Πορτοφόλια Bitcoin και Forks

Η αλυσίδα των Blocks του Bitcoin ξεκίνησε στις 3 Ιανουαρίου 2009. Οποιοδήποτε fork τότε, δηλαδή διακλάδωση της αλυσίδας, είχε εντελώς προσωρινό χαρακτήρα. Αυτού του είδους οι διακλαδώσεις είναι είναι θεμιτές και είναι πιθανό να συμβούν κάθε φορά που δύο miners βρίσκουν ταυτόχρονα ένα μπλοκ. Μια τέτοια διακλάδωση επιλύεται αυτόματα με την εύρεση του επόμενου ή έστω του μεθεπόμενου μπλοκ.

Blockchain Fork Explained

Στα μαύρα μπλοκ η φυσιολογική «ροή» της αλυσίδας, ενώ στα μωβ οι διακλαδώσεις.

Πρώτο Hard Fork

Ως Hard Fork ορίζουμε τη διακλάδωση της αλυσίδας, λόγω αλλαγής των κανόνων που ακολουθούνται σε αυτή.

Την 1η Αυγούστου 2017 η αλυσίδα του Bitcoin χωρίστηκε στα δύο και παραμένει έτσι έκτοτε (hard fork). Αυτό συνεπάγεται τη δημιουργία ενός δεύτερο παράλληλου νομίσματος, με παρόμοιους κανόνες με το Bitcoin και κοινό ιστορικό συναλλαγών. Αυτό συνέβηκε λόγω της διαφωνίας της κοινότητας του Bitcoin ως προς την προτεινόμενη εφαρμογής του Segwit, ως λύση του συνεχιζόμενου προβλήματος κλιμάκωσης του δικτύου. Κάποια μέλη της κοινότητα εφήρμοσαν τη δική τους λύση σε αυτό το πρόβλημα, τροποποιώντας έτσι τον κώδικα του Bitcoin ώστε να μπορούν να παραχθούν μεγαλύτερα blocks. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας δεύτερης αλυσίδας Bitcoin. Το νέο νόμισμα που χρησιμοποιεί αυτή τη δεύτερη αλυσίδα ονομάστηκε Bitcoin Cash κι έχει σκοπό να γίνει το νόμισμα που θ’ αντικαταστήσει τα μετρητά.

Δεύτερο Hard Fork

Στις 24 Οκτωβρίου 2017, η αλυσίδα του Bitcoin (όχι του Bitcoin Cash) χωρίστηκε ξανά, δημιουργώντας αυτή τη φορά το Bitcoin Gold. Το νέο νόμισμα μοιράζεται το ίδιο ιστορικό συναλλαγών όπως και το Bitcoin, μέχρι το block 491407. Από εκεί και μετά η πορεία τους γίνεται παράλληλη. Η νέα διακλάδωση δημιουργήθηκε, γιατί μια ομάδα από την κοινότητα του Bitcoin δε συμφωνούσε με τη συγκέντρωση του Mining σε μεγάλες εταιρείες. Αποφάσισαν λοιπόν να αλλάξουν τους κανόνες του Bitcoin κατά τέτοιο τρόπο, ώστε το Mining να επιστρέψει ξανά στα χέρια των απλών χρηστών. Ο αλγόριθμος του Bitcoin Gold δε μπορεί να επιλυθεί με συσκευές ASIC (συσκευές ειδικά βελτιστοποιημένες για mining). Έτσι, το mining στο Bitcoin Gold γίνεται ξανά με ηλεκτρονικό υπολογιστή και κάρτες γραφικών.

Κοινό ιστορικό συναλλαγών και προβλήματα ασφάλειας

Το Bitcoin Cash αλλά και το Bitcoin Gold μοιράζονται το ίδιο ιστορικό συναλλαγών. Αυτό σημαίνει πως αν μια διεύθυνση Bitcoin είχε κάποιο ποσό νομισμάτων πριν τη διακλάδωση, το ίδιο ποσό νομισμάτων εμφανίζεται και στη νέα αλυσίδα. Με απλά λόγια όποιος είχε bitcoins πριν το fork, έχει τον ίδιο αριθμό Bitcoin Cash ή/και Bitcoin Gold μετά το Fork. Επιπλέον, συνεχίζει να έχει κανονικά το ίδιο ποσό νομισμάτων στην κανονική αλυσίδα του Bitcoin.

Ο κάτοχος μπορεί να «ξεκλειδώσει» τα νέα νομίσματα, αρκεί να έχει το ιδιωτικό κλειδί της κάθε διεύθυνσης Bitcoin που περιέχει νομίσματα. Κι εδώ αρχίζουν τα πράγματα να γίνονται επικίνδυνα, γιατί το ίδιο ιδιωτικό κλειδί ξεκλειδώνει και τα κανονικά bitcoins.

