(not a) Fork: Η επόμενη ημέρα

Τελικά ακυρώθηκε το hard fork (ή HF) του Bitcoin, που ήταν προγραμματισμένο για την ενεργοποίηση των 2MByte μπλοκ (έναντι 1MByte που είναι τώρα). Τί σημαίνει όμως αυτό για το Bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα;

Ακύρωση SegWit2X

Η ενορχήστρωση του SegWit2x Hard Fork είχε γίνει από εταιρικές οντότητες ως επί το πλείστον, σε συνέχεια αυτού που ονομάστηκε The New York Agreement. Η διάσπαση της αλυσίδας θα ήταν διπλή. Αρχικά για την ενεργοποίηση του SegWit, κάτι που έγινε την 1η Αυγούστου 2017 και στη συνέχεια για την ενεργοποίηση των μεγαλύτερων Block. Η ενεργοποίηση των μεγαλύτερων Block, γνωστό κι ως SegWit2x Hard Fork, επρόκειτο να συμβεί εντός του Νοεμβρίου. Κάτι που τελικά ακυρώθηκε.

Ανάμεικτα συναισθήματα

Η ακύρωση του δεύτερου προγραμματισμένου HF, έχει προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις. Από τη μια πλευρά έχουμε ανακούφιση από τους φόβους ότι το Bitcoin θα «έπεφτε» στα χέρια των εταιρειών. Από την άλλη όμως έχει προκληθεί μια δυσφορία κι απαισιοδοξία όσον αφορά το πρόβλημα κλιμάκωσης του Bitcoin, το οποίο έχει ήδη μπει στο τέταρτο έτος, χωρίς ουσιαστική και (σχετικά) μόνιμη λύση.

Ένα άλλο κριτήριο που φανερώνει δυσφορία, είναι η πτώση της αξίας του Bitcoin κατά 3,47% τις τελευταίες 24 ώρες. Αυτή η πτώση δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης και πίστης προς το Bitcoin.

Fork κι Αντιδράσεις

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αντιδράσεις των οπαδών του Bitcoin αλλά κι όλων όσων ασχολούνται με αυτό. Οι ισοτιμίες που σημειώνουν τα Bitcoin Cash και Bitcoin Gold έχουν εκτοξευτεί από χθες που ανακοινώθηκε η ματαίωση του Fork. Κάτι που θεωρώ πως δείχνει μια προτίμηση για το μέλλον του Bitcoin. Προτίμηση σε αφενός μεγαλύτερα Blocks κι αφετέρου να παραμείνει το «νόμισμα» όλων των ανθρώπων και των καθημερινών συναλλαγών.

Το Bitcoin Cash έχει φτάσει τα 660€ κατά το χρόνο σύνταξης του άρθρου, από τα ~510€ κατά μέσο όρο που κόστιζε εντός της εβδομάδας. Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα κυμαινόταν από 300-400€. Το Bitcoin Cash γεννήθηκε την 1η Αυγούστου 2017 και υποστηρίζεται από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι το Bitcoin πρέπει να μπορεί να εξελιχθεί χωρίς μεσάζοντας και δευτερογενή δίκτυα εμπιστοσύνης. Οι οπαδοί του Bitcoin Cash δε συμφωνούν με την πρόταση SegWit.

Το Bitcoin Gold παρουσιάζει παρόμοια αύξηση, που ενώ κόστιζε γύρω στα 140-150 δολάρια την περασμένη εβδομάδα, έχει πλέον αγγίξει τα 175 δολάρια. Το Bitcoin Gold δημιουργήθηκε στο τέλος Οκτωβρίου 2017 με σκοπό να πάψει να γίνεται Mining με συσκευές ASIC, ώστε να επιστρέψει η διαδικασία της εξόρυξης στους απλούς χρήστες. Παρόμοια αύξηση παρουσιάζει και το Bitcoin Gold,

Άλλα κρυπτονομίσματα

Τα νέα για την ακύρωση του SegWit2x Hard Fork φαίνεται να επηρεάζουν και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα. Ανάμεσα σε αυτά που σημειώνουν άνοδο τις τελευταίες 24 ώρες είναι το Litecoin (που ενεργοποίησε κι αυτό το SegWit Update τον Μάιο του 2017) με άνοδο 2,42%, το Ethereum με άνοδο 1,42%, το Monero με άνοδο 1,48% καθώς και το DASH με άνοδο 2,77%.

Το DASH συγκεκριμένα, ενεργοποίησε με επιτυχία χθες την ενημέρωση DASH 12.2, η οποία μεταξύ πληθώρας άλλων αλλαγών μεγάλωσε τα Blocks σε 2MBytes και μείωσε τις αμοιβές των συναλλαγών στο ένα δέκατο. Οι αλλαγές αυτές φέρνουν το DASH ένα βήμα πιο κοντά στην καθιέρωσή του ως το «νόμισμα» των καθημερινών συναλλαγών. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι με την τεχνολογία InstantSend, οι συναλλαγές ολοκληρώνονται μέσα σε μόλις 1 δευτερόλεπτο!

Οι αλλαγές στο τοπίο του Bitcoin σε συνδυασμό με τις βελτιώσεις του DASH μας βάζουν σε προβληματισμούς σχετικά με το άρθρο μας Bitcoin, Τα νέα μετρητά 😉

 

Μοιραστείτε το!

      

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική, ο Αντώνης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, σε περιβάλλοντα Windows και Linux.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έως τώρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών Internet, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία και μεγάλα ονόματα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Πάντοτε προσηλωμένος στον αγαπημένο του κλάδο, την πληροφορική.

Ο Αντώνης ανακάλυψε το νέο και μαγικό κόσμο του Bitcoin το 2012. Αφού μελέτησε για μήνες τον τρόπο λειτουργίας του και κατανόησε τις εσωτερικές δομές του, πίστεψε και πιστεύει σθεναρά ότι το Bitcoin είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Για αυτό και δημιούργησε την πρώτη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Σκοπός του ήταν και παραμένει να μεταδώσει την πληροφορία και τη γνώση σε όλους τους ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα.

Website: https://BitcoinX.gr/