Ο ρόλος του Bitcoin ως αντίμετρο έναντι της υποτίμησης αποθεματικών νομισμάτων όπως το Μανάτ του Αζερμπαϊτζάν

Την ώρα που στις επικεφαλίδες ειδήσεων παγκοσμίως γίνεται αναφορά στο χάος που επικρατεί στο χρηματιστήριο της Κίνας και των Η.Π.Α, οι αγορές του συναλλάγματος  είναι ασταθείς. Το νόμισμα συναλλαγών του Αζερμπαϊτζάν, το Μάνατ, έχει χάσει 32% της αξίας του κατά την διάρκεια της χθεσινής νύχτας από την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Στις 18 Δεκεμβρίου 2015 η αξία του Μάνατ κατέγραψε μια από τις χαμηλότερες τιμές από τις 13 Ιανουαρίου 2006 όταν είχε 0.96 και έπεσε στο 0.65.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Οικονομικής Πολυπλοκότητας τα πετρελαϊκά έλαια και η εξαγωγή φυσικού αερίου έχουν αποφέρει εισόδημα της τάξεως των 26 δις που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% του συνόλου των εσόδων της οικονομίας.

Λόγω της έντονης εξάρτησης από την πετρελαϊκή βιομηχανία η απότομη πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν υποτιμήσει σοβαρά το εθνικό νόμισμα του Αζερμπαϊτζάν με αποτέλεσμα την πίεση της κεντρικής τράπεζας να εφαρμόσει περιορισμούς ροής χρήματος και να αποκτήσει τον έλεγχο της αγοράς συναλλάγματος.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι μια χώρα πετρελαίου , και  χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν δεν μπορεί να προεξοφλούν τον παράγοντα της πτώσης της τιμής του πετρελαίου  την κύρια πηγή του προϋπολογισμού τους.

Ali Shamil oglu Hasanov

δήλωσε ο πρωθυπουργός Ali Shamil oglu Hasanov, σε συνέντευξη στο Πρακτορείο Ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν, ενώ συνέχισε:

Ο καθένας  ξέρει ότι οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές δεν θα αυξηθούν στο μέλλον.

Ali Shamil oglu Hasanov

Η απροσδόκητη υποτίμηση του Μανάτ έχει επηρεάσει τις διεπαγγελματικές  επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα και εταιρείες που ασχολούνται με διεθνείς προμηθευτές και εταίρους εκτός του Αζερμπαϊτζάν.

Οικονομικοί εμπειρογνώμονες μεταξύ και αυτών ο Simon Mandell , ανώτερος αντιπρόεδρος  της εταιρίας Auerbach Grayson, πιστεύει ότι η οικονομία του Αζερμπαϊτζάν θα συνεχίσει να καταρρέει εν μέσω της ύφεσης των τιμών του πετρελαίου και θα επηρεάσει  τις εργασίες των υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Ουσιαστικά, σε σύντομο χρονικό διάστημα οι επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τη χρήση του Μανάτ μέχρι να ανακάμψει από την πρόσφατη πτώση της τιμής του. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαφορές μεταξύ των προμηθευτών , των διεθνών εταίρων και των πελατών

Δυστυχώς το Μανάτ, όπως και πολλά άλλα αποθεματικά νομίσματα στον κόσμο συμπεριλαμβανομένων της Νιγηρίας το Νάιρα, εξαρτώνται από την απόδοση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων ή βιομηχανιών όπως του πετρελαίου, τα οποία θα συνεχίσουν  να γίνονται πιο ασταθή και απρόβλεπτα τα επόμενα χρόνια.

Naira

Nigeria five Naira από
Ian Barbour

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι επωφελής και για τις δύο εταιρείες και τις χώρες να χρησιμοποιούν ανεξάρτητα νομίσματα με υψηλή και σταθερή διεθνή αξία και συναλλαγματικές ισοτιμίες, όπως το δολάριο ΗΠΑ. Ωστόσο, πολλοί έχουν προτείνει ότι το Bitcoin μπορεί να είναι σε θέση να καλύψει αυτό το ρόλο για το εμπόριο και για το διεθνές  και για το εγχώριο.

Ιστορικά, η τιμή του Bitcoin δεν έχει συσχετιστεί στενά με τις επιδόσεις των άλλων νομισμάτων ή περιουσιακών στοιχείων. Αντί αυτού, η τιμή του εξαρτάται εντελώς από τη ζήτηση των χρηστών του και τους πιθανούς αγοραστές όπως και η παροχή Bitcoin που εξορύσσεται είναι σταθερή και προβλέψιμη. Έτσι αν το Bitcoin είναι σε θέση να παίξει το ρόλο ως μέσο αποθήκευσης αξίας και ως ανεξάρτητο νόμισμα, θα μπορούσε να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν να αποφύγει τα οικονομικά θέματα που αφορούν το νόμισμά της.

Όπως πρότεινε ο Nick Szabo κατά τη διάρκεια αυστηρής εφαρμογή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα, το Bitcoin πρέπει να αγκαλιάσει κάθε πτυχή της οικονομίας για να λειτουργήσει ως ανεξάρτητο νόμισμα και ως μέσο αποθήκευσης αξίας.

Θα είναι εξαιρετικά απίθανο οικονομίες όπως του Αζερμπαϊτζάν να αγκαλιάσουν το Bitcoin, κυρίως λόγω της κακής οικονομικής υποδομής τους. Ωστόσο ανάλογα με το νόμισμα το οποίο βασίζεται σε ένα ενιαίο περιουσιακό στοιχείο για να προσδιοριστεί η αξία του είναι ένα  επικίνδυνο και επιζήμιο εγχείρημα για τις επιχειρήσεις με διεθνείς δραστηριότητες .

Κωνσταντίνος Αθανασίου

Πηγή

 

Μοιραστείτε το!