Μπορεί το Bitcoin να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση;

Το Bitcoin δημιουργήθηκε για να είναι ένα νόμισμα που πηγάζει από το λαό κι εξυπηρετεί το λαό. Δυστυχώς με το πέρασμα των χρόνων το Bitcoin φαίνεται να μην μπορεί να προσεγγίσει όλα τα στρώματα των τάξεων και πιο πολύ τους φτωχούς ή αυτούς που ανήκουν στη μεσαία τάξη της κοινωνίας, με μέσο βιοτικό επίπεδο. Στο παρακάτω άρθρο παραθέτω την προσωπική μου άποψη, μιας κι ανήκω στο μεσαίο αυτό επίπεδο, αλλά και στους μη έχοντες εργασία αυτή την στιγμή μιας και η οικονομία μας πάει από το κακό στο χειρότερο και η εύρεση εργασίας φαντάζει όνειρο καλοκαιρινής νυκτός.

Οι λόγοι για τους όποιους το Bitcoin δεν έχει εφαρμογή σε μεγάλο ποσοστό στην χώρα μας είναι οι εξής:

1Μια χώρα σαν την δική μας δεν μπορεί να έχει ρευστότητα Bitcoin και αυτό γιατί η ρευστότητα στις τράπεζες είναι περιορισμένη, μιας κι αυτές είναι ένα βήμα πριν την χρεοκοπία ή την πώληση σε ξένα επενδυτικά χέρια που υποστηρίζουν το κεφάλαιο. Το σύνολο των χρημάτων που κυκλοφορούν στην αγορά δεν αφήνει περιθώρια στον απλό λαό να συζητήσει για το Bitcoin ή για κάθε μορφή κρυπτονομισμάτων. Ακόμη κι αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα αυτό απαιτεί πολύ χρόνο, μιας και η ρευστότητα δεν αφήνει τις επενδύσεις σε εσωτερικό επίπεδο να αναπτυχθούν και να χρησιμοποιήσουν το Bitcoin σαν ένα όπλο ενάντια στο σύστημα των τραπεζών που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να χάσουν την δυνατότητα οι ισχυροί δικοί τους άνθρωποι να γίνονται ολοένα και πιο πλούσιοι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

2Το Bitcoin είναι ψηφιακό νόμισμα. Ο φτωχός ή ο μέσος αστός δεν έχει την δυνατότητα να πληροφορηθεί για την ψηφιακή εποχή τόσο καλά, μιας και αυτό απαιτεί γνώση υπολογιστή ή σύνδεσή στο internet πράγματα που νομίζω είναι δευτερεύοντα αν σκεφτούμε ότι μεγάλο ποσοστό του λαού μας είναι στο όριο της φτώχειας και κοιτάζει πρώτα την επιβίωση του.

3Η μη πληροφόρηση του κόσμου την στιγμή κυκλοφορίας του Bitcoin έχει δημιουργήσει ένα κλίμα δισταγμού στις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και σε πολλούς ανθρώπους μιας και είναι κάτι πρωτοποριακό και πλέον δεν υπάρχει ο χρόνος αλλά ούτε το κεφάλαιο να επενδύσουν σε αυτό

4Η έλλειψη ρευστότητας έχει οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα γεγονός που δεν αφήνει περιθώριο στις λιγοστές επιχειρήσεις που το χρησιμοποιούν να κάνουν συναλλαγές και αυτό να επεκταθεί σιγά σιγά σε όλο τον εσωτερικό εμπορικό κόσμο της Ελλάδας .

5Οι έχοντες Bitcoin στην Ελλάδα δυστυχώς το χρησιμοποιούν για δικό τους όφελος με αποτέλεσμα να μην γίνεται ενημέρωση για αυτό προς άλλους και να πέφτουν στο κενό οποίες μελλοντικές συναλλαγές με αυτό που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη του λεγόμενου blockchain στην Ελλάδα.

6Το Bitcoin είναι ανώνυμο κατά μια έννοια, γεγονός που αποτρέπει παρά πολλούς να ασχοληθούν με αυτό μιας και το μυαλό τους πάει σε πράγματα όπως πωλήσεις με το σχήμα πυραμίδας αλλά και χαρακτηρισμό όσων ασχολούνται ως Μασόνους

7Η τιμή των Bitcoin και άλλων εικονικών νομισμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά παγκοσμίως. Αυτό παρότρυνε μερικούς καταναλωτές να επενδύσουν σε αυτά. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι η αξία των εικονικών νομισμάτων υπήρξε ιδιαίτερα ευμετάβλητη και μπορεί να σημειώσει εύκολα πτώση όπως και άνοδο. Εάν η απήχηση ενός συγκεκριμένου εικονικού νομίσματος μειωθεί, για παράδειγμα επειδή ένα άλλο εικονικό νόμισμα έγινε πιο δημοφιλές, είναι πολύ πιθανό η αξία του να μειωθεί σημαντικά και μόνιμα.

8Εάν αγοράζει κάποιος εικονικά νομίσματα για να τα χρησιμοποιήσει ως μέσο πληρωμής εκτεθεί στη μεταβλητότητα της τιμής των νομισμάτων αυτών: σε αντίθεση με ότι ισχύει για τα χρήματα που πληρώνονται σε έναν παραδοσιακό τραπεζικό λογαριασμό ή έναν λογαριασμό πληρωμών στο «επίσημο» νόμισμα, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η αξία των κεφαλαίων σε εικονικό νόμισμα θα παραμείνει σχετικά σταθερή.

Με λίγα λόγια επειδή το Bitcoin είναι σε πολλούς άγνωστο, η άξια του (κόστος) είναι μεγάλη, οπότε τα μεσαία στρώματα και οι φτωχότεροι δεν μπορούν να το πλησιάσουν η να επενδύσουν πάνω σε αυτό.

Εν κατακλείδι μπορεί το Bitcoin να φτιάχτηκε για να εξυπηρετεί τον λαό αλλά αυτή την στιγμή κάτι τέτοιο στην χώρα μας φαντάζει αδύνατο με τις παρούσες συνθήκες. Ας ελπίσουμε ότι οι Έλληνες θα πληροφορηθούν για το τι είναι το Bitcoin και πως αυτό μπορεί υπό προϋποθέσεις να είναι και μια αχτίδα φωτός στις σκοτεινές μέρες που περνάει η χώρα μας.

Μοιραστείτε το!

      
Υπό τις ετικέτες: