Λαγκάρντ – Ένας γενναίος νέος κόσμος

Στις 29 Σεπτεμβρίου η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England) συμπλήρωσε 20 χρόνια επιχειρησιακής ανεξαρτησίας στη νομισματικής πολιτική. Για αυτή την επέτειο διοργανώθηκε διάσκεψη, στην οποία συμμετείχε με ομιλία η πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Σκελετός της ομιλίας της Λαγκάρντ

Η ομιλία καλύπτει 3 αντικείμενα: Κρυπτονομίσματα (Virtual currencies), Νέα μοντέλα χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης και Τεχνητή Νοημοσύνη. Το σημείο που θα ήθελα να εξετάσω σήμερα είναι φυσικά αυτό που αφορά τα Κρυπτονομίσματα.

Η ομιλία βασίζεται σε μια υπόθεση: ότι βρισκόμαστε στο 2040 και με βάση αυτή την υπόθεση εκθέτει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία. Ξεκινάει με ένα πλήρως καθησυχαστικό σχόλιο «Για την ώρα, τα κρυπτονομίσματα όπως είναι το Bitcoin, αποτελούν μικρή ή και καθόλου πρόκληση για τα εθνικά νομίσματα και τις κεντρικές τράπεζες».

For now, virtual currencies such as Bitcoin pose little or no challenge to the existing order of fiat currencies and central banks.

Το οποίο είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι γίνεται για να μη δημιουργηθεί πανικός αμέσως με την έναρξη της ομιλίας.

Στη συνέχεια όμως η Λαγκάρντ κάνει μια σύγκριση με γεγονότα από το πρόσφατο παρελθόν. Όπως ότι κάποιοι ειδικοί αποφάνθηκαν προ ετών ότι οι προσωπικοί υπολογιστές δεν πρόκειται να υιοθετηθούν ποτέ κι ότι τα tablets θα χρησιμοποιηθούν μονάχα ως ακριβοί δίσκοι σερβιρίσματος. Καταλήγοντας με τη φράση: «Συνεπώς πιστεύω ότι δεν θα ήταν συνετό να απορρίψουμε τα κρυπτονομίσματα».

So I think it may not be wise to dismiss virtual currencies.

Μια φράση που οποία φέρνει σεισμό πολλών ρίχτερ! Ειδικά αν αναλογιστούμε πόσοι «ειδικοί» από τον χρηματοπιστωτικό κι από τον χρηματιστηριακό κλάδο, έχουν χαρακτηρίσει το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα ως φούσκες (στην καλύτερη περίπτωση) κι ως πυραμίδες (στη χειρότερη). Είναι σαφής ο υπαινιγμός ότι αυτοί οι «ειδικοί» του σήμερα, θα είναι αυτοί με τους οποίους θα γελάμε αύριο. Όπως ακριβώς γελάμε και με όσους είπαν ότι οι προσωπικοί υπολογιστές δε θα υιοθετηθούν.

Better value for money?

«Οι αδύναμες χώρες με ασταθή νομίσματα, θα δουν αυξανόμενο ενδιαφέρον και χρήση κρυπτονομισμάτων.»

For instance, think of countries with weak institutions and unstable national currencies. Instead of adopting the currency of another country—such as the U.S. dollar—some of these economies might see a growing use of virtual currencies. Call it dollarization 2.0.

Ακριβώς όπως είχαμε προβλέψει και σημειώσει στο άρθρο μας με τίτλο Το καλό και το κακό χρήμα! Και δεν είναι το μόνο που είχαμε προβλέψει, αφού παρακάτω αναφέρει ότι θα έρθει κάποια στιγμή που θα είναι πιο εύκολο, πιο ασφαλές και πιο σταθερό να έχουν οι πολίτες Κρυπτονομίσματα αντί για εθνικά νομίσματα! Κάτι ανάλογο έχει ήδη ξεκινήσει να λαμβάνει σάρκα και οστά στη Σιγκαπούρη.

«Η καλύτερη ανταπόκριση από τους κεντρικούς τραπεζίτες είναι να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αποτελεσματική νομισματική πολιτική και να είναι δεκτικοί σε νέες ιδέες και νέες απαιτήσεις, καθώς εξελίσσονται οι οικονομίες.»

The best response by central bankers is to continue running effective monetary policy, while being open to fresh ideas and new demands, as economies evolve.

Κάπου εδώ θα έχουν ήδη ξεκινήσει οι αμφιβολίες για την εγκυρότητα των παραπάνω στοιχείων. Σας διαβεβαιώνουμε πως όλα όσα γράφουμε είναι πλήρως αληθή και για αυτό παρέχουμε στο τέλος του άρθρου το σχετικό βίντεο αλλά και το κείμενο της ομιλίας όπως έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Better payment services?

