Bitcoin, τα νέα μετρητά;

Παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια μια αυξανόμενη «τάση» παγκοσμίως για περιορισμό των συναλλαγών με μετρητά. Ποιές μπορεί να είναι άραγε οι πιθανές συνέπειες και ποιά η θέση του Bitcoin σε αυτή την κατάσταση;

Αρκετά τα πραδείγματα

Στην Ελλάδα δεν επιτρέπονται στους ιδιώτες οι συναλλαγές με μετρητά για ποσά άνω των 1500 ευρώ. Το όριο αυτό θα κατέβει αισθητά στα 500 ευρώ, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις που προωθούνται, ώστε να εξισωθεί με αυτό που ισχύει στις συναλλαγές των εταιρειών.

Επίσης, με σχετικό σχέδιο νόμου που προωθείται και θα ξεκινήσει να ισχύει από το 2017, για τη διατήρηση της έκπτωσης φόρου, οι δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνεται με κάρτες.

Δε λείπουν φυσικά και οι ευτράπελες προτάσεις, όπως αυτή των συστημικών τραπεζών για φορολόγηση των αναλήψεων! Η προτάσεις αυτές των τραπεζών από μόνες τους δεν αποτελούν πρόβλημα. Ούτως ή άλλως ο καθένας είναι ελεύθερος να προτείνει ό,τι θέλει και να προωθεί με κάθε τρόπο τα συμφέροντά του. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι καμιά φορά εξετάζονται σοβαρά τέτοιες αστείες προτάσεις, η οποίες φυσικά είναι «για το καλό μας».

Και στο εξωτερικό

Κι αυτά δε συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα. Στη μακρινή Αυστραλία προτείνεται η κατάργηση του μεγαλύτερου χαρτονομίσματος των 100 δολαρίων, ενώ στην Ευρώπη ως γνωστόν σταμάτησε η εκτύπωση χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η αιτιολογία αυτών των πράξεων στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, κάτι που με το πρώτο άκουσμα δείχνει ως λογικό επιχείρημα. Η πρόσφατη ιστορία όμως, μας έχει δείξει πως το πρόβλημα δεν είναι στο εργαλείο (χαρτονόμισμα). Το 2011 στην Αμερική, το ρόλο του χαρτονομίσματος έπαιξε το απορρυπαντικό Tide, το οποίο χρησιμοποιούνταν για την αγορά ναρκωτικών! Παρότι όμως το Tide έπαιξε το ρόλο των μετρητών σε παράνομες συναλλαγές, το κράτος δεν κατήργησε την κυκλοφορία του, καθώς μια τέτοια κίνηση δε θα είχε καμία λογική. Φαίνεται όμως να μην ισχύει το ίδιο και για τα μετρητά κι αυτό θα πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις. Η πιο προφανής σκέψη είναι πως ακόμη κι αν καταργηθούν πλήρως τα μετρητά, αν υπάρχει λόγος οι άνθρωποι να θέλουν να συναλλάσσονται με διαφορετικούς τρόπους, θα το κάνουν!

Το πρόβλημα

Ας εξετάσουμε όμως και μια άλλη σκέψη που βασίζεται σε ένα γεγονός που δεν είναι ευρέως γνωστό…

Τα χρήματα που έχουμε στην τράπεζα, δεν μας ανήκουν!

Μπορεί ν’ ακούγεται λάθος, αλλά δυστυχώς είναι η αλήθεια. Μια αλήθεια που νιώσαμε πολύ έντονα με την εισαγωγή των Capital Controls. Έχουμε παραχωρήσει τα χρήματά μας στην τράπεζα και η δεύτερη μας έχει δώσει μια υπόσχεση πως θα μας τα επιστρέψει, αν οι συνθήκες είναι ιδανικές. Ας το φανταστούμε σαν ένα δάνειο μεταξύ της Μαρίας και του Γιώργου. Η Μαρία (εμείς) δανείζει χρήματα στο Γιώργο (τράπεζα) κι ο Γιώργος υπόσχεται πως θα τα επιστρέψει. Αν όμως ο Γιώργος έχει κάποια «ατυχία» (είναι π.χ. σπάταλος), ενδέχεται να μη μπορέσει να επιστρέψει όλα τα χρήματα στη Μαρία. Ιδού κι ο γκλαμουράτος όρος για αυτή την περίπτωση: Bail-in.

