Υποδιπλασιασμός παραγωγής Bitcoin

Ένα βασικό χαρακτηριστικό του Bitcoin που μας κράτησε συντροφιά για κάτι λιγότερο από 4 χρόνια, αλλάζει σήμερα. Φυσικά αναφερόμαστε στο πλήθος των παραγόμενων bitcoins ανά νέο μπλοκ.

Κάθε νέο μπλοκ που προστίθεται στην αλυσίδα των μπλοκ (blockchain) αποκαλύπτει κι έναν αριθμό νέων Bitcoin. Αρχικά τα bitcoins που περιείχε κάθε νέο μπλοκ ήταν 50. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι 25 και σε λιγότερα από 9 μπλοκ θα μειωθεί σε 12,5 bitcoins ανά μπλοκ. Αυτός ο υποδιπλασιασμός πραγματοποιείται κάθε 210.000 μπλοκ, δηλαδή περίπου κάθε 4 χρόνια.

Στατιστικά στοιχεία

Ο αριθμός των Bitcoin που κυκλοφορούν είναι περίπου 15 εκατομμύρια 700 χιλιάδες κι αποτελούν περίπου το 75% του συνόλου των bitcoins που θα παραχθούν ποτέ. Απομένουν ακόμα περίπου 5 εκατομμύρια 250 χιλιάδες για να δημιουργηθούν.

Η επεξεργαστική ισχύ του δικτύου Bitcoin έχει φτάσει στα 1,52 Exahashes ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή 1,52 πεντάκις εκατομμύρια hashes ανά δευτερόλεπτο. Κάτι που έχει εκτοξεύσει τη δυσκολία επίλυσης σε πάνω από 213 δισεκατομμύρια!

Υποδιπλασιασμός και Πιθανές επιπτώσεις

Ο υποδιπλασιασμός του αριθμού των νέων Bitcoin ανά μπλοκ ενδέχεται να έχει διάφορες επιπτώσεις, όπως π.χ. στην αξία των νομισμάτων, την επεξεργαστική ισχύ, κ.α. Κρίνουμε πως παρά το νεαρό της ηλικίας του, το Bitcoin έχει ωριμάσει αρκετά ώστε ο υποδιπλασιασμός των παραγόμενων bitcoins να μην προκαλέσει σημαντικές διακυμάνσεις στην ισοτιμία του.

Δε μπορούμε όμως να έχουμε μια καθαρή εικόνα για την πιθανή διαφοροποίηση της επεξεργαστικής ισχύος στο δίκτυο του Bitcoin, ως συνέπεια του υποδιπλασιασμού των παραγόμενων Bitcoin. Εικάζουμε πως για κάποιους μικρότερους παίκτες το mining θα πάψει να είναι προσοδοφόρο και θα εγκαταλείψουν. Υποθέτουμε όμως πως το ποσοστό αυτό θα είναι αρκετά μικρό και δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική επεξεργαστική ισχύ. Επίσης θεωρούμε πως το κενό αυτό θα κλείσει γρήγορα από τους ισχυρότερους παίκτες.

Υποδιπλασιασμός και Μακροχρόνιες επιπτώσεις

Ο προηγούμενος υποδιπλασιασμός του πλήθους των παραγόμενων Bitcoin ανά μπλοκ από 50 σε 25, δεν είχε μακροχρόνιες επιπτώσεις στη χρήση του. Και ήταν λογικό κι αναμενόμενο να μην έχει, αφού οι αλλαγές αυτές περιγράφονται σαφώς στο πρωτόκολλο του Bitcoin κι όσοι αποφασίζουν να ασπαστούν το Bitcoin γνωρίζουν πολύ καλά τους κανόνες από την αρχή. Αντίστοιχα πιστεύουμε πως δε θα υπάρξουν μακροχρόνιες επιπτώσεις από τον νέο υποδιπλασιασμό.

Happy Bitcoin halving day !

Μοιραστείτε το!

      

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική, ο Αντώνης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, σε περιβάλλοντα Windows και Linux.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έως τώρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών Internet, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία και μεγάλα ονόματα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Πάντοτε προσηλωμένος στον αγαπημένο του κλάδο, την πληροφορική.

Ο Αντώνης ανακάλυψε το νέο και μαγικό κόσμο του Bitcoin το 2012. Αφού μελέτησε για μήνες τον τρόπο λειτουργίας του και κατανόησε τις εσωτερικές δομές του, πίστεψε και πιστεύει σθεναρά ότι το Bitcoin είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Για αυτό και δημιούργησε την πρώτη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Σκοπός του ήταν και παραμένει να μεταδώσει την πληροφορία και τη γνώση σε όλους τους ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα.

Website: https://BitcoinX.gr/