Ακολουθεί η αμείλικτη σύγκριση των Κρυπτονομισμάτων με τα υπάρχοντα συστήματα πληρωμών, που όπως τονίζουμε τα τελευταία 5+ χρόνια, τα δεύτερα έχουν πολύ υψηλές χρεώσεις.

«Τέσσερα δολάρια για συμβουλές κηπουρικής από μια κυρία στη Νέα Ζηλανδία, τρία ευρώ για μια μετάφραση ενός Ιαπωνικού ποιήματος και 80 πένες για μια εικονική απόδοση της ιστορικής οδού Fleet: αυτές οι πληρωμές μπορούν να γίνουν με πιστωτικές κάρτες και άλλες μορφές ηλεκτρονικού χρήματος. Ωστόσο, τα τέλη είναι σχετικά υψηλά για συναλλαγές μικρής αξίας, ιδίως διασυνοριακά.»

Four dollars for gardening tips from a lady in New Zealand, three euros for an expert translation of a Japanese poem, and 80 pence for a virtual rendering of historic Fleet Street: these payments can be made with credit cards and other forms of e-money. But the charges are relatively high for small-value transactions, especially across borders.

Επί της ουσίας, η Λαγκάρντ κάνει αναφορά σε ένα από τα βασικά προβλήματα του υπάρχοντος συστήματος που το Bitcoin δημιουργήθηκε για να λύσει. Αυτό των ακριβών συναλλαγών μέσω Internet και ιδίως μεταξύ διαφορετικών χωρών. Χωρίς αυτό να αποκλείει την υιοθέτηση του Bitcoin αντί των μετρητών.

Εδώ να σημειώσουμε πως το παράδειγμα πληρωμής σε κρυπτονομίσματα, έχει εξεταστεί πριν από 4 χρόνια από το FINCEN, το οποίο έχει διαχωρίσει σαφώς τους ρόλους του χρήστη και του ανταλλακτηρίου. Επίσης, το Δικαστήριο της ΕΕ, με απόφασή του έχει χαρακτηρίσει το Bitcoin ως μέσω συναλλαγής/πληρωμής.

Επίλογος

Η κατάληξη της ομιλίας της Κριστίν Λαγκάρντ για τα Κρυπτονομίσματα είναι ακόμη πιο ριζοσπαστική, αφού θέτει την εξής ερώτηση:

«Όταν οι νέες οικονομικές υπηρεσίες χτυπήσουν την πόρτα της Τράπεζας της Αγγλίας, θα τις υποδεχθείτε; Θα προσφέρετε τσάι και χρηματοοικονομική ρευστότητα;»

So, when the new service economy comes knocking on the Bank of England’s door, will you welcome it inside? Offer it tea—and financial liquidity?

Η ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ είναι στο ίδιο μήκος κύματος με το άρθρο του Economist που δημοσιεύσαμε πριν από μερικούς μήνες. Τα Κρυπτονομίσματα ήρθαν για να μείνουν και λόγω αυτού οι τράπεζες θα πρέπει να αγκαλιάσουν τη νέα τεχνολογία, αν θέλουν να επιβιώσουν. Κάτι που έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν κάποιες τράπεζες στην Ελβετία. Εδώ να σημειώσουμε πως ενώ οι φορείς στην Ελβετία ξεκίνησαν από πολύ νωρίς να εξετάζουν το Bitcoin, στην Αγγλία τα πράγματα μάλλον έχουν καθυστερήσει αρκετά.

Μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε το βίντεο της ομιλίας

Ή αν προτιμάτε να διαβάσετε το κείμενο, θα το βρείτε στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ.

Like & Share! Πλέον δεν θα είστε οι τρελοί του χωριού που μιλάνε για κάτι ακατανόητο! 😉

Μοιραστείτε το!

      

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική, ο Αντώνης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, σε περιβάλλοντα Windows και Linux.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έως τώρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών Internet, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία και μεγάλα ονόματα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Πάντοτε προσηλωμένος στον αγαπημένο του κλάδο, την πληροφορική.

Ο Αντώνης ανακάλυψε το νέο και μαγικό κόσμο του Bitcoin το 2012. Αφού μελέτησε για μήνες τον τρόπο λειτουργίας του και κατανόησε τις εσωτερικές δομές του, πίστεψε και πιστεύει σθεναρά ότι το Bitcoin είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Για αυτό και δημιούργησε την πρώτη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Σκοπός του ήταν και παραμένει να μεταδώσει την πληροφορία και τη γνώση σε όλους τους ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα.

Website: https://BitcoinX.gr/