Κρούσματα απάτης

Πολλοί χρήστες έπεσαν πρόσφατα θύματα ενός πορτοφολιού-απάτης που υποτίθεται πως θα έδινε πρόσβαση στα Bitcoin Gold του χρήστη. Το mybtgwallet.com (σύνδεσμος στο archive.org) προέτρεπε τους χρήστες να εισάγουν το ιδιωτικό κλειδί ή το seed του πορτοφολιού τους.

Στιγμιότυπο από το mybtgwallet.com πριν βγει offline

Στιγμιότυπο από το mybtgwallet.com πριν βγει offline

Άξιο απορίας είναι το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος σύνδεσμος προς το mybtgwallet.com εμφανιζόταν και στην επίσημη ιστοσελίδα του Bitcoin Gold Project. Μάλιστα, η ομάδα του Bitcoin Gold μετέδιδε μέσω Twitter πως το mybtgwallet.com είναι ασφαλές.

Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάποιο πόρισμα για τα πως και γιατί. Το μόνο σίγουρο δυστυχώς είναι πως οι χρήστες έχασαν τα νομίσματά τους.

Συμβουλές

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές και στα άρθρα μας αλλά και στις δράσεις μας, όποιος έχει το/τα ιδιωτικά κλειδιά των διευθύνσεων Bitcoin και κρυπτονομισμάτων, είναι αυτός που μπορεί να χρησιμοποιήσει τα νομίσματα. Για αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί και να μην παρέχουμε σε κανέναν πρόσβαση στα ιδιωτικά κλειδιά των διευθύνσεών μας.

Αν είναι απαραίτητο να εμπιστευτούμε κάποιον τρίτο για κάποια εργασία, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κάνουμε σωστή επιλογή συνεργάτη και να απευθυνόμαστε μόνο σε ανθρώπους που έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους και τους εμπιστευόμαστε. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι άτομα στα οποία έχουμε πρόσβαση καθώς και να είμαστε φυσικά παρόντες σε όλη τη διάρκεια της όποιας διαδικασίας.

Ειδικά για την περίπτωση της ανάκτησης των Bitcoin Gold και Bitcoin Cash, καλό θα είναι να ξεκινούμε την ανάκτηση μόνο αφού έχουμε μεταφέρει τα Bitcoin των διευθύνσεων σε άλλο πορτοφόλι.

Όπως κάθε νέα τεχνολογία, το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα δεν είναι ακόμα πλήρως «φιλικά» προς τον χρήστη. Αυτό στην πορεία θα αλλάξει, όπως θα αλλάξουν και πολλά ακόμα. Σε κάθε περίπτωση όμως μην παραλείψετε να μελετήσετε τη σειρά τον άρθρων μας με τίτλο Πορτοφόλι και προστασία!

Για τους κατόχους Bitcoin Gold η συμβουλή μας είναι: υπομονή. Να περάσει λίγος χρόνος ώστε να καταλαγιάσει η σκόνη που έχει σηκωθεί.

Forks κι ανταλλακτήρια

Όσοι χρήστες διατηρούν τα νομίσματά τους σε ανταλλακτήριοκάτι που ΔΕΝ προτείνουμε– ενδέχεται να μη λάβουν τα αντίστοιχα ποσά Bitcoin Cash και Bitcoin Gold, αν το ανταλλακτήριο δεν υποστηρίξει τις νέες αλυσίδες. Τα ανταλλακτήρια συνήθως κάνουν ανακοινώσεις με σκοπό να ενημερώσουν τους χρήστες. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ανταλλακτηρίων ή/και άλλων υπηρεσιών πορτοφολιού, που απλά δεν υποστηρίζουν τις νέες αλυσίδες. Αυτό μπορεί να έχει ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά αν τα «νέα» νομίσματα αποκτήσουν σταδιακά ιδιαίτερα μεγάλη αξία.

Μοιραστείτε το!

      

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική, ο Αντώνης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, σε περιβάλλοντα Windows και Linux.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έως τώρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών Internet, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία και μεγάλα ονόματα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Πάντοτε προσηλωμένος στον αγαπημένο του κλάδο, την πληροφορική.

Ο Αντώνης ανακάλυψε το νέο και μαγικό κόσμο του Bitcoin το 2012. Αφού μελέτησε για μήνες τον τρόπο λειτουργίας του και κατανόησε τις εσωτερικές δομές του, πίστεψε και πιστεύει σθεναρά ότι το Bitcoin είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Για αυτό και δημιούργησε την πρώτη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Σκοπός του ήταν και παραμένει να μεταδώσει την πληροφορία και τη γνώση σε όλους τους ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα.

Website: https://BitcoinX.gr/