Τα χρήματα στην τράπεζα, χωρίς την παράλληλη υποστήριξη των μετρητών, θα είναι απλά νούμερα σε κάποια συστήματα, πέραν του δικού μας ελέγχου. Νούμερα που θα μπορούν ανά πάσα στιγμή ν’ αλλάξουν.

Τί μπορεί να κάνει το Bitcoin για αυτό;

Το Bitcoin -κι αντίστοιχα όλα τα εναλλακτικά νομίσματα που βασίζονται στη τεχνολογία του Bitcoin- έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό: Τα bitcoins που έχουμε μας ανήκουν! Όσο διατηρούμε με ασφάλεια τον έλεγχο των κλειδιών για τη χρήση των νομισμάτων (πορτοφόλι), είναι στον πλήρη έλεγχό μας και δε μπορούν να κατασχεθούν ή να εφαρμοστούν περιοριστικά μέτρα σε αυτά (Capital Controls). Είναι αδύνατο να εφαρμοστεί οποιοδήποτε είδος Bail-In ή να καταργηθεί το νόμισμα μέσω κάποιου εγχώριου νόμου.

Συνδυάζοντας τα παραπάνω, καταλήγουμε σε μια ακόμη σκέψη. Το Bitcoin -ή κι άλλα εναλλακτικά νομίσματα- είναι πολύ πιθανό να λάβει τη σκυτάλη των μετρητών, ώστε να συνεχίσουν οι άνθρωποι να συναλλάσσονται ελεύθερα στο μέλλον. Κι όσο για τις παράνομες/ανήθικες/επικίνδυνες συναλλαγές, πράγματι το Bitcoin μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αυτές. Ο λαός μας όμως έχει μια παροιμία για αυτή την περίπτωση: «Φταίει ο γάιδαρος και βαράμε το σαμάρι».

Πείτε μας τη δική σας άποψη στα σχόλια παρακάτω.

Μοιραστείτε το!

      
Υπό τις ετικέτες:

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική, ο Αντώνης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, σε περιβάλλοντα Windows και Linux.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έως τώρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών Internet, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία και μεγάλα ονόματα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Πάντοτε προσηλωμένος στον αγαπημένο του κλάδο, την πληροφορική.

Ο Αντώνης ανακάλυψε το νέο και μαγικό κόσμο του Bitcoin το 2012. Αφού μελέτησε για μήνες τον τρόπο λειτουργίας του και κατανόησε τις εσωτερικές δομές του, πίστεψε και πιστεύει σθεναρά ότι το Bitcoin είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Για αυτό και δημιούργησε την πρώτη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Σκοπός του ήταν και παραμένει να μεταδώσει την πληροφορία και τη γνώση σε όλους τους ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα.

Website: https://BitcoinX.gr/

Δύο σχόλια

  1. θα ηθελα να με πληροφορησετε πως μπορω να αποκτησω bitcoin , σε ποιες τραπεζες και πως τα χρησημοποιω;

    1. Ο πιο οικονομικός τρόπος ν’ αποκτήσετε bitcoins είναι να τ’ αγοράσετε σε κάποιο ανταλλακτήριο. Το ανταλλακτήριο που εμπιστευόμαστε είναι το Kraken. Κάντε κλικ στους συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες.

      Για να τα ξοδέψετε, ο πιο απλός τρόπος είναι να εγκαταστήσετε κάποια εφαρμογή πορτοφολιού στο τηλέφωνό σας. Βρίσκουμε εξυπηρετικό το Mycelium το οποίο μπορείτε να βρείτε στο Google Play Store και στο App Store