Bitcoin και αμοιβές

Τους τελευταίους μήνες το Bitcoin φαίνεται να χάνει ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του, που το έχουν κάνει ελκυστικό για τις καθημερινές μας συναλλαγές: Το χαμηλό κόστος στις συναλλαγές. Παρακάτω θα εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό και πως μπορεί να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα.

Συνωστισμός Blockchain

Πριν από 3 χρόνια περίπου, είχαμε εντοπίσει το ξεκίνημα του προβλήματος και είχαμε αρθρογραφήσει σχετικά με το μέγεθος συναλλαγών και των Block.Έπειτα από 3 χρόνια, το πρόβλημα έχει ενταθεί, συνέπεια της αυξανόμενης χρήσης του Bitcoin. Όπως εξηγούμε και στο άρθρο μας με τίτλο Πως δημιουργούνται τα bitcoins, η ραχοκοκαλιά του Bitcoin είναι η αλυσίδα των block ή διαφορετικά blockchain. Η αλυσίδα αποτελείται από blocks, μέσα στα οποία «τοποθετούνται» οι συναλλαγές που έχουν ελεγχθεί. Κάθε block όμως έχει συγκεκριμένο μέγεθος κι άρα μπορεί να «χωρέσει» συγκεκριμένο αριθμό συναλλαγών. Προς το παρόν, το μέγεθος κάθε μπλοκ είναι μόλις 1MiB.

Το Bitcoin έχει πλέον απλωθεί σε όλο τον πλανήτη, με αποτέλεσμα να το χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι και να πραγματοποιούνται καθημερινά χιλιάδες συναλλαγές. Όταν οι συναλλαγές που γίνονται είναι περισσότερες από αυτές που «χωράνε» μέσα σε ένα block, τότε συμβαίνουν τα εξής:

  • Οι συναλλαγές που εμπεριέχουν μεγαλύτερα ποσά αμοιβών, εκτελούνται κατά προτεραιότητα και μπαίνουν πιο σύντομα στο επόμενο block της αλυσίδας
  • Οι συναλλαγές που εμπεριέχουν μικρότερα ποσά αμοιβών, έχουν μικρότερη προτεραιότητα κι έτσι αν δεν «χωρέσουν» στο επόμενο block, περιμένουν το επόμενο ή το μεθεπόμενο, Κ.Ο.Κ. μέχρι να βρεθεί κάποιο Block με αρκετό διαθέσιμο χώρο

Πρόβλημα κλιμάκωσης

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως το δίκτυο του Bitcoin, αντιμετωπίζει πρόβλημα κλιμάκωσης. Δηλαδή δε μπορεί ν’ ανταποκριθεί στον μεγάλο όγκο συναλλαγών. Για να μπορέσει να παραμείνει το Bitcoin ένα σύστημα ανταλλαγής αξίας που να απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, θα πρέπει να βρεθεί μια λύση.

Συνοψίζοντας:

  • Τα block έχουν μέγεθος 1MiB και μπορούν να χωρέσουν περιορισμένο αριθμό συναλλαγών
  • Το δίκτυο του Bitcoin δε μπορεί ν’ ανταποκριθεί με τόσο χαμηλό όριο και για αυτό το κόστος των συναλλαγών αυξάνει διαρκώς
  • Δεν υπάρχει συμφωνία στην κοινότητα για το ποια λύση θα πρέπει να εφαρμοστεί.

Οι επικρατέστερες απόψεις είναι οι Segregated Witness (ή SegWit εν συντομία) και Bitcoin Unlimited (ή BU). Ας τις δούμε…

Segregated Witness

Η SegWit έχει το πλεονέκτημα ότι δεν απαιτείται ν΄αλλάξει κάτι στο πρωτόκολλο του Bitcoin, αφού δε θα μεταβάλλει το μέγεθος κάθε block. Αντιθέτως θα μεταβάλλει τον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύονται οι ψηφιακές υπογραφές, εξοικονομώντας έτσι σημαντικό χώρο σε κάθε μπλοκ.

Οι ψηφιακές υπογραφές είναι απαραίτητες σε κάθε συναλλαγή, καθώς ο κάτοχος των μεταφερόμενων νομισμάτων «υπογράφει» για να τα μεταφέρει σε κάποιον άλλον. Φυσικά όλα αυτά συμβαίνουν αυτόματα όταν πραγματοποιούμε συναλλαγές.

Αυτή η λύση έχει το θετικό ότι δεν αλλάζει το μέγεθος των Block και για αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σταδιακά. Η μεταβολή του μεγέθους των block θα δημιουργούσε διακλάδωση (hard fork) στην αλυσίδα του Bitcoin, αφού θα άλλαζε βασικά στοιχεία του πρωτοκόλλου λειτουργίας του. Το ένα μέρος της αλυσίδας θα λειτουργούσε με το παλιό πρωτόκολλο και το άλλο μέρος με το καινούργιο. Το ενδεχόμενο δημιουργίας διακλάδωσης (hard fork), κρίνεται από την κοινότητα ότι θα δημιουργούσε πολυσύνθετα προβλήματα και για αυτό θα πρέπει ν’ αποφευχθεί.

Το αρνητικό αυτής της μεθόδου είναι ότι δεν λύνει το πρόβλημα, απλά το μεταθέτει πιο μπροστά στο χρόνο. Δεδομένης της συνεχόμενης αύξησης της δημοτικότητας του Bitcoin, είτε μέρες είτε μήνες μετά την εφαρμογή αυτής της μεθόδου, θα παρουσιαστεί πάλι το ίδιο πρόβλημα «χώρου» στα blocks.

Bitcoin Unlimited

Η λύση Bitcoin Unlimited αποτελεί μια πιο δραστική προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία το μέγεθος των Block θα μεγαλώνει σύμφωνα με τις ανάγκες. Οι διαχειριστές κόμβων καθώς και οι miners θα έχουν τη δυνατότητα να «δείχνουν» το νέο μέγεθος που θα υποστηρίζουν. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να υπάρχει συμφωνία με αυτοματοποιημένα μέσα για το νέο μέγεθος των block.

Το θετικό αυτής της μεθόδου είναι ότι λύνει οριστικά το πρόβλημα κλιμάκωσης, ώστε το bitcoin να μπορεί να εξυπηρετεί θεωρητικά απεριόριστες συναλλαγές.

Το αρνητικό αυτής της μεθόδου όμως είναι ότι αν δεν υποστηριχθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινότητας, τότε θα δημιουργηθεί διακλάδωση στην αλυσίδα των block, με ό,τι αρνητικά μπορεί να φέρει αυτό.

Μοιραστείτε το!

      

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική, ο Αντώνης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, σε περιβάλλοντα Windows και Linux.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έως τώρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών Internet, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία και μεγάλα ονόματα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Πάντοτε προσηλωμένος στον αγαπημένο του κλάδο, την πληροφορική.

Ο Αντώνης ανακάλυψε το νέο και μαγικό κόσμο του Bitcoin το 2012. Αφού μελέτησε για μήνες τον τρόπο λειτουργίας του και κατανόησε τις εσωτερικές δομές του, πίστεψε και πιστεύει σθεναρά ότι το Bitcoin είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Για αυτό και δημιούργησε την πρώτη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Σκοπός του ήταν και παραμένει να μεταδώσει την πληροφορία και τη γνώση σε όλους τους ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα.

Website: https://BitcoinX.gr/