες διάθεσης των διαφημίσεων (π.χ. Google adSense). Εξίσου σημαντικά αρνητικό είναι και το profiling και η «επιτήρηση» του επισκέπτη από τις εταιρίες διάθεσης διαφημίσεων. Το ChangeTip μπορεί να ανατρέψει αυτή την κατάσταση, φέρνοντας σε άμεση επαφή τον δημιουργό περιεχομένου (content creator) με τον «καταναλωτή» αυτού, με τη δυνατότητα μικρο-δωρεών. Με αυτό το μοντέλο, οι ενοχλητικές διαφημίσεις μπορεί κάποια στιγμή να αποτελέσουν παρελθόν.

Σε τί διαφέρει το ChangeTip;

Η διαφορά που έχει το ChangeTip σε σχέση με άλλες παρόμοιες υπηρεσίες, έγκειται στις αμοιβές. Για παράδειγμα, το Flattr χρεώνει ένα ποσοστό της τάξης του 10% σε κάθε μικρο-συναλλαγή, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του ChangeTip θα είναι μόλις 1% (από 15/01/2015) κι αυτό μόνο στην περίπτωση της ανάληψης του ποσού από το πορτοφόλι του ChangeTip. Αυτή η τόσο χαμηλή -έως αμελητέα- χρέωση επιτυγχάνεται με τη χρήση του Bitcoin.

Πώς λειτουργεί το ChangeTip;

Η χρήση του ChangeTip είναι εξαιρετικά απλή, αρκεί να γίνει αναφορά στο άτομο που θέλουμε να αφήσουμε «φιλοδώρημα», μαζί με το ποσό, το οποίο μπορεί να εκφράζεται με χρήματα ή ψευδώνυμα όπως μπύρα, καφές, κλπ.  Προς το παρόν η υπηρεσία υποστηρίζει «φιλοδωρήματα» στα Twitter, StockTwits, Reddit, GitHub, YouTube, Google Plus και Tumblr. Τα «φιλοδωρήματα» που δεν διεκδικούνται από τους δικαιούχους, επιστρέφονται στους αποστολείς εντός 7 ημερών.

Άλλες πιθανές χρήσεις του ChangeTip

Εκτός από όσα αναφέραμε παραπάνω, το ChangeTip θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ανταμοιβή για αξιόλογο και ποιοτικό περιεχόμενο στο YouTube, στο SoundCloud και Instagram, πρόσβαση σε blogs χωρίς διαφημίσεις για 30 ημέρες, δώσα σε φίλους και συγγενείς μέσω κοινωνικών δικτύων, ανταμοιβή κάποιου χρήστη του Github που ανέβασε κάποιο patch που έλυσε το πρόβλημά μας και πολλά άλλα.

Μοιραστείτε το!

      
Υπό τις ετικέτες:

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική, ο Αντώνης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, σε περιβάλλοντα Windows και Linux.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έως τώρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών Internet, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία και μεγάλα ονόματα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Πάντοτε προσηλωμένος στον αγαπημένο του κλάδο, την πληροφορική.

Ο Αντώνης ανακάλυψε το νέο και μαγικό κόσμο του Bitcoin το 2012. Αφού μελέτησε για μήνες τον τρόπο λειτουργίας του και κατανόησε τις εσωτερικές δομές του, πίστεψε και πιστεύει σθεναρά ότι το Bitcoin είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Για αυτό και δημιούργησε την πρώτη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Σκοπός του ήταν και παραμένει να μεταδώσει την πληροφορία και τη γνώση σε όλους τους ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα.

Website: https://BitcoinX.gr/