Silk Road τέλος: Επίδραση στο Bitcoin

Είχαμε διαβάσει πολλές φορές στον τύπο, ότι το Bitcoin ήταν ο παράδεισος της κόλασης του Silk Road. Πολλά από τα δημοσιεύματα έφταναν στο σημείο να ισχυριστούν ότι το Bitcoin βασίζεται τόσο πολύ στο Silk Road κι αν το δεύτερο κατέρρεε, θα κατέρρεε αναγκαστικά και το πρώτο. Πόσο επηρέασε όμως η κατάρρευση του Silk Road το ίδιο το Bitcoin;

Λίγα λόγια όμως για το Silk Road… Επρόκειτο για μια μαύρη αγορά που άνοιξε τον Φεβρουάριο του 2011, η οποία  λειτουργούσε μέσω TOR (Tor hidden service) και στην οποία μπορούσε να έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε, ανώνυμα. Οι 957.079 χρήστες της υπηρεσίας μπορούσαν να συναλλαχθούν χωρίς να γνωρίζει κανείς την ταυτότητα του άλλου και χωρίς να υπάρχει τρόπος να γίνει κάτι τέτοιο. Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών του Silk Road κατοικούσαν στις ΗΠΑ (τουλάχιστο 30% των χρηστών), στη Βρετανία, Αυστραλία και Γερμανία. Οι συναλλαγές περιλάμβαναν προϊόντα από ναρκωτικά μέχρι όπλα αλλά και πάσης φύσεων υπηρεσίες εκτός νόμου. Στις 2 Οκτωβρίου 2013, το FBI συνέλαβε το διαχειριστή του Silk Road, Ross William Ulbricht, κι έκλεισε μόνιμα την υπηρεσία.

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά και ξανά στο παρελθόν, το Bitcoin απέχει έτη φωτός από την άποψη ότι αποτελεί το νόμισμα των παράνομων συναλλαγών. Αυτό φάνηκε καθαρά από την πορεία της ισοτιμίας του Bitcoin. Με την ανακοίνωση της σύλληψης του φερόμενου ως διαχειριστή του Silk Road και το κλείσιμο της υπηρεσίας, η ισοτιμία του Bitcoin κατρακύλησε κατά 20%. Η πτώση όμως, ήταν εξαιρετικά παροδική, αφού πλέον έχει ανακάμψει σχεδόν πλήρως, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά κι από το παρακάτω γράφημα.

Bitcoin after Silk Road

Η πορεία της τιμής του Bitcoin μετά το κλείσιμο του Silk Road

Το κλείσιμο του Silk Road ήταν αναμενόμενο να φέρει και μείωση του συνολικού αριθμού των συναλλαγών. Όλες οι συναλλαγές που γίνονταν καθημερινά στο Silk Road πλέον δεν υφίστανται όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα:

Transactions after Silk Road

Πτώση του αριθμού των συναλλαγών με το κλείσιμο του Silk Road

Όπως και στην πτώση της τιμής τον Απρίλιο, κατά την οποία πολλοί έσπευσαν να δηλώσουν ότι ήρθε το τέλος του Bitcoin, έτσι και τώρα, η παγκόσμια κοινότητα δείχνει ότι εμπιστεύεται το Bitcoin, που παρά τους διάφορους σκοπέλους που αντιμετωπίζει, παραμένει πάνω από την επιφάνεια.

 

Μοιραστείτε το!

      
Υπό τις ετικέτες:

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική, ο Αντώνης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, σε περιβάλλοντα Windows και Linux.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έως τώρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών Internet, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία και μεγάλα ονόματα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Πάντοτε προσηλωμένος στον αγαπημένο του κλάδο, την πληροφορική.

Ο Αντώνης ανακάλυψε το νέο και μαγικό κόσμο του Bitcoin το 2012. Αφού μελέτησε για μήνες τον τρόπο λειτουργίας του και κατανόησε τις εσωτερικές δομές του, πίστεψε και πιστεύει σθεναρά ότι το Bitcoin είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Για αυτό και δημιούργησε την πρώτη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Σκοπός του ήταν και παραμένει να μεταδώσει την πληροφορία και τη γνώση σε όλους τους ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα.

Website: https://BitcoinX.gr/